Στα 780 ευρώ από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός

Νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από τις αρχές του επόμενου μήνα.

Γράφει: Esquire Editors 17 Μαρτίου 2023

Στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού -ύψους κατά 9,4% αυτή τη φορά- προχωρεί η κυβέρνηση. Έτσι από την 1η Απριλίου αυτός θα φτάσει στα 780 ευρώ (μικτά) από τα 650 ευρώ  (μικτά) που ήταν το 2019 (σ.σ. όταν ανέλαβε την εξουσία την εξουσία). 

Ο καθαρός κατώτατος μισθός, συγκεκριμένα, θα ανέλθει από την 1η Απριλίου 2023 στα 667 ευρώ/μήνα καθαρά από τα 611 ευρώ που είναι έως την 31η Μαρτίου 2023. 

"Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων. Η νέα αύξηση προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Ξέρω και ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια ειδικά από νέες και νέους, οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Αυτή η αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα σίγουρα όμως προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα", τόνισε ο πρωθυπουργός. 

"Το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι ωστόσο μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων. Θέλω να θυμίσω πόσο πολύ στηρίχτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται και τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία και νέα αύξηση του βασικού μισθού... Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι...", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως η αύξηση την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση την οποία προβλέπει το σχέδιο πορίσματος το οποίο υπέβαλε το ΚΕΠΕ στο Υπουργείο Εργασίας (από 4,5% έως 7,5% -7,75%), καθώς και τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, των επιστημονομικών φορέων (πχ ΙΟΒΕ) συντριπτικής πλειοψηφίας των εργοδοτικών οργανώσεων, με εξαίρεση τη ΓΣΕΒΕΕ, η οποία πρότεινε αύξηση από 8% έως 10%. Όσον αφορά τη ΓΣΕΕ, είχε προτείνει αύξηση 15,8%.

Υπενθυμίζεται πως η επερχόμενη (από την 1η Απριλίου 2023) αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η τρίτη κατά σειρά επί κυβερνήσεως ΝΔ, σε διάστημα μικρότερο του ενάμισι χρόνου. Η πρώτη (2%) δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022 και η δεύτερη (7,5%) δόθηκε την 1η Μαΐου 2022.

Λαμβάνοντας υπόψην και την αύξηση από την 1η Απριλίου 2023 (9,4%), η συνολική αύξηση της περιόδου 2019 - 2023 ανέρχεται στα 18,9%.Αν συνοπολογίσει κανείς και την έμμεση αύξηση στις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων λόγω της μείωσης των εισφορών τους ως ασφαλισμένους (κοντά στο 1,5% στα πλαίσια του πακέτου μείωση των εισφορών κατά 4,4 μονάδες την περασμένη 4ετία), η συνολική αύξηση των καθαρών αποδοχών των αμειβομένων με τον κατώτατο ανέρχεται φτάνει στο κατώφλι του 20,5%.

Αυξάνονται 19 επιδόματα 

Την αύξηση, μεταξύ άλλων, του τακτικού επιδόματος ανεργίας στα 479 ευρώ, από 438 ευρώ ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκειά της συνέντευξης τύπου σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%.

Το τακτικό επίδομα ανεργίας υπολογίζεται ως αναλογία του κατώτατου μισθού. Συνεπώς, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% οδηγεί σε ακριβώς αντίστοιχη (9,4%) αύξηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας. 

Συνολικά, 19 παροχές της ΔΥΠΑ συμπαρασύρονται προς τα πάνω από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας οι παροχές αυτές είναι οι ακόλουθες (σ.σ. στις παρενθέσεις είναι η βάση υπολογισμού κάθε παροχής):

  1. Τακτικό επίδομα ανεργίας 
  2. Ειδική παροχή μητρότητας (Κατώτατος μισθός)
  3. Επίδομα γονικής αδείας (Κατώτατος μισθός)
  4. Βοήθημα λήξης ανεργίας (13 ημερήσια επιδόματα)
  5. Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων (15 ημερήσια επιδόματα)
  6. Επίδομα αποφυλακισμένων (15 ημερήσια επιδόματα)
  7. Επίσχεσης Εργασίας (20 ημερήσια επιδόματα)
  8. Αφερεγγυότητας εργοδότη ( Έως 3 μισθοί)
  9. Eποχικό οικοδόμων (το 70% των 37 κατ. ημερομ/θια)
  10. Εποχικό σμυριδεργάτων (το 70% των 50 κατ. ημερομ/θια)
  11. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό (το 70% των 25 κατ. ημερομ/θια)
  12. Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομ/θια
  13. Βοήθημα μη μισθωτών (Μηνιαίο επίδομα ανεργίας)
  14. Επίδομα εργασίας (50% επιδόματος ανεργίας)
  15. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ. (75% κατ. ημερομησθίου)
  16. Επίδομα πρακτικής άσκησης  (80% κατώτατου μισθού)
  17. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (Κατώτατος μισθός)
  18. Προγράμματα απασχόλησης (Επιδότηση 50% - 90% του κατώτατου μισθού)
  19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις (30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς)

Επίσης, κατά 9,4% αυξάνεται και ο μισθός των ωφελουμένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (Κατώτατο ημερομίσθιο).

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear