Το αμαρτωλό μυστικό των κερδοφόρων χρηματιστήριων του 2022

Aγαπούν τον Vladimir Putin και τον άνθρακα.

Γράφει: Esquire Editors 03 Νοεμβρίου 2022

Το 2022, ο δρόμος προς τα πλούτη είναι στρωμένος με αιθάλη και οδηγεί στο κατώφλι του Vladimir Putin. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, κάποια από τα πιο κερδοφόρα χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων– έχουν ένα κοινό "βρόμικο" μυστικό. Έχουν ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία και έχουν "φτυαρίσει" πολύ μεγάλες ποσότητες άνθρακα στα ενεργειακά τους δίκτυα.

Ο Louis-Vincent Gave, συνιδρυτής της εταιρείας χρηματοοικονομικών ερευνών Gavekal, ήταν ο πρώτος που έκανε την πιο πάνω παρατήρηση στο podcast Macro Voices.

"Η μετάβαση αυτή είναι σε εξέλιξη", επισήμανε ο Gave στο Macro Voices. "Συμβαίνει σε κράτη που είτε είναι πρόθυμα να έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία είτε να καίνε άνθρακα".

Η είδηση μάλλον προκαλεί ναυτία στους ανθρώπους που σέβονται τον πλανήτη και προσπαθούν να ανακόψουν τις επιπτώσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή. Είναι αποκαρδιωτική και για όσους ανησυχούν πως κάποιοι υποστηρίζουν ένα αυταρχικό καθεστώς που εισέβαλε απρόκλητα στη γειτονική του χώρα και φέρεται να έχει διαπράξει απερίγραπτα εγκλήματα πολέμου. Μα όταν μπαίνει στη μέση το χρήμα, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό ή μέριμνα για το μέλλον, τότε ο Gave έχει δίκιο, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που συνέλεξε το Forbes.

Πώς το εξηγεί ο Charlie Wilson

"Καταλαβαίνω τον τρόπο σκέψης", δήλωσε στο Forbes ο Charlie Wilson, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για το Ταμείο Αναπτυσσόμενου Κόσμου της Thornburg Investment Management. "Ξεδιπλώνοντας τη λογική πίσω από αυτήν τη δήλωση, αν εξαιρέσουμε το ενεργειακό ράλι στις τιμές, όλα τα άλλα… πήγαν πίσω".

Σκεφτείτε τις περιπτώσεις της Βραζιλίας και της Ινδίας, δύο κράτη που ο Gave ξεχώρισε ως "αγορές με καλύτερες οικονομικές επιδόσεις φέτος και από τις ΗΠΑ".

Τον Ιανουάριο, η Βραζιλία –υπό τον πρόεδρο Jair Bolsonaro– πέρασε νόμο για την επιδότηση της βιομηχανίας άνθρακα μέχρι τουλάχιστον το 2040, αντιστρέφοντας την πολιτική που θα καταργούσε σταδιακά τις επιδοτήσεις για το ορυκτό καύσιμο μέχρι το 2027. Η κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε κατά 10% πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της BP.

Το αμαρτωλό μυστικό των κερδοφόρων χρηματιστήριων του 2022

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν με ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό. Χωρίς να υπολογίζει τις αυξημένες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου –κύριων εξαγωγικών αγαθών της Ρωσίας– η Βραζιλία οδεύει προς αγορές αξίας 8,3 δισ. δολαρίων από τη Μόσχα, σύμφωνα με την FactSet. Το ποσό αυτό σημαίνει αύξηση της τάξης του 46% σε σύγκριση με το 2021 και ισοδυναμεί με τη συνολική αξία των ρωσικών εισαγωγών για τα έτη 2020-2021.

Το "κόντρα στο ρέμα" έχει αφήσει ανεπηρέαστη τη βραζιλιάνικη αγορά. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Bovespa έχει ενισχυθεί κατά 11% από την αρχή του έτους. Ένας δείκτης ομολόγων σε ρεάλ –το εθνικό νόμισμα της Βραζιλίας– έχει προσθέσει 12% κατά την ίδια περίοδο. 

Ωστόσο, ο Wilson της Thornburg θεωρεί ότι το success story της Βραζιλίας μπορεί να είναι παραπλανητικό.  "Ορισμένοι τομείς της βραζιλιάνικης αγοράς τα πάνε καλά, ειδικά αυτοί που επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, όπως ο τραπεζικός κλάδος", τόνισε ο Wilson στο Forbes. "Οι εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όμως, έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Εταιρείες που πρόσφατα προχώρησαν σε δημόσιες εγγραφές κάνουν "βουτιά". Στη γενική εικόνα, η Βραζιλία δείχνει να τα πηγαίνει καλά – μα αυτό είναι αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης των τραπεζών και των εταιρειών εμπορευμάτων. Δεν νομίζω ότι σχετίζεται ιδιαίτερα με τους δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία".

