Ο "πόλεμος της μάσκας" και ο ρόλος των Η.Π.Α

Τι ακριβώς συμβαίνει στις αγορές του πολύτιμου αυτού αγαθού;

Γράφει: Esquire Editors 06 Απριλίου 2020

Από την Ευρώπη μέχρι τη Νότια Αμερική, σύμμαχοι των ΗΠΑ διαμαρτύρονται για τις τακτικές "Άγριας Δύσης" όσον αφορά την πλειοδοσία ή το μπλοκάρισμα φορτίων που προορίζονται για αγοραστές οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες για ζωτικής σημασίας ιατρικά εφόδια. Στη Γαλλία και τη Γερμανία, υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι λένε πως οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ πάνω από την τιμή της αγοράς για ιατρικού επιπέδου μάσκες και σε μερικές περιπτώσεις κερδίζουν συμβόλαια πλειοδοτώντας ακόμη και αφού ευρωπαίοι αγοραστές έχουν πιστέψει πως έχουν κλείσει τη συμφωνία, ενώ ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε επίσης ένα παρόμοιο επεισόδιο.

"Τα χρήματα δεν έχουν σημασία γι' αυτούς. Πληρώνουν όσο-όσο επειδή είναι απελπισμένοι", δήλωσε στο Ρόιτερ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον συντηρητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Γερμανική κυβερνητική πηγή δήλωσε: "Οι Αμερικανοί βρίσκονται σε κίνηση και έχουν μαζί τους πολλά χρήματα".

Αφότου ο ιός καταγράφηκε για πρώτη φορά στα τέλη της περυσινής χρονιάς στη Κίνα, η πανδημία επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Κυβερνήσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και αλλού προσπαθούν απεγνωσμένα να συγκεντρώσουν εφόδια για το ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους πολίτες.

Τώρα, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο στον κόσμο και τον ιό να επεκτείνεται με ταχύτητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ανταγωνισμός για πολύτιμα αποθέματα εντείνεται περαιτέρω.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η αμερικανική κυβέρνηση συνιστά τώρα στους Αμερικανούς, αν θέλουν, να καλύπτουν το πρόσωπό τους με ύφασμα για να περιοριστεί η διάδοση του ιού, όμως η οδηγία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δεν συνιστά να φοράει ο κόσμος μάσκες ιατρικού επιπέδου.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι υπογράφει εντολή να σταματήσει η εξαγωγή μασκών N95, που παρέχουν ουσιαστική προστασία στους εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα και άλλου αμερικανικού ιατρικού εξοπλισμού.

Η εισηγμένη στις ΗΠΑ πολυεθνική εταιρεία 3M Co ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ο Λευκός Οίκος τη διέταξε να σταματήσει όλες τις αποστολές στον Καναδά και τη Λατινική Αμερική αναπνευστήρων που κατασκευάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις "σημαντικές ανθρωπιστικές συνέπειες" που η 3M επισημαίνει πως θα υπάρξουν.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε πως η διακοπή της ροής εξοπλισμών μέσω των συνόρων θα ήταν ένα "λάθος" που θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ, επισημαίνοντας πως επαγγελματίες της υγείας του Καναδά πηγαίνουν καθημερινά για δουλειά στο Ντιτρόιτ.

Πάνω από την τιμή της αγοράς

Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στην 3M να σταματήσει όλες τις αποστολές στην Καναδά και τη Λατινική Αμερική αναπνευστήρων που κατασκευάζει στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η 3M έκανε λόγο για "σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις".

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερ πως αμερικανικές εταιρίες και η κυβέρνηση πληρώνουν πάνω από την τιμή της αγοράς για πολλούς από τους εξοπλισμούς που αγοράζουν στο εξωτερικό.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να αγοράζουν "μέχρι να έχουμε υπερβολικά πολλά" και μπορεί να εξακολουθήσουν να αναζητούν προστατευτικό εξοπλισμό στο εξωτερικό μέχρι τον Αύγουστο.

"Πήραμε όσον περισσότερο εξοπλισμό μπορούσαμε", δήλωσε ο Αξιωματούχος.

Η Λία Κρέιγκερ, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA), της υπηρεσίας που συντονίζει την αναζήτηση ιατρικών εφοδίων στο εξωτερικό, δήλωσε πως οι καταστροφές συχνά οδηγούν σε αυξήσεις τιμών ορισμένων αγαθών. "Αυτό απλώς συμβαίνει", υποστήριξε.

Στη Βραζιλία, ο υπουργός Υγείας Λουίς Ενρίκε Μαντέτα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Κίνα ακύρωσε παραγγελίες για εξοπλισμούς που είχε κάνει η Βραζιλία, όταν η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε περισσότερα από 20 φορτηγά αεροπλάνα στη χώρα για να αγοράσει τα ίδια προϊόντα.

"Πολλές από τις αγορές μας, τις οποίες περιμέναμε να ολοκληρώσουμε για να μπορέσουμε να εφοδιάσουμε, απορρίφθηκαν", είχε δηλώσει ο υπουργός σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη.

