Το εμβόλιο του κορονοϊού ίσως σκοτώσει 500.000 καρχαρίες

Το φυσικό έλαιο σκουαλένιο μπορεί να οδηγήσει σε γενοκτονία καρχαριών.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 15 Οκτωβρίου 2020

Το εμβόλιο του κορονοϊού είναι πιθανότατα η πιο ποθητή επερχόμενη εφεύρεση και ίσως εκείνο που θα επιτρέψει στον πλανήτη μας να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ίσως όμως να είναι και η αιτία για μία πραγματική γενοκτονία καρχαριών, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το μη κερδοσκοπικό σωματείο Shark Allies στην Καλιφόρνια.

Το τελευταίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την προστασία των καρχαριών, προειδοποιώντας πως η εμπορική παραγωγή ενός εμβολίου με σκουαλένιο πιθανότατα θα εξαλείψει εκατοντάδες χιλιάδες καρχαρίες λόγω της συγκεκριμένης ουσίας. 

Το σκουαλένιο είναι ένας τύπος φυσικού ελαίου που παράγεται στο συκώτι των καρχαριών και αρκετές φαρμακευτικές τον χρησιμοποιούν ήδη για τα (υποψήφια) εμβόλια κατά της COVID-19. Η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται ως ανοσοενισχυτικό στην ιατρική, δημιουργώντας ισχυρότερη ανοσοαπόκριση μέσω των εμβολίων. Εναλλακτικές λύσεις για να αποφευχθεί η απειλή προς τους καρχαρίες έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται. Τα μέλη του Shark Allies όμως παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανήσυχα, ειδικά από τη στιγμή που κάποιες φαρμακευτικές τον χρησιμοποιούν πολύ συχνά και για τα εμβόλια κατά της γρίπης. Ανάμεσα στις ανησυχίες τους υπάρχει και η άποψη πως αν παγκόσμιος πληθυσμός λάβει μία δόση εμβολίου με το ηπατικό έλαιο, περίπου 250.000 θάνατοι καρχαριών θα προστεθούν στους (εκτιμώμενους σύμφωνα πάντοτε με τους ίδιους) 2,7 ετήσιους θανάτους για την παραγωγή άλλων φαρμάκων ή και καλλυντικών. Αν χρειαστεί και δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19, κάτι διόλου απίθανο, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί

"Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για βιώσιμη λύση, από τη στιγμή που η ουσία αποσπάται από ένα άγριο ζώο με τη βία. Ειδικά αν πρόκειται για ένα κορυφαίο αρπακτικό που δεν αναπαράγεται σε τεράστιο αριθμό. Υπάρχουν πολλές άγνωστες πτυχές για την πανδημία, όπως το πόσο θα διαρκέσει και πόσες δόσεις εμβολίων ή φαρμάκων θα χρειαστούν. Αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε καρχαρίες, ο αριθμός αυτών  που θα σφαγιαστούν για αυτό το προϊόν θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλός, χρόνο με το χρόνο" τονίζει η επικεφαλής του Shark Allies, Stefanie Brendl.

Οι φόβοι για την ξαφνική αύξηση της ζήτησης του σκουαλένιου έρχεται να προστεθεί στις διαμαρτυρίες φορέων όπως οι Shark Allies και WWF, που έχουν παρατηρήσει πως οι απειλές για τους πληθυσμούς καρχαριών αυξάνονται σε τεράστια ποσοστά κάθε χρόνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ γυρίζουν 150 χρόνια πίσω

Σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να απαγορεύσουν πολύ σύντομα τις αμβλώσεις.

Κορονοϊός: Ανεβαίνουν συνεχώς τα νέα κρούσματα

11.972 μολύνσεις, 2.000 επαναλοιμώξεις, 13 θάνατοι, 86 διασωληνωμένοι.

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις των "27" για την Ουκρανία;

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για "ιστορική στιγμή". Άλλοι όμως βλέπουν ένα "τρομακτικό σόου ανικανότητας".

Κορονοϊός: Πάλι πάνω από δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα

Αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας και τις μεταλλάξεις.

Οι ΗΠΑ ίσως αλλάξουν στάση απέναντι στην Κίνα. Αλλά γιατί;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει περιπλέξει τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς υπολογισμούς των ΗΠΑ.

O Alan Turing ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του

Με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννηση του "πατέρα της τεχνητής νοημοσύνης", ρίχνουμε μία ματιά σε πέντε συναρπαστικά στοιχεία για τη ζωή του.

Γραφει Νικος Παπαηλιου