Οι τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις του καλοκαιριού

Τι θα χρειαστεί να πληρώσουμε το προσεχές διάστημα.

Και την 1η δόση του φόρου εισοδήματος, και την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ και μια δόση από τον ΦΠΑ του β’ τριμήνου (ή του Ιουνίου) αλλά και την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής: Είτε την 1η δόση είτε και ολόκληρο το ποσό αν κάποιος επιλέξει αυτή τη λύση για να λάβει την εφάπαξ έκπτωση του 15%. Οι τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να εκπληρωθούν τον φετινό Ιούλιο ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πολύ βαρύς από πλευράς οικονομικών υποχρεώσεων. Οι παρεμβάσεις που έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών περιορίζουν το συνολικό ποσό αλλά και πάλι τέσσερις υποχρεώσεις για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες είναι… πολλές.

Ποιες ήταν οι κινήσεις διευκόλυνσης; Ο ΕΝΦΙΑ εκτός του ότι μειώθηκε για το 80% των ιδιοκτητών, έχει σπάσει σε 10 μηνιαίες δόσεις. Άρα, τον Ιούλιο ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το 10% ενός ποσού που είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να είναι και μεγαλύτερος από πέρυσι για τους περισσότερους καθώς το 2021 τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν ήταν περισσότερα συγκριτικά με το 2020. Ωστόσο και πάλι έχουν προβλεφθεί από τώρα 8 δόσεις ώστε η μηνιαία υποχρέωση να είναι μικρότερη.

Όσο για την επιστρεπτέα προκαταβολή, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ για να πάρουν και την πρόσθετη έκπτωση του 15%, μπορούν να κάνουν χρήση των 96 άτοκων δόσεων. Μάλιστα στις πρώτες αποφάσεις που εκδόθηκαν αποκαλύπτοντας και επίσημα το πώς θα γίνει η αποπληρωμή δεν αναφέρεται ελάχιστο ποσό δόσης. Άρα, ακόμη και ενίσχυση προς επιστροφή της τάξεως των 5000 ευρώ, θα μπορεί να καταβληθεί σε 96 δόσεις των 52,1 ευρώ κάτι βεβαίως που θα φέρει τον επαγγελματία αντιμέτωπο με μια υποχρέωση 8 ολόκληρων ετών.

Οι υποχρεώσεις

Ενόψει της 4πλής υποχρέωσης του Ιουλίου, ο επαγγελματίας θα πρέπει να αξιοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσει αυτές τις υποχρεώσεις οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να εκπληρωθούν εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών λόγω πληθωρισμού ειδικά στην ενέργεια. Έτσι:

1. Θα πρέπει να καταστρώσει το σχέδιο αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τα ποσά των οφειλών θα αποκαλυφθούν σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα όταν θα έχουν εκδοθεί όλες οι υπουργικές αποφάσεις με τις λεπτομέρειες. Κάθε ενίσχυση από τις 7 διαφορετικές φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών θα αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή οφειλή οπότε ο επαγγελματίας θα μπορεί να φτιάξει ένα "κοκτέιλ" οφειλών που θα πληρωθούν άλλες σε 96 δόσεις και άλλες εφάπαξ.

Με τις δόσεις δίνεις μια πάγια εντολή και το… ξεχνάς ειδικά αν το ποσό της κάθε δόσης είναι μικρό, με την εφάπαξ πληρωμή κερδίζεις περίπου 150 ευρώ ανά 1000 ευρώ οφειλής που θα κουρευτεί. Υπενθυμίζεται ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή κουρεύεται κατά 75% αν το 2020 υπήρξε απώλεια εσόδων άνω του 75% και ζημιές, κατά 66% αν το 2020 υπήρξε απώλεια εσόδων άνω του 66% και ζημιές και κατά 50% ανεξαρτήτως οικονομικών αποτελεσμάτων. Καταληκτική ημερομηνία για την εφάπαξ αποπληρωμή θα είναι η 29η Ιουλίου.

2. Να αποφασίσει αν θα πληρώσει τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ με το δοσολόγιο της εφορίας ή αν θα κάνει χρήση είτε της πάγιας ρύθμισης που διασφαλίζει αποπληρωμή σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις είτε της πιστωτικής κάρτας που προσφέρει έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις (αντί για 8 που προβλέπονται για τον φόρο εισοδήματος) αρκεί φυσικά να υπάρχει το απαιτούμενο υπόλοιπο.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear