Μία απλή εξήγηση γιατί ακριβαίνουν ρούχα, παπούτσια και έπιπλα

Πληθωρισμός, αυτή η μάστιγα.

Γράφει: Esquire Editors 10 Ιουνίου 2023

Ο μέσος πληθωρισμός που ανακοινώνεται κάθε μήνα από την ΕΛΣΤΑΤ λέει μόνο ένα μέρος της αλήθειας για την άνοδο των τιμών, η οποία αυξάνει μήνα με το μήνα το κόστος ζωής για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Το 2,8% που ανακοινώθηκε για τον Μάιο την Παρασκευή μας λέει μονάχα ένα πράγμα: Ότι οι τιμές της ενέργειας, όσο γρήγορα ανέβαζαν το μέσο πληθωρισμό το 2022, όταν οι τιμές τους ήταν σε ιστορικά υψηλό σημείο, το ίδιο γρήγορα κατεβάζουν τον γενικό δείκτη τώρα που έχουν μεγάλες μειώσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι μόνο λόγω της πτώση των τιμών των καυσίμων, ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε κατά 3,81% .

Τα τρόφιμα, έχοντας μικρότερη βαρύτητα στο Γενικό Δείκτη και μια μικρότερη διακύμανση στις αυξήσεις, συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα εισοδήματα με αθροιστικές αυξήσεις που έφτασαν το Μάιο το 11,6 % κατά τί υψηλότερη, από το 11,4% που καταγράφηκε για τον Απρίλιο. Ωστόσο, η πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα των καυσίμων συνεχίζει να μειώνει με γρήγορους ρυθμούς , το γενικό δείκτη από την αρχή του χρόνου.

Ο επίμονος δομικός πληθωρισμός

 Ένα δεύτερο , κρυφό μήνυμα του πληθωρισμού είναι ο δομικός πληθωρισμός με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο οποίος έμεινε τον Μαϊο στο 7,2%, όσο ήταν και τον Απρίλιο. Ήταν δηλαδή 2,5 φορές μεγαλύτερος από το γενικό πληθωρισμό. Ο λόγος που δεν επηρεάζει ούτε αυτός σοβαρά την πορεία του γενικού δείκτη είναι ότι μετράει όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες πλην των τροφίμων, των ποτών και της ενέργειας που είναι τα βασικά είδη καθημερινής κατανάλωσης.

Ωστόσο εκφράζει τη γενίκευση της ακρίβειας σε όλο των καλάθι των προϊόντων και των υπηρεσιών του Γενικού Δείκτη Επίσης ο δομικός πληθωρισμός είναι ο οποίος σταθεροποιήθηκε για πρώτο μήνα είναι πιο επίμονος από το γενικό πληθωρισμό.

Οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης

Τα φαρμακευτικά είδη καταγράφουν αύξηση 18,6% , τα είδη άμεσης κατανάλωσης του νοικοκυριού 13,9%, τα είδη ατομικής φροντίδας κατά 11,1%, τα ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου κατά 11,9% τα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 11,8%, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που είχαν αύξηση της τιμής τους κατά 10,5% τα καινούργια αυτοκίνητα και τα μοτοποδήλατα και τις μοτοσυκλέτες κατά 7,5% και έπιπλα και διακοσμητικά κατά 6,5%. Κατά κανόνα οι αυξήσεις στα ήδη αυτά προκύπτουν μετά από πολλούς μήνες υψηλού πληθωρισμού. Πλην από την πληθωριστική έξαρση την περίοδο 2014-2021, οι τιμές στα περισσότερα από αυτά τα είδη ήταν παγωμένες ή ελαφρά πτωτικές αφού οι κατανάλωση ήταν χαμηλή. Το κακό είναι ότι οι αυξήσεις σε αυτά τα είδη κλιμακώνονται αργά αλλά χρειάζονται χρόνια για να αποκλιμακωθούν.

Πρόβλημα και στις υπηρεσίες

Ένας δεύτερος τομέας, στον οποίο οι τιμές εξελίσσονται σε αντίθετη κατεύθυνση από το Γενικό δείκτη  είναι οι υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, για τον Μάιο τα κόμιστρα των ταξί είχαν αύξηση 32,9% τα εισιτήρια των αεροπλάνων κατά 27,4% και τα εισιτήρια των πλοίων τιμές των οποίων καταγράφουν αύξηση κατά 11,2%. Οι τιμές σε ξενοδοχεία μοτέλ και τα πανδοχεία είχαν αύξηση κατά 14,1% τα εστιατόρια ζαχαροπλαστεία και τα κυλικεία είχαν αύξηση τιμών κατά 7,4% ενώ και το πακέτο διακοπών καταγράφει αύξηση κατά 7,1% οι οικιακές υπηρεσίες είναι αύξηση κατά 7,6% και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου είχαν αύξηση κατά 5,6% ενώ και τα ενοίκια είχαν αύξηση κατά 4%.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.