Ο Magic Johnson χρηματοδοτεί μικρές επιχειρήσεις γυναικών και μειονοτήτων

Ο θρύλος του NBA προχωρά σε μία σημαντική κίνηση παροχής βοήθειας μέσα από την ασφαλιστική του εταιρεία.

Ο θρύλος του NBA Magic Johnson δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η ασφαλιστική του εταιρεία θα παρέχει το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων για χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων που ανήκουν σε γυναίκες και μέλη μειονοτήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας των θέσεων εργασίας (Paycheck Protection Program - PPP) που "τρέχει” ο Οργανισμός Μικρών Επιχειρήσεων (Small Business Administration) των ΗΠΑ.

Τα δάνεια παρέχονται μέσω της συνεργασίας που έχει συνάψει η ασφαλιστική εταιρεία EquiTrust Life Insurance Co. του Johnson με την MBE Capital Partners, μη τραπεζική εταιρεία παροχής δανείων με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ η οποία εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που ανήκουν σε γυναίκες και μέλη μειονοτήτων.

Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή, όπως δήλωσε ο Johnson, ήταν ότι άκουσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας των θέσεων εργασίας.

Αντίθετα, η πρώην ομάδα του Magic Johnson, οι Los Angeles Lakers (όπου έπαιξε για 13 σεζόν, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της ομάδας), ήταν μεταξύ πολλών άλλων μεγαλύτερων επιχειρήσεων που μπόρεσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να λάβουν δανειοδότηση, είδηση που προκάλεσε έντονη κριτική.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MBE, Rafael Martinez, έχει λάβει καταγγελίες από εταιρείες που δεν μπόρεσαν να λάβουν δάνεια κατά τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης του προγράμματος PPP, ενώ αργότερα κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι ορισμένες τράπεζες έδωσαν προτεραιότητα στην κάλυψη αναγκών επιχειρήσεων με τις οποίες είχαν ήδη επαγγελματικές σχέσεις.

Ο Martinez δήλωσε επίσης στη Wall Street Journal ότι το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων που προσφέρει ο Johnson θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για την κάλυψη των 5.000 δάνεια που έχει εγκρίνει η εταιρεία του μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας των θέσεων εργασίας.

"Αυτό, αν το σκεφτεί κανείς, αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Δεν έχουν πουθενά αλλού να στραφούν", δήλωσε ο Τζόνσον στη Wall Street Journal.

Σύμφωνα πάντα με τη WSJ, πίσω από τη συνεργασία του Johnson με τον Martinez βρίσκεται ο ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων Αιδεσιμότατος Al Sharpton.

"Γνωρίζουμε γιατί αυτά τα χρήματα δεν μπόρεσαν να φτάσουν στις μικρές επιχειρήσεις, ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις που ανήκουν σε ανθρώπους μειονοτήτων, διότι δεν είχαν καλές σχέσεις με τις τράπεζες", δήλωσε ο Τζόνσον στη Wall Street Journal. "Επομένως, ήταν εύκολο να καταλάβουμε".

Εν τω μεταξύ, οι κοινότητες των μειονοτήτων έχουν πληγεί δυσανάλογα περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο. Στη Νέα Υόρκη, από το σύνολο των θανάτων το 28% ήταν Αφροαμερικανοί, παρότι αποτελούν μόλις το 22% του πληθυσμού της μεγαλούπολης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Λος Άντζελες, όπου το 17% όσων έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό ήταν Αφροαμερικανοί, αν και αποτελούν το 9% των κατοίκων. Ακόμη πιο τραγικός είναι ο απολογισμός στο Σικάγο, όπου οι Αφροαμερικανοί αντιστοιχούν στο 71% των θυμάτων του κορονοϊού, παρότι αποτελούν μόλις το 29% του πληθυσμού της πόλης.

Σημειώνεται ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει την κατάρρευση των αγορών στις ΗΠΑ και, με τις πολιτείες να έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία των μη απαραίτητων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων παλεύουν κυριολεκτικά να επιβιώσουν. Το δανειακό πρόγραμμα PPP, που προσβλέπει στην προστασία των θέσεων εργασίας και ψηφίστηκε από το Κογκρέσο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου τόνωσης της χρηματοδότησης ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάστηκε με στόχο να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Διάφορα δημοσιεύματα, ωστόσο, αποκάλυψαν ότι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπως η Shake Shake, η Ruth’s Chris Steak House και οι Lakers, κατάφεραν να λάβουν δανειοδότηση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του PPP. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις γεγονός που ανάγκασε τις ανωτέρω επιχειρήσεις -καθώς και άλλες- να επιστρέψουν τα δάνεια που είχαν λάβει. 

Τις πρώτες μέρες έναρξης του προγράμματος εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επικράτησε χάος και το ποσό που είχε προϋπολογιστεί εξαντλήθηκε γρήγορα. Έτσι, το Κογκρέσο ενέκρινε επιπλέον κεφάλαια ύψους 310 δισ. δολαρίων για την παροχή δανείων μέσω του PPP, τα οποία είναι διαθέσιμα από τις 27 Απριλίου. Ωστόσο, και για τη διάθεση αυτών των δανείων φέρεται να υπάρχουν προβλήματα με το ηλεκτρονικό σύστημα αιτήσεων, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για το κατά πόσο αυτά τα δάνεια είναι δυνατό να φτάσουν στις επιχειρήσεις που τα χρειάζονται περισσότερο.

Από: capital.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear