Ατμοσφαιρική ρύπανση, η σημαντικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την ποιότητα του αέρα στην Ε.Ε.

Γράφει: Esquire Editors 15 Ιανουαρίου 2021

Την επισήμανση ότι "η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη και μία βασική αιτία πρόωρων θανάτων" έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα "την ανταλλαγή απόψεων με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος", με αφορμή την εξέταση της ετήσιας έκθεσης για την ποιότητα του αέρα στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2018, που σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, οι θάνατοι αυτοί ανήλθαν στις 492.000, αριθμός που ισούται ουσιαστικά με το μέχρι σήμερα σύνολο των θυμάτων από την πανδημία της Covid-19.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε ότι οι πρόωροι θάνατοι από την έκθεση σε αέριους ρύπους ανήλθαν στις 15.450, γεγονός που σημαίνει πως ετησίως στην Ελλάδα η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πάνω από 1 στους 10 πρόωρους θανάτους.

Στα Βαλκάνια, και ειδικότερα στα δυτικά Βαλκάνια, η ατμοσφαιρική ρύπανση προέρχεται από το λιγνίτη και προφανώς δεν περιορίζεται από σύνορα, πρόσθεσε.

Ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε ακόμη ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν είναι επαρκής και ότι "σε αντίθεση με όσα επιτυγχάνουμε σε άλλους τομείς πράσινης πολιτικής, στην ατμοσφαιρική ρύπανση απέχουμε πολύ από τις φιλοδοξίες μας, τις οδηγίες του ΠΟΥ και την εκπλήρωση των καθηκόντων μας για την προστασία δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών για ένα υγιές περιβάλλον".

Κατόπιν αυτών, ο κ Κόκκαλης υπέβαλε τις εξής ερωτήσεις προς τον υπεύθυνο της Κομισιόν για τον καθαρό αέρα Φρανσουά Γουέικενχατ:

1. Πώς θα εξασφαλίσει η Κομισιόν την παρακολούθηση και εφαρμογή της νομοθεσίας γύρω από την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα κράτη-μέλη, εξασφαλίζοντας την εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων τους;

2. Πότε θα αυστηροποιήσει η Κομισιόν τους κανόνες για την ποιότητα του αέρα, στην κατεύθυνση των οδηγιών του ΠΟΥ και την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μία Ευρώπη με μηδενικούς ρύπους;

3. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κομισιόν για να μειώσει τη βιομηχανική ρύπανση στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, για να προστατεύσει αποτελεσματικά την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το προφίλ των αντιεμβολιαστών

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, 4 στους 10 Ελληνες δεν έχουν την πρόθεση να εμβολιαστούν.

Κορονοϊός: 2.329 νέα κρούσματα

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων κορονοϊού εκτιμάται σε 0.97.

Ποια είναι η Rocket που προστίθεται στον χάρτη του online delivery

Yπογράφει μάλιστα συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους ανθρώπους που θα εργαστούν ως τροφοδιανομείς.

Το AUKUS και τι ακριβώς σημαίνει για την Ευρώπη

Τι ισχύει με το σύμφωνο ασφάλειας μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Άρειος Πάγος εναντίον αντιεμβολιαστών

Το αστείο με τους ΨΕΚ παρατράβηξε και πλέον το λόγο έχει η δικαιοσύνη.

Κορονοϊός: 3.040 νέα κρούσματα

Σήμερα Τρίτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.040 νέα κρούσματα, 333 διασωληνωμένοι και 42 θάνατοι.