
Η Ρωσία ετοιμάζεται να επαναφέρει τις ροές του φυσικού αερίου
Οι παραγγελίες αποστολών του Nord Stream δείχνουν ότι αναμένεται να ανοίξει από τις 2 τα ξημερώματα ώρα Βερολίνου.
Η Μόσχα και η Ρωσία γενικότερα δείχνει ότι θα επαναφέρει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του κρίσιμου γερμανικού αγωγού Nord Stream, ανακουφίζοντας τις αγορές. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι παραγγελίες αποστολών που δημοσιεύθηκαν από το διαχειριστή του αγωγού υποδηλώνουν ότι οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να ξαναρχίσουν από τις 2 τα ξημερώματα ώρα Βερολίνου το Σάββατο.
Βουτιά 15% στις τιμές
Όπως δείχνουν οι παραγγελίες, η επαναφορά θα γίνει στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού, όπως και πριν από το κλείσιμό του για εργασίες συντήρησης.
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας αλλά και της ΕΕ, είχαν εκφράσει φόβους ότι η Μόσχα θα αποφάσιζε μην ενεργοποιήσει ξανά τον Nord Stream.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Βερολίνο έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να υπολογίζει καθόλου στο ρωσικό αέριο κατά τους ψυχρότερους μήνες, με τις τιμές να εκτοξεύονται στην περιοχή των 300 ευρώ την περασμένη εβδομάδα.
Πλέον πάντως η τάση έχει αντιστραφεί, με το συμβόλαιο Οκτωβρίου του φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) να διαπραγματεύεται στα 205,5 ευρώ η μεγαβατώρα, με βουτιά άνω του 15% εντός της ημέρας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι παραγγελίες δεν εγγυώνται πραγματικές ροές και συνήθως χρειάζεται χρόνος για να επανέλθουν οι προμήθειες στα προγραμματισμένα επίπεδα.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είχε αναφέρει χτες, Πέμπτη, ότι η χώρα του τηρεί το χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, η Gazprom έχει δηλώσει ότι η μοναδική λειτουργική τουρμπίνα που έχει απομείνει στο σημείο εισόδου του Nord Stream θα πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες. Κάτι που σημαίνει περίπου κάθε 42 ημέρες, με την επόμενη διακοπή να αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου.
Από: Capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Ο Conor McGregor θέλει να κατέβει για πρόεδρος της Ιρλανδίας
Ο Conor McGregor ανακοίνωσε ότι θέλει να κατέβει για πρόεδρος της Ιρλανδίας και ζητά από τους πολίτες να πιέσουν τους τοπικούς συμβούλους. Μεγάλα λόγια, έντονες δηλώσεις και μια εκστρατεία που έχει ήδη ανάψει φωτιές στο Δουβλίνο.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈφυγε από τη ζωή ο μεγάλος σχεδιαστής μόδας Giorgio Armani
Μια από τις πιο πρωτοποριακές και επιδραστικές προσωπικότητες της ιταλικής μόδας παγκοσμίως, πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών στις 4 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.
Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026
Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠαράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο
Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους
Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.
Γραφει Νικη Κοντομηνα