Η ιδέα του ιδιοκτήτη των Dallas Mavericks για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Ο Mark Cuban κάνει κάποιες ενδιαφέρουσες σκέψεις και ζητά τα ρέστα από τον Donald Trump.

Με το ποσοστό της ανεργίας στην Αμερική να βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο από τη "Μεγάλη Ύφεση”, ο ντόμπρος δισεκατομμυριούχος Mark Cuban εγκαλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ γιατί δεν κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους άνεργους εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

"Εξηγήστε μου γιατί, με 50 εκατομμύρια ανέργους ή υποαπασχολούμενους, η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει και δεν εκπαιδεύει εκατομμύρια για να αναλάβουν το έργο της ανίχνευσης/παρακολούθησης και της φροντίδας/υποστήριξης του κόσμου, αλλά και το έργο της απολύμανσης;" έγραψε ο Cuban σε ένα tweet-φωτιά στις 3 Μαΐου. 

Την επόμενη ημέρα στηλίτευσε τους πολιτικούς για την αδράνεια τους: "Αλλά οι γερουσιαστές μας, τα μέλη του Κογκρέσου και ο Πρόεδρος δεν κάνουν ***, από ό,τι μπορώ να δω, εκτός από το να ψάχνουν κάποιον να κατηγορήσουν. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ξέρουμε ποιες είναι οι σωστές απαντήσεις, αλλά σίγουρα θα ήταν ωραίο να είμαστε σε θέση να κάνουμε μια συζήτηση για τις επιλογές (που έχουμε)". 

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας του NBA Dallas Mavericks πιέζει τώρα για ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα θέσεων εργασίας, καθώς και την επέκταση των AmeriCorps (σ.σ. πρόγραμμα κοινωνικού εθελοντισμού που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση) και του Peace Corps (σ.σ. πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας που τρέχει η κυβέρνηση). Ο Cuban δεν είχε σκεφτεί τις "εγγυημένες" θέσεις εργασίας ποτέ πριν την πανδημία, αλλά πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναζωογονηθεί η καταναλωτική ζήτηση.

"Το να είσαι έξυπνος επιχειρηματίας, το να είσαι καλός καπιταλιστής σημαίνει να προσαρμόζεσαι ώστε να αντιμετωπίσεις την κατάσταση που αντιμετωπίζεις", απάντησε ο Cuban σε συνέντευξη μέσω email στο Forbes. "Σήμερα, αντιμετωπίζουμε μια μοναδική κατάσταση”, σημείωσε.

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης, στην οποία ο επενδυτής εξηγεί το ιδέα του για να βρουν οι άνεργοι Αμερικανοί εργασία: 

Forbes: Τι πιστεύετε ότι θα χρειαστεί για να "ξανανοίξει" η οικονομία των ΗΠΑ;

Το να "ξανανοίξει" είναι λάθος λέξη. Και αυτό είναι μέρος του προβλήματος. Εξετάζουμε την "επανέναρξη" ως επιστροφή στον τρόπο που τα πράγματα λειτουργούσαν πριν από την πανδημία. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. 

Αντ 'αυτού πρέπει να κοιτάξουμε αρχικά τι λειτουργεί και να το επεκτείνουμε. Γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία παραλαβής από το κατάστημα και το delivery λειτουργούν στις διαδικτυακές αγορές. Όπως και για το φαγητό, καθώς και για άλλα προϊόντα. Πρέπει λοιπόν να τις επεκτείνουμε σε όλες τις επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. 

Παράλληλα, πρέπει να δούμε τι χρειάζεται η χώρα για να καταπολεμήσει τον ιό και τι απαιτείται ώστε να είμαστε πιο ασφαλείς. Χρειαζόμαστε τεστ. Χρειαζόμαστε ανίχνευση των νέων κρουσμάτων. Χρειαζόμαστε υποστήριξη για τις ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους. 

