Η Tesla έχασε κεφαλαιοποίηση αντίστοιχη της Ford μέσα σε μία μόλις ημέρα

Βουτιά άνευ προηγουμένου για την Tesla στη Wall Street.

Γράφει: Esquire Editors 21 Απριλίου 2023

H μετοχή της Tesla κατέγραψε την Πέμπτη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της τους τρεις και πλέον τελευταίους μήνες, μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας α’ τριμήνου που ήταν μεν ανάλογη των προσδοκιών των αναλυτών αλλά την ίδια ώρα ενέτεινε τις ανησυχίες της αγοράς για την ικανότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων του Elon Musk να επιβεβαιώσει τις υψηλές προσδοκίες της Wall Street για τη μελλοντική κερδοφορία της.

Παρότι οι πωλήσεις και τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις, η οικονομική της έκθεση δημιούργησε πολλές ανησυχίες για την οικονομική της εικόνα, καθώς έδειξε πτώση των ελεύθερων ταμειακών ροών κατά 80% σε ετήσια βάση και μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδη κατά 41% σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να βυθιστεί κατά 9,8% στη συνεδρίαση της Wall Street την Πέμπτη, καταγράφοντας τη χειρότερη μέρα της από τις 3 Ιανουαρίου και εξανεμίζοντας 51 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ποσό που ξεπερνά τις κεφαλαιοποιήσεις ύψους περίπου 47 δισ. δολαρίων των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της στις ΗΠΑ, δηλαδή της Ford και της General Motors. Παρ’ όλα αυτά, η κεφαλαιοποίηση της Tesla, ύψους 511 δισ. δολαρίων, παραμένει περίπου δεκαπλάσια εκείνων τόσο της Ford όσο και της General Motors.

Ήταν ένα "απογοητευτικό” τρίμηνο για την Tesla, έγραψε σε χθεσινό σημείωμά του ο Τόνι Σακονάγκι, αναλυτής της Bernstein, μειώνοντας παράλληλα την εκτίμησή του για της κερδοφορία της Tesla στο σύνολο του έτους κατά 20%, διατηρώντας την τιμή-στόχο για την τιμή της μετοχής στα 150 δολάρια, που είναι 17% χαμηλότερη από την τιμή που έκλεισε ο τίτλος στο ταμπλό την Τετάρτη.

Ο Σακονάγκι εξήγησε ότι η Tesla, η οποία πρόσφατα μείωσε τις τιμές των οχημάτων της για έκτη φορά φέτος, "υπονομεύει” την κερδοφορία της και θα είναι "πολύ δύσκολο” να διατηρήσει οποιοδήποτε πλεονέκτημα τιμής στην "υπερβολικά ανταγωνιστική” αγορά αυτοκινήτων.

"Τα περιθώρια αποτελούν πλέον ευαίσθητο θέμα, που κρατά τους επενδυτές της Tesla ξύπνιους τη νύχτα”, έγραψε την Πέμπτη ο αναλυτής της Wedbush, Νταν Άιβς, μειώνοντας την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 215 δολάρια από 225 δολάρια προηγουμένως. "Το πλήγμα του βραχυπρόθεσμου περιθωρίου κέρδους στον βωμό της μακροπρόθεσμης ζήτησης… αποτελεί μια στρατηγική [με την οποία επενδυτές] συνήθως συμφωνούς… ωστόσο, αυτή πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την αφήγηση τα επόμενα τρίμηνα”, πρόσθεσε.

Ο Musk καθησύχασε τις ανησυχίες για τα περιθώρια κέρδη κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων την Τετάρτη, λέγοντας ότι "η έμφαση στον αυξημένο όγκο και στη μεγέθυνση του στόλου είναι η σωστή επιλογή έναντι του χαμηλότερου όγκου και τους υψηλότερου περιθωρίου κέρδους”, προσθέτοντας ότι η εταιρεία "θα αποκομίσει αυτό το περιθώριο στο μέλλον καθώς βελτιώνουμε την αυτονομία”.

Έντονη τριετία

Γενικά, η τελευταία τριετία περιείχε έντονες συγκινήσεις για τους μετόχους της Tesla, καθώς η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας εκτινάχθηκε περισσότερο από 600% από τις αρχές του 2020 έως τα τέλη του 2021 πριν σημειώσει "βουτιά” άνω του 75% στα τέλη του 2022. Η Tesla παρέδωσε τον αριθμό ρεκόρ των 423.000 οχημάτων το τελευταίο τρίμηνο. Η δε κίνηση της μετοχή την Πέμπτη ήταν μεγαλύτερη της συνήθους μετά την ανακοίνωσε κερδών: τα 10 τελευταία τρίμηνα ο τίτλος γράφει harvest κέρδη ή απώλειες της τάξης του 6% την επόμενη ημέρα.

Ισχυρό το πλήγμα και για τον Musk

Η "βουτιά” του τίτλου της Tesla κόστισε ακριβά και στον Musk, που την Πέμπτη έγινε φτωχότερος κατά 11,4 δισ. δολάρια, υφιστάμενος τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από οποιονδήποτε άλλο δισεκατομμυριούχο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Η περιουσία του Musk διαμορφώνεται πλέον στα 174 δισ. δολάρια, υπολειπόμενη περίπου κατά 65 δισ. δολάρια από αυτήν του Bernard Arnault της LVMH, που κατέχει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, αλλά περίπου 50 δισ. δολάρια υψηλότερου αυτής του Jeff Bezos, που είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Αμερικανός.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει ξανά στις κάλπες

Οι πιθανές ημερομηνίες και οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Donald Trump νομίζει πως είναι ένας άλλος Alexey Navalny

Αφού δεν πιστεύει ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, πάλι καλά…

Ksenia Karelina, αυτή είναι η μπαλαρίνα που συνέλαβαν οι Ρώσοι για προδοσία

Η 32χρονη, λέγεται πως συμμετείχε επανειλημμένα σε δημόσιες ενέργειες για την υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου ενώ βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μάθημα ζωής του Alexey Navalny

"Βγείτε στους δρόμους. Μην το κάνετε για μένα, κάντε το για το μέλλον σας".

Μετά τους αγρότες, σειρά παίρνουν οι μελισσοκόμοι

Το μήνυμα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις ελήφθη, λέει η κυβέρνηση.

Όλα τα είχαμε, τα ελάφια - ζόμπι μας έλειπαν

Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το αν η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και σε ανθρώπους.

Γραφει Παυλος Κρουστης