Θυμηθήκαμε τον σεισμό του 1999 της Πάρνηθας -6 Ρίχτερ και 143 νεκροί

Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στα Στύρα Ευβοίας μας θύμισε ξανά το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Αθήνας: τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας το 1999.

Γράφει: Esquire Editors 09 Σεπτεμβρίου 2025

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τα Νέα Στύρα Ευβοίας ταρακούνησε έντονα την πρωτεύουσα. Ήταν σύντομος, αλλά αρκετός για να ξυπνήσει μνήμες. Για πολλούς, η πρώτη σκέψη γύρισε αμέσως πίσω, στον σεισμό του 1999, εκείνον τον Σεπτέμβρη, ακριβώς 26 χρόνια και 2 ημέρες πριν, όταν η Αθήνα έζησε τον πιο φονικό σεισμό των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, ώρα 14:56, η γη σείστηκε για μόλις 15 δευτερόλεπτα. Το μέγεθος ήταν 5,9 Ρίχτερ με 6 Ρίχτερ – όχι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Όμως η μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και το μικρό εστιακό βάθος αποδείχθηκαν καταστροφικά. Ο απολογισμός: 143 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και ζημιές που ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Σεισμός 1999 - Ο απολογισμός των θυμάτων

Οι εικόνες από εκείνες τις μέρες παραμένουν χαραγμένες: πολυκατοικίες που κατέρρευσαν, εργοστάσια που έγιναν συντρίμμια, δρόμοι γεμάτοι από πανικόβλητους ανθρώπους. Το εξαώροφο κτίριο της Ρικομέξ στο Μενίδι έγινε το πιο τραγικό σύμβολο της καταστροφής. Εκεί έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο έγκυες γυναίκες.

Τα θύματα έφτασαν τα 143. Από αυτούς, 111 εγκλωβίστηκαν και σκοτώθηκαν από τις καταρρεύσεις, 31 πέθαναν από ασφυξία, άλλοι έξι από καρδιακή προσβολή. Περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς στέγη. Οι καταυλισμοί που στήθηκαν για να τους στεγάσουν χρησιμοποιήθηκαν για χρόνια μετά.

Η δικαστική διάσταση της υπόθεσης άφησε πικρή γεύση. Παρά τις καταγγελίες για κακοτεχνίες, οι περισσότεροι υπεύθυνοι εργοστασίων και κτιρίων που κατέρρευσαν αθωώθηκαν. Μικρές αποζημιώσεις δόθηκαν σε οικογένειες θυμάτων – ποσά που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να απαλύνουν την απώλεια. Μόλις το 2012 η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να καταβάλει 13 εκατομμύρια ευρώ σε συγγενείς θυμάτων.

Ακόμα και σήμερα, 26 χρόνια μετά, ο σεισμός της Πάρνηθας θεωρείται η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της μεταπολεμικής Ελλάδας. Όχι μόνο λόγω του αριθμού των θυμάτων, αλλά και γιατί άλλαξε την ψυχολογία μιας ολόκληρης πόλης. Η Αθήνα έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η γη μπορεί να τρέμει απροειδοποίητα, μέσα σε μια καθημερινή Τρίτη.

Κάθε φορά που νιώθουμε τη δόνηση ενός νέου σεισμού – όπως χθες το βράδυ με την Εύβοια – η μνήμη επιστρέφει εκεί. Στα 15 δευτερόλεπτα που σημάδεψαν μια γενιά.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media

Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.

Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους

Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

O Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden

Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)

Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.

Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα