H NASA ψάχνει για εξωγήινους. Αλλά πώς;

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ήδη ότι το τηλεσκόπιο James Webb δεν είναι αρκετά ισχυρό για να βρει ζωή στο διάστημα.

Τα όνειρα και οι θεωρίες των αστρονόμων της NASA είναι συνήθως πολύ πιο μπροστά από τις τεχνολογίες που διαθέτουμε σήμερα για την υλοποίησή τους. Ένα παράδειγμα είναι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ένα πολύ ισχυρό όργανο, σίγουρα το ισχυρότερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Ωστόσο, οι επιστήμονες που το ανέπτυξαν γνώριζαν πολύ καλά ότι κατά βάθος περίμεναν να κατασκευαστεί το επόμενο. Και αυτό γιατί γνώριζαν ήδη το εύρος των δυνατοτήτων του: το μέγεθος του κατόπτρου του, τα μήκη κύματος που θα μπορούσε να παρατηρήσει, τις δυνατότητες των οργάνων του αλλά και τους περιορισμούς του.

Ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο

"Ακόμα πριν καν λειτουργήσει, σκεφτόμασταν ότι θα χρειαστούμε ένα άλλο, μεγαλύτερο, τηλεσκόπιο", δήλωσε η Sarah Rugheimer, καθηγήτρια αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο, σε συνέντευξή της στο BBC Science Focus.

Τα μεγάλα τηλεσκόπια χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν -δεκαετίες στις περισσότερες περιπτώσεις- οπότε ο σχεδιασμός ξεκινά από νωρίς. "Δεν περιμένεις απλώς να δεις τι θα συμβεί με ένα τηλεσκόπιο, όπως το Webb, επειδή ήδη γνωρίζεις, θεωρητικά, ποιοι θα είναι κάποιοι από τους περιορισμούς του", λέει η Rugheimer.

Αναζητώντας εξωγήινη ζωή με το James Webb

Παρά τα απίστευτα επιτεύγματα του Webb μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, γνωρίζουμε ότι η εύρεση ζωής σε άλλους πλανήτες απέχει πολύ από το να επιτευχθεί και είναι μια δύσκολη αποστολή, ακόμη και για αυτό το όργανο.

Το Webb μπορεί να διερευνήσει το φως μεγάλων, αεριωδών πλανητών, αλλά δεν περιμένουμε να βρούμε ζωή εκεί. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι βραχώδεις πλανήτες στο μέγεθος της Γης είναι πολύ καλύτεροι στόχοι. Αλλά όσο ισχυρό και αν είναι το Webb, δεν έχει την ικανότητα συλλογής φωτός για να κάνει αυτού του είδους την ανάλυση για περισσότερους από πέντε τέτοιους πλανήτες.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο δρ. Mark Clampin, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA, δήλωσε σε συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας ότι ο διάδοχος του Webb θα ονομάζεται "Παρατηρητήριο κατοικήσιμων κόσμων" (Habitable Worlds Observatory - HWO) και ίσως χάρη σε αυτό να βρούμε επιτέλους κάτι. Αλλά προς το παρόν πρέπει να περιμένουμε.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.