Τα νέα όπλα κατά της φοροδιαφυγής

Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει: Esquire Editors 17 Σεπτεμβρίου 2023

Η στήριξη των εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι οι δύο άξονες της πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως την περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια της ομιλίας του στην ΔΕΘ.

Παράλληλα έθεσε ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση όλων των παραπάνω την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σημειώνοντας με έμφαση ότι παρά την σημαντική επιβάρυνση που θα έχει για τον κρατικό προϋπολογισμό η στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες, αλλά και τις φωτιές, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% παραμένει στο ακέραιο.

Airbnb με φόρο ξενοδοχείου

Παράλληλα ανακοινώθηκε ο διπλασιασμός του αποθεματικού που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών από τα 300 εκατ. στα 600 εκατ. και το επιπλέον ποσό θα επωμιστούν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και ιδιοκτήτες του Airbnb, με τον φόρο ημερήσιας διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία να αυξάνεται από 1 έως 6 ευρώ.

Συγκεκριμένα για τα Airbnb, το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στα ψηφισμένα μέτρα που ήδη "τρέχουν" συνολικού ύψους 4,4 δις ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που θα πάρει άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης για τον έλεγχο των τιμών.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής καθίσταται ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Ας δούμε αναλυτικά και κωδικοποιημένα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

• Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

• Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

• Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

• Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

• Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

• Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

• Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.