Samuel Bankman-Fried, o 'βασιλιάς' των κρυπτονομισμάτων καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση

"Ήξερε ότι ήταν εγκληματικό. Μετανιώνει που έβαλε ένα πολύ κακό στοίχημα σχετικά με την πιθανότητα να συλληφθεί...".

Γράφει: Esquire Editors 29 Μαρτίου 2024

Ο Samuel Bankman-Fried καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης από δικαστή την Πέμπτη για την κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του πτωχευμένου πλέον ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX που ίδρυσε, το τελευταίο βήμα στη δραματική πτώση του πρώην δισεκατομμυριούχου. 

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Λιούις Κάπλαν επέβαλε την ποινή σε ακρόαση στο δικαστήριο του Μανχάταν, αφού απέρριψε τον ισχυρισμό του Bankman-Fried ότι οι πελάτες του FTX δεν έχασαν στην πραγματικότητα χρήματα και διαπίστωσε ότι είπε ψέματα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη.

Οι ένορκοι έκριναν τον 32χρονο επιχειρηματία ένοχο στις 2 Νοεμβρίου για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας που προέκυψαν από την κατάρρευση της FTX το 2022, σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως την αποκάλεσαν οι εισαγγελείς.

Ο Κάπλαν δήλωσε ότι ο Bankman-Fried δεν έδειξε καμία μεταμέλεια.

"Ήξερε ότι ήταν λάθος", δήλωσε ο Κάπλαν πριν από την επιβολή της ποινής. "Ήξερε ότι ήταν εγκληματικό. Μετανιώνει που έβαλε ένα πολύ κακό στοίχημα σχετικά με την πιθανότητα να συλληφθεί. Αλλά δεν πρόκειται να παραδεχτεί τίποτα, όπως είναι δικαίωμά του".

Ο Bankman-Fried, που φορούσε ένα μπεζ κοντομάνικο μπλουζάκι της φυλακής, παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι οι πελάτες της FTX υπέφεραν και ζήτησε συγγνώμη από τους πρώην συναδέλφους του στην FTX - αλλά δεν παραδέχθηκε ποινικό αδίκημα.

Έχει δεσμευτεί να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης και της ποινής του.

Η ποινή σηματοδότησε το αποκορύφωμα της πτώσης του 32χρονου, που από πάμπλουτος επιχειρηματίας έγινε το μεγαλύτερο "τρόπαιο" μέχρι σήμερα στην καταστολή των αμερικανικών αρχών για κακοδιαχείριση στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

"Τα σκόπιμα και συνεχή ψέματά του έδειξαν μια θρασύτατη περιφρόνηση των προσδοκιών των πελατών και έλλειψη σεβασμού προς το κράτος δικαίου", ανέφερε σε δήλωσή του ο Ντέμιαν Γουίλιαμς, εισαγγελέας των ΗΠΑ στο Μανχάταν.

Ο δικαστής διαπίστωσε ότι οι πελάτες της FTX έχασαν 8 δισεκατομμύρια δολάρια, οι επενδυτές μετοχών της FTX έχασαν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι οι δανειστές του hedge fund Alameda Research που ίδρυσε ο Bankman-Fried έχασαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δικαστής είπε επίσης ότι ο 32χρονος επιχειρηματίας είπε ψέματα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, όταν είπε ότι δεν γνώριζε ότι το hedge fund του είχε ξοδέψει τις καταθέσεις πελατών που είχαν ληφθεί από την FTX.

"Ζητώ συγγνώμη"

Απευθυνόμενος στον δικαστή, ο κατηγορούμενος είπε: "Οι πελάτες υποφέρουν... Δεν ήθελα καθόλου να το υποβαθμίσω αυτό. Νομίζω επίσης ότι αυτό είναι κάτι που έλειπε από όσα είπα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και λυπάμαι γι' αυτό".

Αναφερόμενος στους συναδέλφους του στην FTX, είπε: "Έβαλαν πολύ από τον εαυτό τους σε αυτό και εγώ τα πέταξα όλα αυτά. Αυτό με στοιχειώνει κάθε μέρα".

Τρεις από τους πρώην στενούς του συνεργάτες κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη ότι τους είχε δώσει εντολή να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια πελατών της FTX για να καλύψουν τις απώλειες της Alameda Research. Και οι τρεις δήλωσαν ένοχοι για απάτη.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο συνήγορός του προσπάθησε να αποστασιοποιήσει τον πελάτη του από διαβόητους απατεώνες.

"Ο Sam δεν ήταν ένας αδίστακτος οικονομικός κατά συρροή δολοφόνος που ξεκινούσε κάθε πρωί για να βλάψει ανθρώπους", δήλωσε, περιγράφοντας τον πελάτη του ως έναν "αδέξιο μαθηματικό σπασίκλα" που εργάστηκε σκληρά για να πάρει πίσω τα χρήματα των πελατών του μετά την κατάρρευση της FTX.

"Ο Samuel Bankman-Fried δεν παίρνει αποφάσεις με κακία στην καρδιά του", πρόσθεσε ο συνήγορος. "Παίρνει αποφάσεις με μαθηματικά στο κεφάλι του".

Ο Bankman-Fried κατέθεσε στην υπεράσπισή του ότι έκανε λάθη, όπως το ότι δεν εφάρμοσε μια ομάδα διαχείρισης κινδύνου, αλλά αρνήθηκε ότι σκόπευε να εξαπατήσει οποιονδήποτε ή να κλέψει τα χρήματα των πελατών.

Από: TheToc.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.