Ο καλύτερος τρόπος για να αναζωογονηθεί πραγματικά η οικονομία είναι να δημιουργηθεί καταναλωτική ζήτηση και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να επαναφέρουμε εκατομμύρια ανθρώπους στη δουλειά μέσω ενός ομοσπονδιακού προγράμματος εργασίας που επικεντρώνεται αρχικά στην πρόσληψη και εκπαίδευση ατόμων που θα συνδράμουν τον τομέα της υγείας μέσω ενός "ανώνυμου” προγράμματος παρακολούθησης, ανίχνευσης και ελέγχου (σ.σ. κρουσμάτων ή ύποπτων κρουσμάτων) αλλά και ενός προγράμματος συλλογής και ανάλυσης δεδομένων είναι απαραίτητα. 

Αυτό θα μπορούσε να εξασφαλίσει εργασία σε εκατομμύρια ανθρώπους και να προσφέρει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη και ζήτηση. 

Forbes: Πιστεύετε ότι ορισμένες πολιτείες ξανανοίγουν πολύ γρήγορα;

Και πάλι, το "άνοιγμα" είναι λάθος λέξη. Εάν το "άνοιγμα" σημαίνει επιστροφή στα ισχύοντα πριν την πανδημία, τότε ναι, είναι πολύ νωρίς. Εάν το άνοιγμα σημαίνει επέκταση των υπηρεσιών παραλαβής και παράδοσης σε οποιαδήποτε επιχείρηση, τότε όχι, δεν είναι πολύ νωρίς.

Forbes: Εκτός από το συμβούλιο οικονομικής ανάκαμψης του προέδρου Τραμπ, έχει επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας σχετικά με αυτές τις προτάσεις; 

Πολλές μικρές επιχειρήσεις που θέλουν βοήθεια, αλλά κανένας άλλος.

Forbes: Πώς ήταν η εικόνα που αποκομίσατε για το συμβούλιο του Προέδρου Τραμπ; 

Έκαναν εξαιρετική δουλειά, προσφέροντάς μου ένα βήμα για να ακουστούν όλες οι προτάσεις μου. Δεν προέβησαν σε κάποια απτή ενέργεια, αλλά ανταποκρίθηκαν.

Forbes: Έχετε εκφράσει την άποψη ότι ο χειρισμός αυτής της κρίσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ιδίως βοηθώντας τους άνεργους και τις μικρές επιχειρήσεις, δεν ήταν επαρκής. Τι θα αλλάζατε σχετικά με αυτό;

Έχουν περάσει έξι εβδομάδες από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο πρόγραμμα προστασίας των έμμισθων θέσεων εργασίας (Paycheck Protection Program), οπότε αρχικά πρέπει να ρωτήσουμε τους παραλήπτες εάν λειτουργεί και τι πιστεύουν ότι θα συμβεί στις επιχειρήσεις τους. Κανείς δεν φαίνεται να κάνει ερωτήσεις. Φαίνονται απλώς να παίζουν πολιτικά παιχνίδια και να επιστρέφουν στο παλιό δόγμα. 

Forbes: Πώς άλλαξε αυτή η κρίση την αντίληψή σας για τον σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό; Πρόσφατα υποστηρίξατε ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα εργασίας που ούτε καν θα είχατε εξετάσει τέσσερις μήνες πριν.

Δεν την έχει αλλάξει καθόλου. Το να είσαι έξυπνος επιχειρηματίας, το να είσαι καλός καπιταλιστής σημαίνει να προσαρμόζεσαι ώστε να αντιμετωπίσεις την κατάσταση που αντιμετωπίζεις. Σημαίνει ότι είσαι προσαρμοστικός, ευστροφος, ευέλικτος και σίγουρα δεν είσαι δογματικός. Σημαίνει επίσης να είσαι συμπονετικός με όλους τους μετόχους σου.

Για μένα αυτό είναι καλός, παλαιάς κοπής καπιταλισμός. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε μια μοναδική κατάσταση. Πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Δεν ανησυχείς για τις "ταμπέλες”. Κάνεις ό,τι θα έκανε ο οποιοσδήποτε έξυπνος επιχειρηματίας, βρίσκεις τη λύση στο πρόβλημα και την εκτελείς.

Από: capital.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.