Παρόμοια εικόνα και στην Ινδία – υπό τον πρωθυπουργό Narendra Modi. Η κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε κατά 8% το 2021 σε σχέση με το 2019. Το εμπόριο με τη Ρωσία, εισαγωγές και εξαγωγές, ανήλθε στα 11 δισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τον Denis Alipov, πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ινδία. Όλο το 2021, οι δύο χώρες είχαν διμερείς εμπορικές συναλλαγές αξίας 13,6 δισ. δολαρίων. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, τα δύο κράτη δεν θα σταματήσουν εκεί. Στόχος τους είναι να αυξήσουν τις μεταξύ τους συναλλαγές στα 30 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση έως το 2025.

Το ινδικό χρηματιστήριο έχει ενισχυθεί κατά περίπου 4% το 2022, ωστόσο η αγορά ομολόγων της χώρας έχει κατρακυλήσει κατά 10%. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, πάντως, η Ινδία είναι κερδισμένη. Ο ευρύτερος S&P 500 έχει καταγράψει πτώση 19% φέτος, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχασε περίπου το 1/3 της αξίας του στο ίδιο διάστημα. Παράλληλα, ο Bloomberg U.S. Aggregate Index, ένας ευρείας βάσης δείκτης δημόσιων και ιδιωτικών ομολόγων, διανύει τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία του, χάνοντας 15%.

Ασφαλώς και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης. Για παράδειγμα, η Βραζιλία είναι εξαγωγέας βασικών εμπορευμάτων και έχει αποκομίσει απροσδόκητα κέρδη από τις τιμές της σόγιας και του πετρελαίου που έχουν εκτοξευθεί.

Όσον αφορά την Ινδία, ο Wilson της Thornburg θεωρεί ότι η πρόσβαση στο φτηνό ρωσικό αργό είναι ένα μέρος του success story. "Η Ινδία έχει επωφεληθεί από την αγορά φτηνού αργού, αλλά υπάρχουν και άλλες ευνοϊκές παράμετροι", σχολίασε στο Forbes ο Wilson. "Ο μικροεπενδυτής είναι δομικός παράγοντας της αγοράς – αυτό είναι επίτευγμα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Μόντι".

Η εμπορική συναλλαγή με τη Ρωσία και ο καπνός στην καμινάδα δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα το εισιτήριο για την ευημερία. Και η Κίνα αύξησε την κατανάλωση άνθρακα και ενίσχυσε το εμπόριο με τη Ρωσία, μα η οικονομία της έχει δεχθεί πλήγμα. Αυτό, βέβαια, ίσως οφείλεται και στην κρίση που περνούν οι σχέσεις του Πεκίνου με τις δυτικές κυβερνήσεις.

"Καταλαβαίνω γιατί κανείς δεν μιλάει γι' αυτό το θέμα", είπε ο Gave στο podcast MacroVoices. "Γιατί είναι το πιο πολιτικά λάθος πράγμα για το οποίο μπορείς να μιλήσεις. Τι να πεις;

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το overshirt με τα μεγάλα καρό

Overshirt με τσέπες στο στήθος, Gabba explore more

Το καφέ chino παντελόνι

Παντελόνι chino σε στενή γραμμή, Camel Active explore more

Το jacket με τις σουέντ λεπτομέρειες

Τζάκετ από ειδικής κατασκευής ύφασμα και γέμιση με θερμομονωτικό υλικό, Paul & Shark explore more

Το καφέ μπουφάν

Μπουφάν σε κανονική γραμμή, Crossley explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Ρώσοι εντοπίζουν το ουκρανικό πυροβολικό μέσω εφαρμογής smartphone

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ένα app μέσω τεσσάρων smartphones που βρίσκονται 4 έως 6 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου.

Μερικές προκλήσεις για τον κόσμο των crypto εν έτει 2023

Το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων θα κληθεί να κερδίσει μια σειρά από μάχες μέσα στους επόμενους μήνες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Οι οικονομικές προβλέπεις πέφτουν έξω, αλλά γιατί;

To Bloomberg αναρωτιέται τον λόγο που οι οικονομικές προβλέψεις τελευταία πέφτουν τόσο έξω.

O Erdogan βάζει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη;

Ο Erdogan και η Τουρκία αποτελούν "κακό μπελά" για ΝΑΤΟ, Δύση και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανία στέλνει τελικά τα Leopard 2 στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Stefan Hebenstreit.

Πώς ο Bernard Arnault έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Η ιστορία του επιχειρηματία που έσωσε τον οίκο Christian Dior, απέλυσε 9.000 ανθρώπους και είδε τις μετοχές της εταιρείας του να αυξάνονται κατά 780%.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας