Πόσο κόστισε το lockdown στην ελληνική οικονομία

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τον Μάρτιο.

Γράφει: Esquire Editors 20 Μαΐου 2020

Συνολικά 557 εκατ. ευρώ χάθηκαν το πρώτο τρίμηνο, από την αγορά λόγω του lockdown. Ποιες δραστηριότητες επλήγησαν περισσότερο. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τον Μάρτιο.

Συνολικά 557 εκατ. ευρώ, κόστισε το lockdown στην ελληνική οικονομία μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους και μόνο για όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ο τζίρος για το σύνολο των επιχειρήσεων που βρέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας υποχώρησε στα 4,159 δισ. ευρώ όταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν ήταν 4,716 δισ. ευρώ (-11,8%).

Απώλειες οι οποίες τον Μάρτιο άγγιξαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις Μαρτίου των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, μειώθηκαν κατά 47% στα 560,402 εκατ. ευρώ από 1,057 δισ. ευρώ που ήταν τον  Μάρτιο του 2019. Τις μεγαλύτερες απώλειες τον Μάρτιο, μήνα που επιβλήθηκε το lockdown, κατέγραψαν τα τυχερά παιγνίδια (-57,8%), η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων και οι μουσικές εκδόσεις (-64%), το λιανικό εμπόριο (-36,6%), τα καταλύματα (-64,2%) κ.ά.

Ο κλάδος Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση παρουσίασε τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών, 11,6% μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2019, ενώ ο κλάδος που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, 67,3% μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2019 είναι οι Διοικητικές δραστηριότητες γραφείου, γραμματειακή υποστήριξη και άλλες δραστηριότητες παροχής υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις.

Από τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, οι επιχειρήσεις των κλάδων της Εκπαίδευσης και των Δραστηριοτήτων Οργανώσεων παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 0,6% και 3,1% αντίστοιχα μεταξύ πρώτου τριμήνου 2020 και πρώτου τριμήνου 2019.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση παρουσίασαν τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών, 3,5% μεταξύ πρώτου τριμήνου 2020 και πρώτου τριμήνου 2019, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου Καταλύματα κατέγραψαν αντίστοιχα τη μεγαλύτερη μείωση, σε επίπεδο τριμήνου 19,1%. 

Από: capital.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

O Warren Buffett μόλις πούλησε τις μετοχές του στην Goldman Sachs

Η σκληρή υπενθύμιση ότι τα πράγματα μπορεί να παραμείνουν κάθε άλλο παρά φυσιολογικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κορονοϊός μπορεί να οδηγήσει 60 εκατ. ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για την επόμενη ημέρα της πανδημικής κρίσης.