Η παγκόσμια οικονομία μετά την πανδημία, οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές προβλέπει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού πρωτοφανή συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Γράφει: Esquire Editors 15 Απριλίου 2020

Την μεγαλύτερη ύφεση από το κραχ του 1929 προβλέπει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου. Μέσα σε ένα τρίμηνο ο κόσμος άλλαξε δραματικά σημειώνεται στην έκθεση, προσθέτοντας ωστόσο ότι για την επόμενη χρονιά αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία δεν θα διαρκέσει πολύ.

Πιο συγκεκριμένα: Το ΔΝΤ προβλέπει φέτος συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3%, διορθώνοντας προς τα κάτω τις προβλέψεις του Ιανουαρίου κατά 6,3% μονάδες. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, η παγκόσμια οικονομία παρέμεινε λίγο πολύ στάσιμη. Τότε ήταν κυρίως οι βιομηχανικές χώρες που πλήττονταν από τη κρίση. Σήμερα όμως η πανδημία του κορονοϊού έχει επιπτώσεις σε όλες τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Θετικά αποτιμά ωστόσο το ΔΝΤ τα άμεσα και μεγάλου όγκου προγράμματα στήριξης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, που δρομολογήθηκαν από πλήθος κυβερνήσεις. Στη βοήθεια αυτή έρχονται να προστεθεί η στήριξη πολλών κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η οποία την ερχόμενη χρονιά προβλέπεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη 5,8%.

Μεγάλοι χαμένοι οι αναπτυγμένες χώρες

Για την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ αναμένει για φέτος ύφεση 5,9%, ενώ για την ευρωζώνη οι εκτιμήσεις κυμαίνονται στο 7,5%. Σύμφωνα με την έκθεση η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί το 2020 κατά περίπου 7%. Πολύ χειρότερη αναμένεται η κατάσταση σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου το ΔΝΤ "βλέπει" ύφεση 9,1% και 8% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή στις αναδυόμενες οικονομίες η ύφεση θα κυμανθεί γύρω στο 1%.

Για την Κίνα, όπου σιγά αλλά σταθερά η οικονομία επιστρέφει στη κανονικότητα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1,2% για φέτος και 9,2% για το 2021. Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού και για άλλες χώρες το 2021, όπως για παράδειγμα τη Γερμανία, όπου η οικονομική ανάπτυξη τοποθετείται στο 5,2%.

Αν η πανδημία διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμα

Ο μεγάλος άγνωστος για αξιόπιστες προβλέψεις ήταν και παραμένει η χρονική διάρκεια της πανδημίας, σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Σε περίπτωση που δεν θα σημειωθεί βελτίωση στο μέτωπο καταπολέμησης του κορονοϊού το 2021, οπότε και η κρίση θα συνεχιστεί, τότε η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας ενδέχεται να φθάσει και το 8% εκτιμούν οι ειδικοί στην Ουάσιγκτον.

Ήδη χθες το ΔΝΤ προχώρησε σε χορήγηση έκτακτης βοήθειας σε 25 υπό ανάπτυξη χώρες για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού από το ταμείο για την αντιμετώπιση καταστροφών CCRΤ. Ανάμεσά τους σειρά αφρικανικών χωρών, το Αφγανιστάν και η Υεμένη. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για διευκολύνσεις στην αποπληρωμή πιστώσεων μέσω οικονομικής στήριξης για, αρχικά, ένα εξάμηνο. Ας σημειωθεί ότι το ειδικό ταμείο CCRT δημιουργήθηκε το 2015 για να ενισχυθούν χώρες που πλήττονταν από τον ιό Έμπολα.

Στήριξη σε αφρικανικές και όχι μόνο χώρες

Εκτός αυτού τη Δευτέρα το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει ειδικά δάνεια σε Γκάνα και Σενεγάλη για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Η Γκάνα θα λάβει 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η Σενεγάλη περίπου 440.000 δολάρια. Όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ και στις δύο χώρες, εκτός απ΄ τις οικονομίες, και οι κυβερνήσεις βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και χρειάζονται επιπλέον ρευστότητα.

Δεκάδες υπό ανάπτυξη χώρες και αναδυόμενες οικονομίες έχουν ζητήσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού βοήθεια από το ΔΝΤ, ανάμεσα στις οποίες η Νιγηρία, αλλά και η Τυνησία, η οποία έχει ήδη λάβει οικονομική στήριξη από τον διεθνή οργανισμό.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.