Το μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες στην Νότια Αφρική

Για πρωτόγνωρη καταστροφή κάνουν λόγο οι επιστήμονες.

Γράφει: Esquire Editors 04 Ιουλίου 2020

Περισσότεροι από 350 ελέφαντες έχουν πεθάνει από άγνωστα αίτια στην Μποτσουάνα, με τους επιστήμονες να χαρακτηρίζουν το γεγονός ως "πρωτόγνωρη καταστροφή" και την τοπική κυβέρνηση να μην έχει μπορέσει ακόμη να εξετάσει δείγματα ιστών εξαιτίας των δυσκολιών που έχουν προκύψει από την πανδημία.

Σημαντικά γεγονότα

-Στις αρχές Μαΐου, δεκάδες ελέφαντες πέθαναν μυστηριωδώς στο διάσημο Okavango Delta, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της Μποτσουάνα.

-Έως τα μέσα Ιουνίου αναφέρθηκε, όμως, πως 200 ελέφαντες πέθαναν στην περιοχή. Οι χαυλιόδοντές τους δεν είχαν αφαιρεθεί, κάτι που υποδεικνύει ότι δεν θανατώθηκαν από λαθροκυνηγούς.

-Την Τετάρτη ο "Guardian" ανέφερε πως πάνω από 350 ελέφαντες έχουν πεθάνει, με το 70% των θανάτων να έχουν εντοπιστεί κοντά σε νερόλακκους.

-Ελέφαντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων έχουν πεθάνει, ενώ έχει παρατηρηθεί πως αρκετοί από τους ζωντανούς είναι άρρωστοι - κάτι που προμηνύει περισσότερους θανάτους.

-Οι δύο πιθανές εξηγήσεις είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός, σύμφωνα με τον "Guardian". Ο κορονοϊός έχει αναφερθεί σαν πιθανή αιτία αλλά θεωρείται αδύνατη.

-Οι λαθροκυνηγοί, κατά το παρελθόν, έχουν χρησιμοποιήσει κυάνιο, αλλά τα πτωματοφάγα αρπακτικά πτηνά δεν έχουν πεθάνει.

"Πρόκειται για αφανισμό που είχαμε πάρα πολύ καιρό να δούμε", επισημαίνει ο Dr. Niall McCann της περιβαλλοντικής οργάνωσης National Park Rescue με έδρα τη Βρετανία.

Ιστορικό

Οι λαθροκυνηγοί έχουν μειώσει εξαιρετικά τον αριθμό των ελεφάντων κατά τα τελευταία χρόνια. Ο συνολικός αριθμός των ελεφάντων έχει μειωθεί 30% μεταξύ 2007 και 2014, ενώ η Μποτσουάνα είναι η πατρίδα 130.000 ελεφάντων, δηλαδή του ενός τρίτου των ελεφάντων της Αφρικής. Περίπου 15.000 ελέφαντες ζουν στο Okavango Delta. Το 2014 είχε απαγορευτεί η θανάτωση των ελεφάντων, περιορισμό που ήρε η κυβέρνηση το 2019.

Ο επικεφαλής του τμήματος προστασίας άγριας ζωής της Μποτσουάνα είπε στον "Guardian" πως η πανδημία του κορονοϊού έχει εμποδίσει τη συλλογή και εξέταση των ιστολογικών δειγμάτων που μπορούν να ρίξουν φως στη μυστηριώδη υπόθεση. 

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.