Τι καιρό θα κάνει στις πόλεις του πλανήτη το 2100

Spoiler alert: ζέστη, πάρα πολύ ζέστη.

Στα τέλη του αιώνα, μία κρύα πόλη όπως η Νέα Υόρκη μπορεί να φτάσει να έχει τις μέσες θερμοκρασίες των πόλεων του νότου, όπως η Ατλάντα, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει 5,4 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα είναι σχεδόν σίγουρο ότι περιοχές της Αλάσκας θα βιώσουν πολύ μεγαλύτερη αύξηση: 10,9 βαθμούς Κελσίου. Με λίγα λόγια, αν δεν κάνουμε αποφασιστικά βήματα για να αντιστρέψουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα παιδιά και τα εγγόνια μας μπορεί να αναγκαστούν να ζήσουν σε πόλεις που είναι πρακτικά τελείως αφιλόξενες.

Ένας νέος διαδραστικός χάρτης, κατασκευασμένος από την ΜΚΟ Carbon Brief, δείχνει τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν σε κάθε μέρος του πλανήτη. Κατά αυτόν τον τρόπο είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς ότι οι διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες -με την άνοδο να είναι σίγουρη, περίπου 2 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο- δεν θα είναι ίδιες για όλες τις περιοχές. Για κάποιες χώρες και πόλεις οι αλλαγές θα είναι πολύ πιο βίαιες.

Τι καιρό θα κάνει στις πόλεις του πλανήτη το 2100

Μελετώντας τον χάρτη γίνεται φανερό πως οι βόρειες περιοχές του κόσμου μας θα υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή -οι προβλέψεις, όπως είπαμε, μιλούν για 10 βαθμούς Κελσίου. Κάτι που δεν θα ισχύει για τις νότιες περιοχές, όπου ακόμα και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο 3 έως 4 βαθμών.

"Δεν είχα συνειδητοποιήσει, το πόσο γρήγορα υπερθερμαίνεται η Αρκτική τα τελευταία χρόνια"

Βέβαια, το σοκ που παθαίνει κανείς διαβάζοντας για τις μελλοντικές (κατακλυσμιαίες) αλλαγές του καιρού καλό θα είναι να μην μας αποπροσανατολίζει από το σήμερα. "Δεν είχα συνειδητοποιήσει, μέχρι πολύ πρόσφατα, το πόσο γρήγορα υπερθερμαίνεται η Αρκτική τα τελευταία χρόνια" ομολογεί ο αναλυτής της Carbon Brief, Zeke Hausfather. "Κάποιες περιοχές στην Αλάσκα είναι ήδη κατά 2-3 βαθμούς πιο ζεστές. Αντίθετα μία συγκεκριμένη περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού, η οποία ψύχεται από τους πάγους της Γροιλανδίας που λιώνουν, είναι η μόνη στην Γη που δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής την παραμικρή άνοδο".

Κάθε δέκατο, κάθε εκατοστό είναι σημαντικό στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Αν μπορούσαμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση σε 1,5 βαθμούς Κελσίου, τότε ένα μεγάλο μέρος των κοραλλιογενών υφάλων -πολύ σημαντικών σχηματισμών για την βιοποικιλότητα- θα μπορούσε να επιβιώσει· αντίστοιχα οι Μεσογειακές χώρες θα μπορούσαν να αποφύγουν τις μισές ξηρασίες από όσες δυστυχώς προβλέπονται.

κλιματική αλλαγή 2

Επί της ουσίας, υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά σενάρια που λαμβάνονται υπόψη στον διαδραστικό χάρτη. Το χειρότερο, ό,τι δηλαδή κάνουμε αυτήν την στιγμή δηλαδή, προβλέπει το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν δεν γίνει τίποτα για να αντιστραφεί η κατάσταση. Αν όμως η παγκόσμια κοινότητα ενεργοποιηθεί, και ουσιαστικά λάβει τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί διεθνώς -αναφορικά με τη μείωση των ρύπων ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου- τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ λιγότερα ανησυχητικά. Κάποιες πόλεις της Μεσογείου για παράδειγμα, όπως το Μιλάνο και η Θεσσαλονίκη, μπορεί να μη βιώσουν την παραμικρή άνοδο στην θερμοκρασία τους. Μπορεί, τελικά, αν δράσουμε ο κόσμος μας να μην μετατραπεί σε έναν αφιλόξενο πλανήτη.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.