Μαζικό... overweight στις ελληνικές μετοχές το 2024

Κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι επιλέγουν για το νέο έτος "ελληνικές μετοχές".

Γράφει: Esquire Editors 02 Ιανουαρίου 2024

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς το 2023 –με αποδόσεις που αγγίζουν περίπου το +40%‒, μια πορεία που φαίνεται πως θα έχει και συνέχεια, με πολλούς "ποιοτικούς" και μακροπρόθεσμους επενδυτές να αναμένεται να "επιβιβαστούν" σταδιακά στο ελληνικό success story. Άλλωστε, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες, που θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2024, έχει δώσει νέα ώθηση στην αγορά, με τους μεγάλους "παίκτες" να έχουν ήδη βάλει την Ελλάδα στα ραντάρ τους. 

Το 2024 αναμένεται να βάλει τις βάσεις για την αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, κάτι που θα "επισημοποιηθεί" το 2025. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας αποτελούσε το βασικό προαπαιτούμενο για την επιστροφή και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές. Πέραν αυτού, οι οίκοι αξιολόγησης θέτουν ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια επί των οποίων συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, έχοντας ήδη εκπληρώσει τα περισσότερα από αυτά. Το γεγονός ότι στην περυσινή παγκοσμίως δύσκολη χρηματιστηριακά χρονιά βρεθήκαμε στην κορυφή των διεθνών επιδόσεων και φέτος παραμένουμε στην πρώτη τριάδα λειτουργεί υπέρ ημών και για την επιστροφή μας στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Σύμφωνα με την Optima Bank, επόμενο μεγάλο ορόσημο για το Χ.Α. δεν είναι άλλο από την επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές. Όπως εκτιμά, η ελληνική αγορά θα εισέλθει σε watch list (λίστα παρακολούθησης) από την MSCI στα μέσα του 2024, με την τελική αναβάθμιση να έρχεται στα τέλη του 2025. Με βάση την ανασκόπηση της δομής της αγοράς, η Axia Research έχει εκτιμήσει ότι το υπό διαχείριση ενεργητικό για τις ελληνικές μετοχές θα αυξηθεί κατά 2,3 φορές όταν το Χ.Α. θα... αλλάξει πίστα, με το μεγαλύτερο ωστόσο μέρος των εισροών να πραγματοποιείται νωρίτερα, και λόγω της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.

Μαζικό... overweight στις ελληνικές μετοχές το 2024

Δεν είναι τυχαίο που κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι επιλέγουν "ελληνικές μετοχές" για το νέο έτος.

Η J.P. Morgan, στην έκθεσή της για τη στρατηγική των μετοχών για τις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) για το 2024, δήλωσε ότι "ψηφίζει" Ελλάδα. Ειδικότερα, τηρεί overweight στάση για την ελληνική αγορά στην περιοχή, αν και η σύστασή της για το Χ.Α. συνολικά στις αναδυόμενες αγορές είναι ουδέτερη. H μετοχή που ξεχωρίζει η αμερικανική τράπεζα από την εγχώρια αγορά είναι η Alpha Bank, καθώς την τοποθετεί στη λίστα με τις 10 κορυφαίες επιλογές της για το νέο έτος. Όπως τονίζει, "η Ελλάδα είναι ένα υποτιμημένο περιουσιακό στοιχείο, όπου τα κέρδη μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τις χαμηλές προσδοκίες".

Αξίζει να σημειώσουμε πως overweight στάση για την Ελλάδα έχουν επισημάνει πως τηρούν και οι HSBC και Morgan Stanley. Για τη Morgan Stanley η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί τον κύριο παράγοντα για τη θετική στάση που τηρεί στις ελληνικές μετοχές. Για την HSBC το κύριο θέμα πίσω από τη θετική της άποψη είναι το ότι το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά και οι προοπτικές για τη χώρα είναι πολύ καλύτερες και πολύ πιο διατηρήσιμες, με "οδηγούς" της ανάπτυξης να είναι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις και με τη χώρα να ξεχωρίζει ως ένα από τα πραγματικά καλά μεταρρυθμιστικά stories.

Αισιόδοξοι είναι και οι εγχώριοι αναλυτές για το Χ.Α. το 2024. "Είναι δεδομένο ότι, όσο ο χρόνος περνάει και η αγορά χαρίζει αποδόσεις, θα φέρνει συνεχώς νέους επενδυτές στην αγκαλιά της. Θεωρούμε ότι και το 2024 θα είναι μια χρονιά γεμάτη επιχειρηματικές ειδήσεις και συνεχόμενες αναβαθμίσεις", τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, προσθέτοντας πως ο δρόμος έχει ανοίξει ώστε ο Γενικός Δείκτης να προσεγγίσει την περιοχή των 1.600 μονάδων το νέο έτος.

Από την πλευρά του, ο Συμεών Μαυρουδής της Fast Finance εκτιμά πως σε κλαδικό επίπεδο αναμένεται να πρωτοστατήσουν 4 κλάδοι: τεχνολογία, κατασκευές, χρηματοοικονομικά και ενέργεια (με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές - ΑΠΕ). 

Αναλυτικότερα, οι εταιρείες πληροφορικής συνεχίζουν να μαγνητίζουν τα βλέμματα, διότι τα κονδύλια του ψηφιακού μετασχηματισμού και η κεκτημένη ταχύτητα της μεγέθυνσης αυτών των εταιρειών λειτουργούν έντονα υποστηρικτικά. 

Ο κατασκευαστικός κλάδος (όπως και οι ΑΕΕΑΠ ως παράλληλη επιχειρηματική λειτουργία) ενδέχεται να πρωτοστατήσει, όντας και leading δείκτης σε μια οικονομία που, παρά τα έως τώρα θετικά δείγματα, μόλις που έχει ξεκινήσει την ανοδική της πορεία. Σε αυτό συνεπικουρεί η συνολική μετάφραση των πακέτων στήριξης, που θα υποβοηθήσουν την κατάσταση. 

Σε ό,τι αφορά τον χρηματοοικονομικό κλάδο, τις τράπεζες δηλαδή, ο αναλυτής θεωρεί ότι δεν έχει ακόμη κορυφώσει την "παντοδυναμία" του.

Τέλος, ο ενεργειακός κλάδος είναι ένα "ασφαλές" στοίχημα για μια χώρα που, πρώτον, έχει καλύψει πολύ μικρό μέρος της συνολικής αναμόρφωσης του ενεργειακού χάρτη (υπό τον σχεδιασμό), άρα έχει ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης, και, δεύτερον, προκύπτει από ένα κλίμα που μόνο εμπόδιο δεν φαίνεται να αποτελεί για τέτοιου είδους σχεδιασμούς. Εξάλλου, η δραστηριοποίηση μεγάλων "παικτών" επιβεβαιώνει την ως άνω αναφερθείσα πεποίθηση. 

Επιμέρους, το Χρηματιστήριο έχει προσφέρει μια μεγάλη γκάμα μετοχών με εξαιρετική συμπεριφορά στο ταμπλό και ισχυρά χρηματοοικονομικά σε επίπεδο εταιρειών, επισημαίνει ο κ. Μαυρουδής. "Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά και ανεξαρτήτου κεφαλαιοποίησης μπορούμε να αναφέρουμε τις Mytilineos, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Aegean, Cenergy, Titan, ΟΛΠ, EnterSoft, Ideal Holdings, Intrakat. Ειδική μνεία στα σχήματα ΜΕΖΖ (εκτός CAIRO), καθώς οι γενναιόδωρες χρηματικές διανομές και η παραμονή τους σε ιστορικά υψηλά ενισχύουν την πεποίθηση της ισχυρής μετοχικής βάσης, αν και αφορούν υψηλότερου κινδύνου οχήματα", όπως τονίζει.

Από την πλευρά της, η Beta Securities στις βασικές επενδυτικές προτιμήσεις για το 2024 επιλέγει τον τραπεζικό κλάδο ως βασικό εκφραστή των τάσεων της οικονομίας, αλλά και λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων βάσει κερδοφορίας. Η εξυγίανση των ισολογισμών, τα μερίσματα και η έξοδος του ΤΧΣ από τη μετοχική σύνθεση εκτιμά ότι θα αυξήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθιστώντας και πάλι τον κλάδο σηματωρό της ελληνικής αγοράς. Η μέση εκτίμησή της για την αύξηση των αποτιμήσεων είναι 22% και η αγαπημένη της επιλογή είναι η Τράπεζα Πειραιώς. 

Στις επιλογές της, ακόμα, περιλαμβάνει την ΕΧΑΕ, τη ΔΕΗ, την Autohellas και την Κρι Κρι, ένα σετ εταιρειών διαφοροποιημένου ρίσκου που καλύπτει τα βασικά θέματα των: α) Αναβάθμιση του Χ.Α. σε ανεπτυγμένη αγορά, β) Πράσινη ανάπτυξη, γ) Τουρισμός και λιανικό εμπόριο δ) Εξωστρέφεια και μεγέθυνση. 

Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι οι εισηγμένες εταιρείες κινούνται σε τροχιά ιστορικών επιδόσεων για ακόμα μία χρήση, με ενισχυμένα μερίσματα και σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις. Παράλληλα, το εγχείρημα της ένταξης του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές θα επιφέρει αλλαγές στα μετοχολόγια των εισηγμένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των επενδυτών που παρακολουθούν την ελληνική αγορά, επισημαίνει η Beta.

Από: Capital.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.