Την Πέμπτη, ο Μαντέτα δήλωσε πως η Βραζιλία κατάφερε τελικά να παραγγείλει εξοπλισμό ύψους 228 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και θα παραδοθεί σε 30 ημέρες.

Μετρητά στο χέρι

Μια δεύτερη γερμανική πηγή που απασχολούνταν από εταιρεία που τώρα βοηθάει την κυβέρνηση της Μέρκελ να παραγγείλει μάσκες, δήλωσε πως η κρίσιμη καμπή ήταν το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαρτίου και το συνέδεσε με την αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στην αγορά.

Τα συμβόλαια δεν είναι πλέον εγγυημένο ότι θα εκπληρωθούν, δήλωσε η πηγή προσθέτοντας: "Η ζήτηση είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά".

Στη Γαλλία, τρεις περιφερειάρχες σκιαγράφησαν μια παρόμοια εικόνα. Ο Ζαν Ροτνέ δήλωσε πως διεξάγει διαρκή αγώνα για να εξασφαλίσει πως παραγγελίες για μάσκες θα φθάσουν στην περιφέρεια Γκραντ Εστ, όπου πρωτοεκδηλώθηκε η επιδημία, πριν επεκταθεί δυτικά προς το Παρίσι.

Ο ίδιος δήλωσε πως φορτία αλλάζουν χέρια την τελευταία στιγμή.

"Στις πίστες αεροδρομίων, οι Αμερικανοί βγάζουν τα μετρητά τους και πληρώνουν τριπλάσια ή τετραπλάσια απ' αυτά που έχουμε προσφέρει", δήλωσε ο Ροτνέ στον ραδιοσταθμό RTL France.

Η ομόλογος του Ροτνέ στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, η Βαλερί Πεκρές, δήλωσε πως ηττήθηκε σε μια παραγγελία από μια χώρα με βαθιές τσέπες, αν και δεν κατονόμασε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Βρήκαμε προμήθειες πριν από λίγες ημέρες, όμως δεν καταφέραμε να τις αγοράσουμε επειδή άλλοι πλειοδότησαν", δήλωσε η Πεκρές την Παρασκευή στον ραδιοσταθμό Franceinfo. "Ήταν έτοιμοι να πληρώσουν τρεις φορές την τιμή της αγοράς".

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ελέγχει τις πληροφορίες. Ωστόσο ένας αξιωματούχος εξέφρασε αμφιβολίες ότι μπορεί να αναληφθεί δράση.

"Είναι οι δυνάμεις της αγοράς", λέει ο αξιωματούχος αυτός. "Αυτός που πληρώνει περισσότερα παίρνει το έπαθλο".

Η Γερουσία του Βερολίνου αποσύρει τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ κατέσχεσαν μάσκες που προορίζονταν για την αστυνομία της πόλης

Τέλος, η Γερουσία του Βερολίνου απέσυρε εν μέρει τις κατηγορίες της κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι "κατέσχεσε" φορτίο με υγειονομικές μάσκες που προορίζονταν για την Αστυνομία της πόλης, ενώ αυτό βρισκόταν στην Ταϊλάνδη, καθ' οδόν προς την Γερμανία. Κατηγορηματικά διαψεύδει τις κατηγορίες η αμερικανική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται σήμερα να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ "δεν έχει λάβει μέτρα προκειμένου να ανακατευθύνει φορτία με μάσκες της εταιρίας 3M προς τις ΗΠΑ και δεν είχε γνώση καμίας τέτοιας παραγγελίας". Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι οι αμερικανικές εταιρίες έχουν αυξήσει την παραγωγή τους στο εσωτερικό της χώρας, ενώ δεν υπάρχει ευθεία αναφορά στις κατηγορίες που εκτόξευσαν την Παρασκευή ο Δήμαρχος και ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου, οι οποίοι έκαναν λόγο για "απάνθρωπη πράξη" και για "σύγχρονη πειρατεία".

Σε νέα ανακοίνωσή της, η Γερουσία του Βερολίνου διευκρινίζει ότι η παραγγελία δεν είχε γίνει τελικά στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρία 3Μ στην Κίνα, αλλά σε κάποια γερμανική εταιρία λιανικής πώλησης και ότι τώρα ερευνάται σε ποιο σημείο εξαφανίστηκε το φορτίο, το οποίο δεν παραδόθηκε ποτέ.

Από: thetoc.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

H παγκόσμια οικονομία σε καραντίνα

Η έκρηξη της ανεργίας και των ανισοτήτων θα είναι ένα από τα μεγάλα πλήγματα της οικονομικής ύφεσης που θα βιώσει ολόκληρος ο πλανήτης.

Η επόμενη ημέρα στον τουρισμό των μεσογειακών χωρών

Πώς η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Μεσογείου μπορούν να "σώσουν" την παρτίδα της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου σύμφωνα με την Deutsche Bank.