
Τα 63 δισ. ευρώ φόρων και οι ελαφρύνσεις της νέας χρονιάς
Η πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι το μεγάλο "στοίχημα" της κυβέρνησης μέσα στο 2024 όσον αφορά στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Η πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι το μεγάλο "στοίχημα" της κυβέρνησης μέσα στο 2024 όσον αφορά στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν κατά περισσότερα από 2 δις. ευρώ σε ετήσια βάση -σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το συνολικό ποσό θα πρέπει να ξεπεράσει τα 63 δις. ευρώ- και ταυτόχρονα να γίνουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών με δημοσονομικό αποτύπωμα άνω των 400-500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Για να κερδηθεί το στοίχημα, ενεργοποιείται για πρώτη φορά στις ημέρες της παρούσας διακυβέρνησης ένα αναδιανεμητικό μέτρο όπως είναι το νέο καθεστώς φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων.
Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να πάρει 1 δις. ευρώ από επαγγελματίες που δεν πλήρωναν φόρους ή πλήρωναν ελάχιστα και να τα δώσει είτε σε αυτούς που εμφανίζουν υψηλότερα κέρδη (μέσα από τη μείωση κατά 50% στο τέλος επιτηδεύματος) είτε συνολικά στην κοινωνία μέσα από τη εφαρμογή χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε ακόμη και για την ενίσχυση ζωτικών τομέων όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Σημειώνεται ότι ο νέος προϋπολογισμός φέρνει ακόμα αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τουλάχιστον από 3% έως και 10% κατά μέσο όρο, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, θα αποτυπωθεί η ποσοτικοποίηση των αλλαγών. Θα φανεί δηλαδή πού μπαίνει συνολικά ο πήχης για τα φορολογικά έσοδα -εκτός από τον νέο μηχανισμό φορολόγησης το οικονομικό επιτελείο ψάχνει έσοδα και από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ- αλλά και πόσα έσοδα αναμένονται από το κάθε μέτρο χωριστά.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι το τι θα γράψει ο προϋπολογισμός, αλλά το αν θα επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος.
Διότι όπως λένε και στο οικονομικό επιτελείο, στις μειώσεις φορολογικών συντελεστών του 2024, η απώλεια εσόδων είναι δεδομένη. Από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος θα χαθούν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024, ενώ για να κρατηθούν στο 13% οι συντελεστές στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς (επ’ αόριστον) στον πολιτισμό (κινηματογράφοι και θέατρα επίσης επ’ αόριστον), στον σερβιριζόμενο καφέ και στα κόμιστρα των ταξί (μέχρι το τέλος Ιουνίου και… βλέπουμε), θα χρειαστούν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον. Από την άλλη, δεν είναι σίγουρο ότι το μέτρο αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων θα αποδώσει.
Πολλοί θα σκεφτούν να κλείσουν τα βιβλία και να δουλέψουν με μαύρα, άλλοι θα καταφύγουν στα εικονικά τιμολόγια για να φουσκώσουν τις δαπάνες, άλλοι απλώς δεν θα πληρώσουν τους φόρους που θα καταλογιστούν (σ.σ στους επαγγελματίες η εισπραξιμότητα των φόρων που βεβαιώνονται είναι ούτως ή άλλως στο 70%).
Γι’ αυτό και καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η συμπεριφορά της κοινωνίας. Θα γίνει μέρος της προσπάθειας να περιοριστεί η φοροδιαφυγή; Θα πληρώνει περισσότερο με την κάρτα; Θα ζητά την απόδειξη; Θα λάβει μέρος στις "συμφωνίες" κάτω από το τραπέζι για τις μαύρες συναλλαγές; Μόνο με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τα 63 και πλέον δις. ευρώ δεν θα είναι εύκολο να συγκεντρωθούν…
Από: TheToc.gr
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026
Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠαράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο
Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους
Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;
Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;
Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.