Το παράδοξο με τις κερασιές στην Ιαπωνία

Έφτασαν σε πλήρη ανθοφορία σε χρόνο ρεκόρ.

Γράφει: Esquire Editors 31 Μαρτίου 2021

Οι ανθισμένες κερασιές έφθασαν σε πλήρη ανθοφορία σε χρόνο ρεκόρ φέτος στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, συσχετίζοντας αυτή την πρωιμότητα με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Στην παλιά πρωτεύουσα Κιότο η ανθοφορία των κερασιών κορυφώθηκε στις 26 Μαρτίου, δηλαδή 10 ημέρες νωρίτερα από τον μέσο όρο. Πρόκειται για ρεκόρ πρώιμης ανθοφορίας από το 1953, που η κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει τέτοια δεδομένα.

"Οι μελέτες μας έδειξαν πως η αρχή της εποχής της ανθοφορίας των κερασιών συνδέεται στενά με τη μέση θερμοκρασία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σούντζι Άμπε, ένας αξιωματούχος της ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

"Οι παρατηρήσεις μας για τη ζωή των φυτών δείχνουν πως τα εαρινά φαινόμενα (όπως η ανθοφορία των κερασιών και των δαμασκηνιών) έχουν την τάση να κάνουν την εμφάνισή τους νωρίτερα, ενώ τα φθινοπωρινά φαινόμενα (όπως το κιτρίνισμα των φύλλων) καθυστερούν", διευκρίνισε ο Άμπε.

"Πιστεύουμε πως αυτά τα φαινόμενα αντανακλούν μια τάση ανόδου των θερμοκρασιών", πρόσθεσε.

Οι ανθισμένες κερασιές του Τόκιο έφθασαν σε πλήρη ανθοφορία στις 22 Μαρτίου, δηλαδή μία ημέρα αργότερα από το ρεκόρ πρώιμης ανθοφορίας που είχε καταγραφεί το 2002. Κατά μέσο όρο, η ανθοφορία των κερασιών του Τόκιο κορυφώνεται στις 2 Απριλίου.

Από τις 58 κερασιές που παρακολουθούνται επισήμως σε όλη την Ιαπωνία, οι 24 άρχισαν να ανθίζουν νωρίτερα απ' ό,τι έχει καταγραφεί ποτέ, ανέφερε η υπηρεσία.

Εξάλλου 14 δένδρα έφθασαν σε πλήρη ανθοφορία σε χρόνο ρεκόρ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, σεβόμενοι τις παραδόσεις, πολλοί Ιάπωνες μαζεύτηκαν στα πάρκα ή κατά μήκος των ποταμών για να θαυμάσουν τις ανθισμένες κερασιές, παρά τις προειδοποιήσεις των υγειονομικών αρχών για την επίμονη παρουσία του κορονοϊού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn

Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.

Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'

Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής

Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.

Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε

Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένοχος ο Βασίλης Μπισμπίκης-το πρόστιμο και η κατάθεσή του

Ο Βασίλης Μπισμπίκης τιμωρήθηκε με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για το τροχαίο - "Δεν είχα πιει, χτύπησα δύο αυτοκίνητα λόγω κακού χειρισμού", κατέθεσε.

Υποχρεωτικό από 1η Νοεμβρίου το IRIS για τις επιχειρήσεις

Από την 1η Νοεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS, αλλιώς κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα. Το σύστημα αλλάζει ριζικά τις συναλλαγές στην Ελλάδα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες