Σε λίγα χρόνια οι ωκεανοί θα αλλάξουν χρώμα

Οχι, δεν είναι προφητεία του Νοστράδαμου. Δυστυχώς πρόκειται για τα αποτελέσματα νέας έρευνας του MIT.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 06 Φεβρουαρίου 2019

Κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει το χρώμα τουλάχιστον των μισών ωκεανών της Γης. Όσοι βρίσκονται κάτω από την τροπική ζώνη θα δείχνουν περισσότερο μπλε ενώ όσοι είναι πιο κοντά σε αυτήν αλλά και τους πόλους θα δείχνουν περισσότερο πράσινοι. Ο λόγος; Η άνοδος της θερμοκρασίας σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε το MIT στο περιοδικό Nature Communications.

Το φυτοπλαγκτόν (ή και σε κάποιες περιοχές γενικά η θαλάσσια ζωή) θα μειωθεί στις υποτροπικές περιοχές, έτσι καθώς θα υπάρχει λιγότερη πράσινη άλγη το χρώμα των νερών θα είναι πιο μπλε. Αντίστοιχα οι περιοχές με περισσότερο φυτοπλαγκτόν, όπως είναι φυσικό, θα αρχίσουν να δείχνουν πιο πράσινες.

Σε λίγα χρόνια οι ωκεανοί θα αλλάξουν χρώμα

Η ομάδα πίσω από την έρευνα, με επικεφαλής την Stephanie ​​​​​​ Dutkiewicz, διευθύντρια ερευνητικού τμήματος του MIT, ανέπτυξε μία ηλεκτρονική προσομοίωση για το πως η ανάπτυξη κι η πυκνότητα του φυτοπλαγκτόν θα αλλάξει εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών. Έτσι, φτάνοντας με την ηλεκτρονική προσομοίωση μέχρι το 2100, το μοντέλο έδειξε ότι περισσότερο από το 50% των ωκεανών θα αλλάξει χρώμα.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν εικόνες από δορυφόρους από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα, υλικό που αποτελεί απόδειξη ότι θα πρέπει να περιμένουμε αισθητή αλλαγή μέχρι το 2055, αν όχι και νωρίτερα.

Κλιματική Αλλαγή ωκεανοί άλλαζουν χρώμα 2

Κι αν οι εικόνες με ολόκληρες θαλάσσιες περιοχές να είναι καταπράσινες εξαιτίας της άλγης ενώ άλλες να έχουν ένα έντονο μπλε που φανερώνει ότι ουσιαστικά είναι νεκρές από ζωή δεν είναι αρκετές, υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο: αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν ολόκληρες τροφικές αλυσίδες, ένα οικοσύστημα απαραίτητο για τη σίτιση δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον πλανήτη.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πώς ο Mike Karanikolas έγινε δισεκατομμυριούχος με 50.000 δολ. κεφάλαιο

Το success story της εταιρείας Revolve που δεν πτοήθηκε από την πανδημία.

Τι ισχύει για την τελευταία εβδομάδα του lockdown

Όλα όσα αλλάζουν με το άνοιγμα του τουρισμού.

Οι 10 πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου αυτή τη στιγμή

Οι 10 επιχειρηματικοί κολοσσοί και η αξία τους σε δισεκατομμύρια.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Τι πραγματικά ισχύει με την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού

Φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια κατά της Covid-19.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς και αδέσποτα

Με το νέο σχέδιο νόμου, η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιεί τις ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη.

Η ελπιδοφόρα θεραπεία για τον κορονοϊό από την AbCellera

Το υποψήφιο αντίσωμα για τη θεραπεία του κορονοϊού "1404" ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό.