Η απίστευτη αδημοσίευτη φωτογραφία από τον πρώτο διαστημικό περίπατο

Το 1984, ο αστροναύτης Bruce McCandless έκανε μια αξέχαστη βόλτα "πάνω" από τη Γη.

"Μπορεί να ήταν ένα μικρό βήμα για τον Neil", είπε ο Bruce McCandless αναφερόμενος στα διάσημα λόγια του Armstrong, "αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα για μένα". Κατά τη διάρκεια της αποστολής Challenger το 1984, ο Αμερικανός αστροναύτης ήταν ο πρώτος που "πέταξε" στο διάστημα εκτελώντας τέτοιου είδους δραστηριότητα (EVA) σε πλήρη ελευθερία. Ήταν ο πρώτος διαστημικός περίπατος, χωρίς καν να είναι προσδεμένος κάπου.

Η NASA τίμησε εκείνη τη στιγμή με φωτογραφίες, οι οποίες εντυπωσιάζουν ακόμη και σήμερα και μας δείχνουν την ανθρώπινη πρόοδο στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Η απίστευτη αδημοσίευτη φωτογραφία από τον πρώτο διαστημικό περίπατοNASA

Ο πρώτος διαστημικός περίπατος

Όπως ανέφεραν τότε οι New York Times: "Απαλλαγμένος από κάθε πρόσδεση και ωθούμενος στο σκοτεινό κενό από μικροσκοπικούς κινητήρες τζετ, έγινε, πρακτικά, ο πρώτος ανθρώπινος δορυφόρος". Ο McCandless σε εκείνη την περίπτωση χρησιμοποίησε μια συσκευή που ονομαζόταν Επανδρωμένη Μονάδα Ελιγμών (MMU).

Οι MMU τροφοδοτούνταν από 24 προωθητήρες αερίου αζώτου που ήταν αποθηκευμένοι σε δεξαμενές στο σακίδιο του αστροναύτη, επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση στο διάστημα. Ο έλεγχος επιτυγχανόταν μέσω χειριστηρίων, επιτρέποντας στους αστροναύτες να ρυθμίζουν την ώθηση και την κατεύθυνση για ακριβή πλοήγηση κατά τη διάρκεια των EVA. Η επίδειξη της τεχνολογίας λειτούργησε, αλλά "πολλοί στην υπηρεσία φοβόντουσαν τη χρήση ενός αυτοκινούμενου, σακιδίου πλάτης, χωρίς πρόσδεση, στο διάστημα", όπως έγραψε η ιστορικός της NASA, Jennifer Ross-Nazzal, στην αναδρομή της.

Σήμερα, οι δραστηριότητες στο διάστημα είναι πολύ πιο φυσιολογικές, αλλά ένα καλώδιο ασφαλείας κρατά πάντα τους αστροναύτες προσδεμένους στη βάση τους. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος, για τον οποίο αυτή η παλιά φωτογραφία είναι ακόμα και σήμερα απίστευτη.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.