Το νέο, made in Greece μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού

Οι ελληνικές προτάσεις όπως θα παρουσιαστούν συμβούλιο υπουργών Ενέργειας από τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκρέκα.

Γράφει: Esquire Editors 26 Ιουλίου 2022

Τις δύο ελληνικές προτάσεις για παροχή κινήτρων στις βιομηχανίες για μείωση της κατανάλωσης αλλά και για τη θέσπιση νέου μηχανισμού στην αγορά ρεύματος που θα αποσυνδέει τις τιμές του ηλεκτρισμού από το φυσικό αέριο, θα παρουσιάσει στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας. 

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας προσερχόμενος στο συμβούλιο "θα αναλύσουμε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για έναν νέο μηχανισμό μείωσης της ζήτησης που θα δώσει τα κατάλληλα κίνητρα σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να μειώσουν την κατανάλωση αερίου. Επίσης θα παρουσιάσουμε την ελληνική πρόταση για έναν νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού που θα υπολογίζει καλύτερα το πραγματικό κόστος του ηλεκτρισμού, αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από τις τιμές του ρεύματος και με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζει βιώσιμες τιμές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά”

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά και πυρηνικά θα διαχωριστεί σε μία δεξαμενή η οποία και θα τιμολογείται χωριστά από την ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο και από άλλα ορυκτά καύσιμα που θα τιμολογούνται σε χωριστή δεξαμενή. Η πρόταση σημαίνει ότι θα μειωθεί το έσοδο για την καθαρή ενέργεια, αντανακλώντας το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Αυτό θα μπορούσε να διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για πάνω από το 50% της ενέργειας με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο καλύπτει περίπου το ένα τρίτο του ενεργειακού μείγματος, ένα ποσοστό που θα συνεχίσει να μειώνεται όσο επιταχύνεται η ενεργειακή μετάβαση. 

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, η πρώτη δεξαμενή θα προμηθεύει περίπου τα δύο τρίτα της ζήτησης σε χαμηλότερο κόστος ενώ η δεύτερη δεξαμενή θα καλύπτει την υπόλοιπη ζήτηση, μειώνοντας το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέσο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής θα μειωθεί έως και 60% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της αγοράς σύμφωνα με την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης. 

Η ελληνική πρόταση διανεμήθηκε στα κράτη-μέλη πριν τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι καλούνται να συμφωνήσουν στο πλάνο έκτακτης ανάγκης για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου καθώς και για τις μελλοντικές προμήθειες ενέργειας της Ε.Ε. 

Ισχυρό μήνυμα

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας προσερχόμενος στη συνεδρίαση, το συμβούλιο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης απέναντι στον ρωσικό εκβιασμό. "Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταλήξουμε σε έναν κανονισμό που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου και έτσι να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο” ανέφερε ο κ. Σκρέκας. 

"Εάν καταφέρουμε να βάλουμε όλες τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών μαζί νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε έναν κανονισμό που θα εξυπηρετεί τον βασικό στόχο που είναι να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου με τρόπο που δε θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και την παραγωγική βάση της Ευρώπης και από την άλλη μεριά να θα μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο” δήλωσε ο κ. Σκρέκας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι υπουργοί βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία πάνω σε "ένα πολύ καλό κείμενο”.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης