Μήπως να ενδιαφερθούμε για τις ναυτιλιακές μετοχές;
Οι οικονομικές επιπτώσεις των ανακατευθύνσεων λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά και οι επενδυτικές ευκαιρίες.
Η κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα, έναν σημαντικό θαλάσσιο δρόμο για το διεθνές εμπόριο, έχει αντίκτυπο στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η ανακατεύθυνση των δρομολογίων στις θαλάσσιες μεταφορές δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις ναυτιλιακές μετοχές.
Όπως είναι γνωστό, οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, που υποστηρίζονται από το Ιράν, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εξαπολύσει ένα μπαράζ επιθέσεων εναντίον τάνκερ και φορτηγών πλοίων που διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα. Από την εν λόγω θαλάσσια οδό περνά το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Η αναταραχή στην περιοχή, που συνδέεται άμεσα με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, έχουν αναγκάσει τους ναυλωτές να στραφούν σε εναλλακτικές -αν και πιο δαπανηρές- λύσεις: μεταξύ άλλων, να ανακατευθύνουν τα δρομολόγια προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, με πλοία να κάνουν τον γύρο της Αφρικής.
Η παράκαμψη ήδη είχε αντίκτυπο: οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων εκτινάχθηκαν, σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν μήνα. Οι μεταφορείς επωμίστηκαν μεγαλύτερο κόστος, το οποίο μετακυλήθηκε στους εξαγωγείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Drewry, η εταιρεία πλήρωνε περίπου 1.400 δολάρια για να στείλει ένα εμπορευματοκιβώτιο 12 μέτρων στα τέλη Νοεμβρίου του 2023 - σήμερα για το ίδιο ακριβώς εμπορευματοκιβώτιο πρέπει να καταβάλει περισσότερα από 2.600 δολάρια.
Συγχρόνως, οι μετοχές των ναυτιλιακών εταιρειών έχουν κάνει άλμα. Εντός ενός μήνα (με στοιχεία έως τις 9 Ιανουαρίου) η ισραηλινή ZIM Integrated Shipping έκανε ράλι 73%, σημειωνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Solactive Global Shipping. Άλλες κορυφαίες επιδόσεις ήταν της Hapag-Lloyd με άνοδο 37% την ίδια περίοδο, της AP Moller-Maersk που πρόσθεσε 28%, και της κινεζικής Cosco Shipping με σκαρφάλωσε κατά 14%.
Οι οικονομικές επιπτώσεις των παρακάμψεων
Οι οικονομικές επιπτώσεις των παρακάμψεων είναι σημαντικές. Ένα δρομολόγιο μετ' επιστροφής -απ' τον "μεγάλο δρόμο"- μεταξύ Ασίας και βόρειας Ευρώπης εκτιμάται ότι κοστίζει επιπλέον 1 εκατ. δολάρια σε καύσιμα ανά πλοίο, και δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της διώρυγας του Σουέζ, η ανακατεύθυνση των δρομολογίων προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα: τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των φορτίων, διογκώνοντας το κόστος.
Θυμηθείτε τον Μάρτιο του 2021, όταν το φορτηγο-πλοίο "Ever Given" προσάραξε στη διώρυγα του Σουέζ: εκείνο το 6ήμερο ατύχημα κόστισε στην παγκόσμια οικονομία περίπου 9,6 δισ. δολάρια ημερησίως. Η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να έχει αντίστοιχο οικονομικό αντίκτυπο, δεδομένου μάλιστα ότι ήδη έχει μεγαλύτερη διάρκεια και αναμένεται να συνεχιστεί.
Η χρονική συγκυρία είναι επίσης ιδιαίτερη, καθώς πλησιάζει το Σεληνιακό Νέο Έτος της Κίνας (η κινεζική Πρωτοχρονιά): περίοδος που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αύξηση της ναυτιλιακής ζήτησης. Ακόμη και πριν από τις επιθέσεις των Χούθι, η Maersk προειδοποίησε τους πελάτες της για επιπλέον ναύλα, πρόσθετες προσαυξήσεις κατά την περίοδο αιχμής και έλλειψη διαθέσιμων εμπορευματοκιβωτίων, συνθήκες που σχετίζονται και με την εορταστική περίοδο στην Κίνα.
Οι επιπτώσεις στο κόστος είναι ήδη ορατές. Οι τιμές για τη μεταφορά προϊόντων και εμπορευμάτων από την Ασία στη Μεσόγειο και στην ανατολική Ακτή της Βόρειας Αμερικής έχουν αυξηθεί σημαντικά και η εκτίμηση είναι πως η τάση αυτή θα διατηρηθεί.
Επενδυτικές ευκαιρίες σε ένα μεταβαλλόμενο ναυτιλιακό τοπίο
Η στρατηγική σημασία της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ δεν μπορεί να υπερτιμηθεί. Αυτές οι διαδρομές όχι μόνο συνδέουν την Ευρώπη με τους σημαντικότερους προμηθευτές της Ασίας, αλλά διευκολύνουν και σημαντικό μέρος της παγκόσμιας μεταφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών. Η ανακατεύθυνση των δεξαμενόπλοιων αυξάνει τη ζήτηση στον ναυτιλιακό τομέα, κυρίως για μεγάλα πλοία, καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις σε τόνους και μίλια, βασικές παράμετροι στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Σε πρόσφατο σημείωμά της προς τους επενδυτές, η Bank of America περιέγραψε ένα "καταστροφικό σενάριο" στο οποίο τόσο η διώρυγα του Σουέζ όσο και η διώρυγα του Παναμά, από όπου περνά το 5% του παγκόσμιου εμπορίου, θα είναι κλειστές. Σε αυτή την περίπτωση θα "ενισχυόταν η ζήτηση για πλοία κατά 1-2%", εκτίμησαν οι αναλυτές της Bank of America.
Κατά τη γνώμη μου, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους επενδυτές να εξετάσουν τις ναυτιλιακές μετοχές. Οι εχθροπραξίες αναδιαμορφώνουν την υλικοτεχνική υποδομή του διεθνούς εμπορίου, οδηγώντας σε υψηλότερο κόστος και μεγάλους χρόνους παράδοσης φορτίων. Πιθανό είναι αυτή η κατάσταση να "τραβήξει" χρονικά, προσφέροντας δυνητικά κέρδη στους επενδυτές που θέλουν να επωφεληθούν από τις εξελίξεις.
Από: Forbes Greece
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media
Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.
Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους
Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.
Γραφει Νικη ΚοντομηναO Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden
Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)
Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΚ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.
Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.
Γραφει Νικη Κοντομηνα