Tα χειρότερα για τις αγορές έρχονται, σύμφωνα με την JP Morgan

Τα πέντε σήματα που εκπέμπουν SOS.

Η άποψη της αγοράς ότι οι χειρότερες πιέσεις είναι πίσω μας θα αποδειχθεί λανθασμένη, καθώς ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης έχει λειτουργήσει ιστορικά με καθυστέρηση και παράγοντες που στήριξαν την οικονομική ανάπτυξη χάνουν την ισχύ τους, όπως η υπερβολική αποταμίευση των νοικοκυριών και τα μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας των εταιρειών, όπως επισημαίνει η JP Morgan σε νέα της έκθεση. "Δεν είχαμε ποτέ ένα διατηρήσιμο ράλι προτού η Fed σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων ή πριν ξεκινήσει η ύφεση", τονίζει η αμερικανική τράπεζα. 

Όλα αυτά, όπως σημειώνει, συμβάλουν στην άποψή της ότι οι μετοχές πρόκειται να αποδυναμωθούν για το υπόλοιπο του έτους. "Ήμασταν bullish στις μετοχές το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και περιμέναμε ότι το θετικό κλίμα θα επεκταθεί έως και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Το α’ τρίμηνο σηματοδότησε το υψηλότερο σημείο του έτους για τις μετοχές και συστήνουμε προσοχή στις μετοχές στη συνέχεια", υπογραμμίζει η JPM.

Η αμερικανική τράπεζα αναλύει τα πέντε σήματα που στέλνουν η αγορά και η οικονομία τα οποία επιβάλλουν προσεκτική στάση στις μετοχές. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:

  1. Η αγορά διαπραγματεύεται σαν να έχει ξεκινήσει ο νέος κύκλος της οικονομίας, αλλά το μαξιλάρι της πλεονάζουσας αποταμίευσης των καταναλωτών έχει ψαλιδιστεί και η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συνεχίζει να συρρικνώνεται. Οι τράπεζες αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού και το κόστος χρηματοδότησης συνεχίζει να αυξάνεται. Οι αγορές εργασίας τείνουν να παρουσιάζουν χρονική υστέρηση και θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν απότομα –η συνεχιζόμενη ισχύς του α’ τριμήνου δεν σημαίνει τίποτα για το β’ τρίμηνο, όπως τονίζει. Η Κίνα παραμένει ένα σχετικά "φωτεινό σημείο", αλλά δεν αναμένεται η ώθηση από το reopening της οικονομίας να συνεχιστεί για πολύ, όπως συνέβη και το 2003-2004, το 2009-2010 και το 2016-2017 όπου τα αποτελέσματα βάσης του reopening  εξαντλήθηκαν.
  2. Η Fed πρόκειται να διατηρήσει το μότο "υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα", έως ότου μία ενδεχόμενη αδυναμία της αγοράς ή/και της κατανάλωσης την αναγκάσει να το ξανασκεφτεί, όπως σημειώνει η JP Morgan. Η καμπύλη απόδοσης παραμένει έντονα ανεστραμμένη, κάτι που είναι ιστορικά δυσοίωνο σημάδι και η JP Morgan τονίζει πως δεν έκανε ποτέ λάθος για το πού οδεύει η οικονομία.
  3. Η JP Morgan διατηρούσε την άποψη τα τελευταία δύο χρόνια ότι τα εταιρικά κέρδη θα είναι ανθεκτικά, και υποστήριζε ότι τα αποτελέσματα α’ τριμήνου θα είναι ισχυρά, αλλά αυτό μπορεί να αρχίσει να αλλάζει στο β’ εξάμηνο. Τα περιθώρια κέρδους είναι σε "τεντωμένα" επίπεδα, επί του παρόντος πολύ υψηλότερα από τα προ-COVID επίπεδα, και η ισχύς της τιμολόγησης των εταιρειών είναι πιθανό να εξασθενήσει στη συνέχεια. "Η κατάσταση θα αρχίσει να επιδεινώνεται, καθώς τα αποθέματα αυξάνονται και η λειτουργική μόχλευση πρόκειται να γίνει αρνητική, μαζί με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης", όπως σημειώνει η JPM.
  4. Στο 18-19x, το εκτιμώμενο P/E των ΗΠΑ είναι "τεντωμένο", όπως επισημαίνει. Το χάσμα μεταξύ μερισματικής απόδοσης και απόδοσης κρατικών ομολόγων δεν είναι πλέον όσο υποστηρικτικό ήταν, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες αγορές, ωστόσο οι διεθνείς μετοχές συνεχίζουν να φαίνονται πιο ελκυστικές από τις ΗΠΑ, κατά την άποψη της JPM.
  5. Οι δείκτες επενδυτικού κλίματος και θέσεων των επενδυτών στην αγορά είναι μακριά από τα "τεντωμένα" επίπεδα, ωστόσο το βάθος της αγοράς είναι χαμηλό, κάτι που στέλνει σήματα συναγερμού για την πορεία των αγορών στο επόμενο διάστημα.

