Ο πλουσιότερος Ρώσος, η διαρροή στην Αρκτική και τα 4 δισ. δολάρια

Ποιος είναι ο Vladimir Potanin που βρίσκεται στο στόχαστρο του Putin.

Γράφει: Esquire Editors 14 Ιουνίου 2020

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και κάτοχος μεριδίου της μεταλλευτικής εταιρεία Norilsk Nickel, Vladimir Potanin, είχε μια "ειλικρινή" συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin για τη μαζική διαρροή ντίζελ στον ποταμό Ambarnaya, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Putin καθώς η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την εταιρεία, η οποία ευθύνεται για τη διαρροή, για το κόστος του καθαρισμού του καυσίμου που διέρρευσε. Η διαρροή προκλήθηκε όταν η δεξαμενή μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην πόλη  Norilsk κατέρρευσε, πλημμυρίζοντας τον παρακείμενο ποταμό.

Μετά την ανακοίνωση του ατυχήματος, ο Putin δεν κατάφερε να κρύψει την αναστάτωσή του όταν η Norilsk Nickel ξεκίνησε να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της διαρροής. Το Κρεμλίνο, μάλιστα, λέγεται πως πληροφορήθηκε για το συμβάν και την οικολογική καταστροφή από τον θόρυβο που επικράτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια συνάντηση, που θύμιζε περισσότερο ανάκριση και μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση, ο Putin απευθύνθηκε στον Sergei Lipin, επικεφαλής της NTEK (διαχειρίστριας εταιρείας της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας και θυγατρικής της Norilsk Nickel): "Γιατί οι κυβερνητικές υπηρεσίες έμαθαν για τη διαρροή δύο ημέρες μετά το συμβάν, και μάλιστα από τα κοινωνικά δίκτυα;".

Συνεχίζοντας, ο Ρώσος πρόεδρος του είπε με αυστηρό ύφος: "Μα είστε στα καλά σας εκεί πέρα;". Σύμφωνα δε με το Forbes Russia, ο επικεφαλής της ΝΤΕΚ και ο επικεφαλής μηχανικός συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνέχεια, κήρυξε την περιοχή του ατυχήματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρακολουθεί προσωπικά τις διαδικασίες καθαρισμού.

Ο πλουσιότερος Ρώσος, η διαρροή στην Αρκτική και τα 4 δισ. δολάρια

Σε μια ανακοίνωση, τη Δευτέρα, ο Potanin ανέφερε πως η εταιρεία έχει κινητοποιήσει το καλύτερο προσωπικό της και πως θα αναλάβει εξολοκλήρου το κόστος του καθαρισμού, προκειμένου το περιβάλλον να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση. "Δεν το λέω αυτό σαν επιχειρηματίας, αλλά σαν άνθρωπος που νιώθει απόλυτα τη ζημιά που έχει προκληθεί", σημείωσε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος.

Τι συνέβη

Το δυστύχημα προκλήθηκε όταν μια δεξαμενή καυσίμου κατέρρευσε μετά το λιώσιμο του παγωμένου υπεδάφους. Αυτό το παγωμένο υπέδαφος (permafrost) συνήθως έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 0°C). Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα οι θερμοκρασίες στον Αρκτικό Κύκλο έφτασαν τους 30°C, με αποτέλεσμα να αρχίσει να λιώνει αυτό το υπέδαφος. Σημειωτέον ότι αρκετές βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας είναι χτισμένες πάνω σε αυτό το υπέδαφος.

Η διαρροή του ντίζελ θεωρείται από τους Πράσινους της Ρωσίας ως η χειρότερη διαρροή καυσίμου στην ιστορία της Αρκτικής, ενώ ο Βρετανός καθηγητής Περιβάλλοντος, Frederic Coulon, θεωρεί πως το συμβάν στη Norilsk  είναι χειρότερο από το ατύχημα του τάνκερ "Exxon Valdez" στην Αλάσκα, το 1989.

Ο Coulon ανέφερε στο Forbes πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το κόστος καθαρισμού, ειδικά για ένα καύσιμο όπως το ντίζελ που είναι "ιδιαίτερα ευκίνητο" στο νερό. Και φυσικά, "πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες, όπως η έκταση της διαρροής, οι κλιματικές συνθήκες και άλλα, που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης καθαρισμού", προσθέτει.

Ωστόσο, ο Coulon σημειώνει στο Forbes πως, για να υπολογίσουμε ενδεικτικά το κόστος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Το ατύχημα με το τάνκερ "Exxon Valdez" κόστισε στην Exxon 4,3 δισ. δολ., εξαιτίας της διαρροής 37.000 τόνων αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Mark A. Cohen, το κόστος του καθαρισμού ανήλθε σε 2,1 δισ. δολ., ενώ οι δικαστικοί συμβιβασμοί με τις ΗΠΑ και την Αλάσκα σε τουλάχιστον 900 εκατ. δολ. στην κάθε χώρα.

 

Το Forbes Russia μεταδίδει πως ο Potanin ανέφερε στον Putin πως το εκτιμώμενο κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα "10 δισεκατομμύρια, ίσως και παραπάνω", αλλά "θα τα καλύψουμε όσα και αν είναι". Βέβαια, 10 δισ. ρούβλια είναι περίπου 145 εκατ. δολ., ποσό που δεν ανταποκρίνεται στην έκταση του προβλήματος ακόμα και αν αφαιρεθούν τα πρόστιμα.

Μέσα σε μία ημέρα, μετά τη γνωστοποίηση της καταστροφής, η περιουσία του Potanin μειώθηκε 1,6 δισ. δολ., από τα 26,5 δισ. (3 Ιουνίου) στα 24,9 δισ. δολ. (4 Ιουνίου).

Ο Potanin, μαζί με τον επιχειρηματία Mikhail Fridman, είναι ένας από τους λίγους Ρώσους ολιγάρχες που συνέβαλαν στην αλλαγή του οικονομικού-επιχειρηματικού μοντέλου της Ρωσίας ήδη από την εποχή του Boris Yeltsin έως τις ημέρες του Putin. 

Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Potanin σε σύγκρουση με το Κρεμλίνο, παρά την επιφυλακτικότητα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία να συνδυάσει την πολιτική με την επιχειρηματικότητα.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.