Πώς θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου 2024

Tερματίζεται η ισχύς των έκτακτων μέτρων με αφορμή την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη των τιμών.

Γράφει: Esquire Editors 06 Νοεμβρίου 2023

Νέα τιμολόγια στο ρεύμα θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2024, καθώς τερματίζεται η ισχύς των έκτακτων μέτρων που ίσχυσαν στην αγορά με αφορμή την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη των τιμών.

Πρακτικά, όσοι καταναλωτές έχουν υπογεγραμμένη σύμβαση για προϊόν σταθερής τιμολόγησης θα συνεχίσουν κανονικά, ενώ όσοι δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο, θα μεταπέσουν αυτόματα στο νέο ειδικό κοινό τιμολόγιο που θεσπίζεται.

Οι προμηθευτές θα πρέπει το αργότερο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023 να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα νέα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν.

Σημειώνεται ότι οι προμηθευτές οφείλουν να επισημαίνουν κάθε τιμολόγιο προμήθειας με τις νέες σημάνσεις διαφάνειας προκειμένου οι καταναλωτές να
κατανοούν άμεσα και εύκολα το πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό του τιμολογίου που τους προσφέρεται, δηλαδή αν η χρέωση προμήθειας είναι σταθερή ή κυμαινόμενη ή δυναμική.

Βάσει αυτού δημιουργούνται τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων που θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές:

Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα
ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1 η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται
τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς
ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή.

Πράσινο τιμολόγιο

Το ειδικό κοινό τιμολόγιο που θα έχει την πράσινη σήμανση έχει το πλεονέκτημα
ότι οι καταναλωτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων την 1η ημέρα του κάθε μήνα την τιμή χρέωσης. Έτσι ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τα κοινά τιμολόγια που προσφέρονται στην αγορά. Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν την τελική τιμή χρέωσης, συμπεριλαμβανομένων όλων των παρεχόμενων εκπτώσεων, για λόγους συγκρισιμότητας.

Σε αυτήν την κατηγορία (πράσινη) θα μεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές από 1ης
Ιανουαρίου, πλην εκείνων που θα επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο. Μέχρι την 1η
Δεκεμβρίου οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα νέα τιμολόγια που προσφέρουν και τις χρεώσεις τους. Έτσι οι καταναλωτές θα μπορούν να αξιολογήσουν τις προτάσεις και να επιλέξουν τον προμηθευτή που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου ενέργειας η κατηγορία του ειδικού
κοινού τιμολογίου, με πράσινη σήμανση, αναμένεται ότι θα έχει ανταγωνιστικές
τιμές, με τις προσφορές των προμηθευτών να είναι άμεσα συγκρίσιμες. Σε κάθε
περίπτωση, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα οποτεδήποτε το επιθυμεί να
επιλέξει οποιοδήποτε προσφερόμενο τιμολόγιο, υπογράφοντας νέα σύμβαση με
τον προμηθευτή της επιλογής του.

Πάντως, η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω της πρόωρης
αποχώρησης του πελάτη εκτός των περιπτώσεων που αφορούν σύμβαση σταθερής τιμής.

Τέλος, θα είναι διαθέσιμο εργαλείο επαλήθευσης και σύγκρισης τιμών καθώς στους λογαριασμούς ρεύματος και στα άλλα μηνύματα των προμηθετών (sms, email) εισάγεται κωδικός QR (και link) ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επαληθεύσουν την τιμή κάθε μήνα για το ειδικό κοινό τιμολόγιο και να συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων των προμηθευτών.

Από: Capital.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.