Το ανησυχητικό ρεκόρ ζέστης στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ

Ο υδράργυρος δεν είχε πλησιάσει ποτέ τέτοια επίπεδα από το 1976.

Γράφει: Esquire Editors 26 Ιουλίου 2020

Ρεκόρ ζέστης καταγράφηκε χθες Σάββατο στο αρχιπέλαγος της Νορβηγίας Σβάλμπαρντ, σχεδόν 22 βαθμοί Κελσίου, ανακοίνωσε η νορβηγική μετεωρολογική υπηρεσία. Με 21,7 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται στις 18:00 χθες κοντά στη μικρή πόλη Λόνγκγιάρμπεν, η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί στο αρχιπέλαγος από τότε που διατηρούνται μετεωρολογικά αρχεία.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 16 Ιουλίου 1979, όταν ο υδράργυρος έφτασε τους 21,3 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε η Νορβηγίδα μετεωρολόγος Κρίστεν Γκίσλεφος.

Η συστάδα των νησιών, που είναι γνωστή και με το όνομα Σπίτσμπεργκ, βρίσκεται χίλια χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο. Το κύμα ζέστης ξεκίνησε χθες και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα. Κανονικά η θερμοκρασία στο Σβάλμπαρντ τον Ιούλιο, τον πιο ζεστό μήνα στην Αρκτική, είναι 5 με 8 βαθμοί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Το καλοκαίρι του 2020 στο ρωσικό κομμάτι της Αρκτικής καταγράφηκαν θερμοκρασίες που ισοδυναμούν με καύσωνα: η θερμοκρασία στη Σιβηρία είναι σταθερά 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό από τον Ιανουάριο, με ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου να καταγράφεται στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με την πρόσφατη επίσημη νορβηγική έκθεση "Το κλίμα στο Σβάλμπαρντ το 2100", η μέση θερμοκρασία στην περιοχή την περίοδο 2027-2100 αναμένεται να αυξηθεί κατά 7 με 10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία την περίοδο 1970-2000.

Η αλλαγή είναι ήδη ορατή: "από το 1971 ως το 2017 παρατηρήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται τους χειμώνες", επισημαίνεται στην έκθεση.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.