Επενδυτική στρατηγική και αποτιμήσεις

Κατά το τελευταίο 12μηνο, οι διεθνείς μετοχές έχουν σημειώσει γενικά καλύτερη πορεία από τις μετοχές των ΗΠΑ, με την Ευρώπη ειδικότερα να υπεραποδίδει των ΗΠΑ. Η JP Morgan συνεχίζει να εντοπίζει ένα σημαντικό discount αποτίμησης στις διεθνείς μετοχές έναντι των ΗΠΑ, αλλά ανησυχεί ότι το τρέχον rotation των επενδυτών  προς πιο αμυντικές θέσεις και μακριά από την "αξία" και τους κυκλικούς κλάδους, θα περιορίσει ολοένα και περισσότερο την ικανότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να έχει υψηλότερη απόδοση. Εάν η μακροοικονομική ορμή μειωθεί, όπως αναμένει η JP Morgan να συμβεί στο β’ και στο γ’ τρίμηνο, τότε οι πιθανότητες είναι ότι οι διεθνείς αγορές θα παρασυρθούν χαμηλότερα, μαζί με τις ΗΠΑ.

Κατά την JP Morgan, η ευρωπαϊκή αγορά πάντως παραμένει σε πολύ ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων, ακόμη και μετά την πρόσφατη καλύτερη σχετική απόδοσή της έναντι των ΗΠΑ, όπου ξεπέρασε κατά 30% τον S&P 500 από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου του 2022. Στη σχετική μέτρηση P/E, η Ευρωζώνη συνεχίζει να διαπραγματεύεται σχεδόν με discount ρεκόρ έναντι των ΗΠΑ. Η επαναλειτουργία της Κίνας βοηθά, όπως και η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα είναι επιτυχής στη διατήρηση των spreads της περιφέρειας υπό έλεγχο. Τούτου λεχθέντος, η Ευρωζώνη είναι ένα trade "αξίας" και μπορεί συνεπώς να δυσκολευτεί να διατηρήσει την υπεραπόδοσή της λόγω του rotation των επενδυτών μακριά από τις μετοχές "αξίας".

Η εικόνα ωστόσο της αμερικανικής αγοράς επιβάλλει underweight στάση. Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται σε σχετικά υψηλά P/E και κέρδη ανά μετοχή (EPS) και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χάνουν μέρος της ισχυρής πορείας που σημείωσαν τα τελευταία 10 χρόνια. 

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αγορές, η JP Morgan τηρεί ουδέτερη στάση στις αναδυόμενες έναντι των ανεπτυγμένων, αλλά εκτιμά πως το μομέντουμ της δραστηριότητας της Κίνας θα αποτελέσει στήριξη για τις αποδόσεις τους. Παράλληλα, είναι overweight στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".