Ποια πανδημία; Οι 'περιβαλλοντικές' ζώνες θυσίας είναι το πρόβλημα

Όσα κρύβονται πίσω από την ανακοίνωση ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί περισσότερους θανάτους από την πανδημία του κορονοϊού.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 21 Φεβρουαρίου 2022

Ο Charles P. Pierce του αμερικάνικου Esquire είναι ξεκάθαρος. Αν θέλεις να τραβήξεις την προσοχή των ανθρώπων σε μια μεγάλη απειλή, αρκεί το να συγκρίνεις τους θανάτους που επιφέρει με εκείνους της πανδημίας του κορονοϊού. Γι' αυτό και κατ' εκείνον ήταν έξυπνη η κίνηση των Ηνωμένων Εθνών να δημοσιεύσουν μια αναφορά που να υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι περισσότεροι από όσους πεθαίνουν λόγω της πανδημίας.

Τι έγραψε το Reuters

Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά και όπως αναμετέδωσε το Reuters, η μόλυνση από τα παρασιτοκτόνα, τα πλαστικά και τα ηλεκτρονικά απόβλητα προκαλεί εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Το συγκεκριμένο τραγικό πρόβλημα, όμως, συνεχίζει να μην αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που του αρμόζει. 'Οι τρέχουσες προσεγγίσεις στη διαχείριση των ρίσκων που θέτουν η μόλυνση και οι τοξικές ουσίες έχουν ξεκάθαρα αποτύχει, με αποτέλεσμα εκτεταμένες παραβιάσεις του δικαιώματος για ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον', όπως καταλήγει στη σχετική αναφορά ο David Boyd των Ηνωμένων Εθνών.

Ποια πανδημία; Οι 'περιβαλλοντικές' ζώνες θυσίας είναι το πρόβλημαiStock

Περιβαλλοντική μόλυνση Vs Κλιματική αλλαγή

Δεδομένης της σοβαρότητας της περιβαλλοντικής μόλυνσης, μπορούμε σχεδόν να αισθανθούμε ανακούφιση με την πορεία της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που μένει, λοιπόν, είναι ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος να έχει την ίδια πυγμή.

Η καλή είδηση

Προς το παρόν, έχουμε ήδη κάποια καλά νέα. Η θετική εξέλιξη αφορά την απαγόρευση των PFAs, ουσιών που βρίσκονται σε είδη σπιτιού όπως τα αντικολλητικά σκεύη μαγειρέματος και που έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν μάλιστα πάρει το προσωνύμιο των 'αθάνατων χημικών', καθώς η διάσπασή τους δεν είναι καθόλου εύκολη.

> Διάβασε ακόμα: Η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί περισσότερους θανάτους από την Covid-19

Οι ζώνες θυσίας

Τα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν τον καθαρισμό των μολυσμένων περιοχών και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις τη μετεγκατάσταση των κοινοτήτων -πολλές από τις οποίες είναι φτωχές, ιθαγενείς και περιθωριοποιημένες- από τις ζώνες θυσίας σε άλλες περιοχές.

Οι ζώνες θυσίας αποτελούν έναν όρο που επινοήθηκε για να περιγράψει τις περιοχές των πυρηνικών δοκιμών, αλλά σήμερα έχει ένα βαθύτερο και πιο πλούσιο νόημα. Ο Guardian έγραψε ότι οι κάτοικοι των ζωνών θυσίας πεθαίνουν από καρκίνο και άλλες ασθένειες πιο συχνά και πιο γρήγορα απ' ό,τι άνθρωποι που κάποιες φορές βρίσκονται εγκατεστημένοι μόνο μερικά μίλια πιο μακριά.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ίσως να μην έχουν καν γνώση του γεγονότος ότι ζουν σε μια ζώνη θυσίας, αλλά αυτό δεν ισχύει για την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ που γνωρίζει την κατάσταση και παρόλα αυτά συνεχίζει να επιτρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Με άλλα λόγια, μια κυβερνητική υπηρεσία που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προστατεύει τους Αμερικανούς, έχει ουσιαστικά καταδικάσει χιλιάδες από αυτούς στον θάνατο.

> Διάβασε ακόμα: 'Οικολογική' πυρηνική ενέργεια, ένα διχαστικό project

250.000 Αμερικανοί αντιμέτωποι με το 'τέρας'

Η ΜΚΟ ProPublica έφτιαξε έναν χάρτη με τις αμερικανικές ζώνες θυσίας. Ο αριθμός τους αγγίζει τις χίλιες και σε αυτές ζουν περίπου 250 χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες.

Πώς προέκυψαν, όμως, αυτές οι ζώνες; Σύμφωνα με τον Charles P. Pierce από όλα τα κακώς κείμενα της κυβερνητικής πολιτικής των προηγούμενων δεκαετιών: Τον συστημικό ρατσισμό, τη ριζοσπαστική απελευθέρωση της οικονομίας, την επέκταση της αφαίρεσης των πολιτικών δικαιωμάτων των περιθωριοποιημένων πληθυσμών και την ατελείωτη πομπή των τρόμων που τα παγκόσμια πολιτικά συστήματα αδυνατούν ή δεν είναι πρόθυμα να τους μετριάσουν.

Μετά από όλα αυτά έρχεται η κλιματική κρίση, αλλά αυτή είναι μια υπόθεση που θα ασχοληθούμε μαζί της μια άλλη μέρα, την επόμενη μέρα από όταν τελειώσουμε με την περιβαλλοντική μόλυνση ή κάποια μέρα στο μέλλον.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".