
Το ανησυχητικό ρεκόρ ζέστης στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ
Ο υδράργυρος δεν είχε πλησιάσει ποτέ τέτοια επίπεδα από το 1976.

Ρεκόρ ζέστης καταγράφηκε χθες Σάββατο στο αρχιπέλαγος της Νορβηγίας Σβάλμπαρντ, σχεδόν 22 βαθμοί Κελσίου, ανακοίνωσε η νορβηγική μετεωρολογική υπηρεσία. Με 21,7 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται στις 18:00 χθες κοντά στη μικρή πόλη Λόνγκγιάρμπεν, η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί στο αρχιπέλαγος από τότε που διατηρούνται μετεωρολογικά αρχεία.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 16 Ιουλίου 1979, όταν ο υδράργυρος έφτασε τους 21,3 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε η Νορβηγίδα μετεωρολόγος Κρίστεν Γκίσλεφος.
Η συστάδα των νησιών, που είναι γνωστή και με το όνομα Σπίτσμπεργκ, βρίσκεται χίλια χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο. Το κύμα ζέστης ξεκίνησε χθες και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα. Κανονικά η θερμοκρασία στο Σβάλμπαρντ τον Ιούλιο, τον πιο ζεστό μήνα στην Αρκτική, είναι 5 με 8 βαθμοί.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Το καλοκαίρι του 2020 στο ρωσικό κομμάτι της Αρκτικής καταγράφηκαν θερμοκρασίες που ισοδυναμούν με καύσωνα: η θερμοκρασία στη Σιβηρία είναι σταθερά 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό από τον Ιανουάριο, με ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου να καταγράφεται στις αρχές Ιουλίου.
Σύμφωνα με την πρόσφατη επίσημη νορβηγική έκθεση "Το κλίμα στο Σβάλμπαρντ το 2100", η μέση θερμοκρασία στην περιοχή την περίοδο 2027-2100 αναμένεται να αυξηθεί κατά 7 με 10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία την περίοδο 1970-2000.
Η αλλαγή είναι ήδη ορατή: "από το 1971 ως το 2017 παρατηρήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται τους χειμώνες", επισημαίνεται στην έκθεση.
Από: Capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026
Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠαράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο
Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους
Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;
Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;
Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.