Στον Αρκτικό Κύκλο καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ

Πάρα πολύ άσχημα τα νέα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Γράφει: Esquire Editors 29 Ιουνίου 2020

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια μικρή ρωσική πόλη στον Αρκτικό Κύκλο κατέγραψε ρεκόρ θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 38 βαθμούς Κελσίου. Ενώ η θερμοκρασία πρέπει να εξακριβωθεί από τους ειδικούς, εάν ισχύει, θα είναι η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον Αρκτικό.

Η μικρή ρωσική πόλη Verkhoyansk είναι γνωστή για τοους δριμείς χειμώνες και αποτελεί μία από τις πιο κρύες πόλεις του πλανήτη. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες των τελευταίων μηνών έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Τον Ιούνιο, η υψηλότερη θερμοκρασία κατά μέσο όρο είναι 20 βαθμοί Κελσίου, ενώ τον πιο κρύο μήνα, δηλαδή τον Ιανουάριο, η θερμοκρασία αγγίζει τους -6 βαθμούς Κελσίου. Ναι, σωστά διαβάσατε, -6 βαθμοί Κελσίου είναι κατά μέσο όρο η χαμηλότερη θερμοκρασία τον Ιανουάριο. 

Πριν καταγραφούν οι 38 βαθμοί Κελσίου, τον Μάιο παρατηρήθηκε πως η θερμοκρασία ήταν 18 βαθμούς υψηλότερη από τα συνήθη επίπεδα. Ο περασμένος Μάιος ήταν ο θερμότερος Μάιος όλων των εποχών.

Ο Αρκτικός Κύκλος έχει βιώσει πιο ακραίες υψηλές θερμοκρασίες από τις περιοχές του Τροπικού, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Είναι γνωστό πως οι πόλοι θερμαίνονται πιο γρήγορα σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τη NASA, οι πόλοι θερμαίνονται γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη εξαιτίας της μεταφοράς μεγάλης κλίμακας ενέργειας από την ατμόσφαιρα. Οι πόλοι δέχονται τη ζέστη από τα ατμοσφαιρικά και ωκεάνια συστήματα που μεταφέρουν τις θερμές αέριες μάζες από τους τροπικούς στους πόλους. Όσο επιδεινώνεται όμως η παγκόσμια υπερθέρμανση, τόσο αυτά τα συστήματα μεταφέρουν δυσανάλογα μεγαλύτερη ποσότητα ζέστης στους πόλους.

Η θερμοκρασία αυξάνεται εξαιτίας της ανακλαστικότητας των πόλων. Καθώς η θάλασσα και ο πάγος λιώνουν και αποκαλύπτουν την ξηρά και τη βλάστηση, τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία της Γης, επαναλαμβάνοντας τον κύκλο την υπερθέρμανσης. Έτσι, οι χώρες μεγαλύτερου υψομέτρου θα γνωρίσουν υψηλότερες θερμοκρασίες (Καναδάς, Σκανδιναβία) από τις χώρες χαμηλότερου υψομέτρου.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως η υπερθέρμανση των πόλων δεν αναμενόταν πριν από το 2100. Ωστόσο, η πραγματικότητα έχει διαψεύσει τις επιστημονικές προβλέψεις, όπως αποδεικνύουν οι υψηλότερες θερμοκρασίες των πόλων, κατά την τελευταία δεκαετία.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η μεγάλη επανεκκίνηση των κρυπτονομισμάτων

Τα ωφέλιμα παρελθοντικά resets και ο τρόπος με τον οποίο θα κλείσει η "τρύπα" του $1 τρισ.

Κορονοϊός: 4.626 νέα κρούσματα

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τις επαναλοιμώξεις.

Το μυστήριο γύρω από την προσωπική ζωή του Vladimir Putin

Όσα έζησε η Lyudmila Putina στο πλευρό του Ρώσου προέδρου.

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Κορονοϊός: 6.252 τα νέα κρούσματα

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα - 685 οι επαναλοιμώξεις.

Κι όμως, το bullying σε ανθρώπους με παραμόρφωση στο πρόσωπο δε σταμάτησε ποτέ

Ο 39χρονος Θύμιος Μπουγάς από τον Πύργο Ηλείας αγνοείται τις τελευταίες 12 ημέρες.