Η άρση του lockdown στις ΗΠΑ είναι δίκοπο μαχαίρι

Αν συμβεί πριν από τον Ιούνιο θα σώσει την οικονομία, αλλά θα προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.

Γράφει: Esquire Editors 04 Μαΐου 2020

Καθώς κάποιες αμερικανικές πολιτείες ξεκινούν την άρση του απαγορευτικού (lockdown) επιτρέποντας έτσι στις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά, μια νέα μελέτη από το Penn Wharton Budget Model (PWBM) του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, την Παρασκευή, εκτιμά πως το άνοιγμα της οικονομίας πριν τον Ιούνιο θα σώσει 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά την ίδια στιγμή θα προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 200.000 ασθενών από τον νέο κορονοϊό.

Οι εκτιμήσεις

-Εάν οι πολιτείες διατηρήσουν το απαγορευτικό καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, περίπου 18,6 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν, όπως εκτιμά το PWBM. Το αμερικανικό ΑΕΠ, ταυτόχρονα, θα μειωθεί περίπου 12% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

-Ο εθνικός απολογισμός των θανάτων θα προσεγγίσει τις 117.000 (ήδη καταγεγραμμένοι 65.000), εάν διατηρηθεί το απαγορευτικό και τον Ιούνιο.

-Εάν οι πολιτείες άρουν μερικώς το απαγορευτικό (διατηρώντας παράλληλα περιορισμούς στη μετακίνηση, τον κατ' οίκον περιορισμό και τα κλειστά σχολεία), τότε θα καταγραφούν επιπλέον 45.000 θάνατοι.

-Η μερική άρση του απαγορευτικού, ωστόσο, θα σώσει περίπου 4,4 εκατ. θέσεις εργασίας από τα 14 εκατ. θέσεων που αναμένεται να χαθούν το επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με το PWBM. Το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί 10,7% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

-Εάν οι πολιτείες αποφασίσουν να άρουν τελείως το απαγορευτικό, αυτό θα οδηγήσει σε επιπλέον 233.000 θανάτους έως το τέλος του Ιουνίου.

-Σε αυτό το σενάριο, το ΑΕΠ στις 30 Ιουνίου 2020 θα αυξηθεί περίπου 1,5%.

-Εάν η ολική άρση του απαγορευτικού οδηγήσει στη χαλάρωση των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης, τότε οι νεκροί σε όλες τις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τις 950.000 έως το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με το PWBM.

-Σε αυτές τις συνθήκες, 4,2 εκατ. θέσεις εργασίας θα επανακτηθούν.

Δεδομένα

Ο συνολικός ήδη καταγεγραμμένος αριθμός των χαμένων θέσεων εργασίας κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες ανέρχεται σε πάνω από 30 εκατ., αφού εξαιτίας της πανδημίας πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 3,8 εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Οι ΗΠΑ, προς το παρόν, έχουν καταγράψει πάνω από 1 εκατ. κρούσματα και πάνω από 65.000 νεκρούς από τον νέο κορονοϊό.

Από: thetoc.gr

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα