Διανύουμε τη μεγαλύτερη, παγκόσμια έλλειψη ρυζιού της τελευταίας 20ετίας

Το παγκόσμιο έλλειμμα για το 2022-2023 θα ανέλθει σε 8,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την πρόβλεψη της έκθεσης.

Γράφει: Esquire Editors 19 Απριλίου 2023

"SOS" εκπέμπει η παγκόσμια αγορά ρυζιού καθώς από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή ρυζιού μειώνεται και ανεβάζει τις τιμές για περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην περιοχή Ασία-Ειρηνικού που καταναλώνεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, παγκόσμια έλλειψη ρυζιού των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τη Fitch Solutions.

Η ανησυχητική έκθεση της Fitch Solutions

"Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πιο εμφανής αντίκτυπος του παγκόσμιου ελλείμματος ρυζιού ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι υψηλές τιμές του ρυζιού εδώ και μια δεκαετία", δήλωσε ο Τσαρλς Χαρτ, αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions. Οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Solutions Country Risk & Industry Research.

Η τιμή του ρυζιού ήταν κατά μέσο όρο 17,30 δολάρια ανά cwt (μονάδα μέτρησης ρυζιού, περίπου 50 κιλά) έως το 2023 και θα μειωθεί μόνο στα 14,50 δολάρια ανά cwt το 2024.

"Δεδομένου ότι το ρύζι είναι το βασικό προϊόν διατροφής σε πολλές αγορές στην Ασία, οι τιμές είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά", είπε ο Χαρτ.

Το παγκόσμιο έλλειμμα για το 2022-2023 θα ανέλθει σε 8,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την πρόβλεψη της έκθεσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγκόσμιο έλλειμμα ρυζιού από το 2003-2004, όταν οι παγκόσμιες αγορές ρυζιού δημιούργησαν έλλειμμα 18,6 εκατομμυρίων τόνων, είπε ο Χαρτ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η έλλειψη ρυζιού οφείλεται τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο όσο και από την παρατεταμένη κακοκαιρία σε Κίνα και Πακιστάν. Το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού στον κόσμο, την Κίνα μαστίστηκαν από έντονες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Ομοίως, το Πακιστάν - το οποίο αντιπροσωπεύει το 7,6% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού - είδε την ετήσια παραγωγή να βυθίζεται κατά 31% από έτος σε έτος λόγω των σοβαρών πλημμυρών πέρυσι.

Την ίδια ώρα, το ρύζι έγινε μια ολοένα και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση μετά την άνοδο της τιμής άλλων μεγάλων σιτηρών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, γεγονός που αύξησε τη ζήτηση.

"Η κατάσταση του παγκόσμιου ελλείμματος στην παραγωγή ρυζιού θα αυξήσει το κόστος εισαγωγής ρυζιού για τους μεγάλους εισαγωγείς ρυζιού όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και οι αφρικανικές χώρες το 2023", σημειώνει αναλυτής στο CNBC.

Πολλές χώρες θα αναγκαστούν επίσης να αποσύρουν τα εγχώρια αποθέματά τους και οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από το έλλειμμα θα είναι εκείνες που ήδη υποφέρουν από τον υψηλό εγχώριο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, όπως το Πακιστάν, η Τουρκία, η Συρία και ορισμένες αφρικανικές χώρες.

Ωστόσο το έλλειμμα στην παραγωγή ρυζιού οφείλεται εν μέρη σε μια ετήσια επιδείνωση της συγκομιδής φέτος και όπως αναφέρεται στην έκθεση σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Η Fitch Solutions εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά ρυζιού θα επιστρέψει σε "σχεδόν ισορροπημένη θέση το 2023 -24".

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένα τεράστιο πράσινο ανακόντα -το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο- ζει στον Αμαζόνιο

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε μόνον ένα είδος πράσινου ανακόντα στην άγρια φύση, το Eunectes murinus.

Όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αχιλλέα Μπέο

"Είχαμε μια σύντομη συνομιλία με βιντεοκλήση".

Τι ακριβώς συμβαίνει με την ασυλία του Donald Trump;

O πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος θα μπορούσε να δικαστεί πριν από τις εκλογές.

Γραφει Παυλος Κρουστης

O Joe Biden φοβάται ότι τα κινεζικά αυτοκίνητα θα κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς

Η κυβέρνηση Biden έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για κατασκευαστές από χώρες "ενδιαφέροντος".

Γραφει Παυλος Κρουστης