Όλα τα είχαμε, τα ελάφια - ζόμπι μας έλειπαν

Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το αν η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και σε ανθρώπους.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 21 Φεβρουαρίου 2024

Μια από τις επαρχίες του Καναδά, η Βρετανική Κολούμπια, αποφάσισε να πάρει μέτρα για να σταματήσει τη μετάδοση της θανατηφόρου Χρόνιας Εξασθενητικής Νόσου (Chronic Wasting Disease), που εξαπλώνεται στα ελάφια και σε άλλα συγγενικά τους είδη, μετατρέποντάς τα σε... "ελάφια - ζόμπι".

Η ασθένεια έχει κάνει την εμφάνισή της σε ολόκληρη τη βόρεια Αμερική και, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζει και εξαπλώνεται. Η επαρχία του Καναδά αποφάσισε να προβεί σε αυτήν την κίνηση, με αφορμή δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Kootenay και αφορούσαν ένα ελάφι των νοτιοδυτικών ΗΠΑ και ένα ελάφι της Βιρτζίνια.

Οι αρχές διέταξαν αυτήν την εβδομάδα να εξεταστούν όλα τα ελάφια, άλκες και καριμπού, που έχουν σκοτωθεί από τροχαία. Για τον περαιτέρω περιορισμό της νόσου, έχουν επιβάλει επίσης περιορισμούς στη μετακίνηση των ελαφιών στην πληγείσα περιοχή.

Η νόσος των ελαφιών-ζόμπι

Η Χρόνια Εξασθενητική Νόσος (CWD), η οποία χαρακτηρίζεται από την προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών, που ονομάζονται πριόνες, προσβάλλει κυρίως τα μέλη της οικογένειας των ελαφιών, οδηγώντας σε συμπτώματα φαινομενικής εξασθένισης, όπως σάλια, παραπάτημα, λήθαργο και κενό βλέμμα, μια κατάσταση που στην καθομιλουμένη αποκαλείται "νόσος των ελαφιών-ζόμπι". Το κοινό έχει κληθεί να αναφέρει αμέσως τυχόν εμφανώς άρρωστα ελάφια, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες καταστολής της νόσου.

Ενώ η CWD έχει εντοπιστεί σε εκτρεφόμενους πληθυσμούς ελαφιών σε αρκετές καναδικές επαρχίες και σε άγρια ελάφια στη Μανιτόμπα, ένα πρόσφατο κρούσμα που εντοπίστηκε στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone προκάλεσε νέες ανησυχίες σχετικά με την πιθανή απειλή που συνιστά η ασθένεια.

Διχασμένες οι απόψεις των επιστημόνων

Η συζήτηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων σχετικά με την πιθανότητα μετάδοσης της CWD στον άνθρωπο συνεχίζεται, καθώς φαίνεται παρόμοια με τη μετάδοση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (νόσος των τρελών αγελάδων), που είχε εμφανιστεί πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Η επαρχία της Βρετανικής Κολούμπια τόνισε στη γνωμοδότησή της ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για τη μετάδοση της CWD στον άνθρωπο και ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου στον άνθρωπο.

Ωστόσο, ο Hermann Schätzl, εμπειρογνώμονας από την κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Calgary, τόνισε προηγούμενες έρευνες που υποδεικνύουν τη δυνατότητα μετάδοσης της CWD σε πρωτεύοντα θηλαστικά, με βάση πειράματα που αφορούσαν μακάκους. Οι μελέτες αυτές υπέδειξαν ότι η κατανάλωση μολυσμένου εγκεφαλικού ιστού CWD θα μπορούσε να οδηγήσει σε νόσο στα πρωτεύοντα, αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις ανθρώπων που να έχουν προσβληθεί από τη νόσο από την κατανάλωση κρέατος ελαφιού.

Ο Schätzl υπογράμμισε τη σημασία της συνεχιζόμενης έρευνας και επαγρύπνησης, ιδίως δεδομένης της εξάπλωσης της νόσου στη Βόρεια Αμερική και τη Σκανδιναβία. Τόνισε την ανάγκη για ενδελεχή διερεύνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές άτυπες παρουσιάσεις της νόσου, και προειδοποίησε για τη μακρά περίοδο επώασης που σχετίζεται με τις ασθένειες πριόνων, η οποία μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση συμπτωμάτων σε μολυσμένα άτομα για πολλά χρόνια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα 'λένε' οι δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές

Τι δείχνουν τα στοιχεία της πανελλαδικής δημοσκόπησης;

Πέθανε ο O. J. Simpson, ο αθλητής που έμεινε στην ιστορία για τη 'δίκη του αιώνα'

O διάσημος αθλητής του NFL κατηγορήθηκε για τους φόνους της πρώην συζύγου του και του εραστή της, αλλά αθωώθηκε.

Κι όμως, ο Παύλος Πολάκης πανηγύρισε για δημοσκόπηση των Ράδιο Αρβύλα για τον καλύτερο υπουργό Υγείας

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο νυν υπουργός Υγείας δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη μία τέτοια ανάρτηση...

Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο νόμος που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με το μεταναστευτικό

Για παράδειγμα, τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, θα πρέπει να ενισχύσουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.