Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την κλιματική αλλαγή

Βρισκόμαστε λίγο πριν την καταστροφή και τα πρώτα σημάδια είναι φανερά.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 20 Ιουνίου 2019

Η Τσεννάι, πιο γνωστή ως Μαντράς, είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας. Μπορεί να μην το έχεις ακουστά, φιλοξενεί όμως σχεδόν 5 εκ. κατοίκους. Αυτήν την εποχή ταλαιπωρείται βάναυσα από πρωτόγνωρους καύσωνες. Ακόμα και σε θερμές περιοχές της υποηπείρου οι σχεδόν 50 βαθμοί Κελσίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Βασικά, οι θερμοκρασίες αυτές είναι απάνθρωπες. Η ξηρασία έχει δημιουργήσει επικίνδυνα προβλήματα ενώ το σενάρια που θέλουν το νερό να είναι το αγαθό για το οποίο θα ξεσπούν όλο και πιο συχνά πόλεμοι φαίνεται, δυστυχώς, να επιβεβαιώνονται.

"Οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να στέκονται για ώρες σε ουρές ώστε να πάρουν λίγο νερό από κρατικές δεξαμενές ενώ τα εστιατόρια κλείνουν επειδή δεν υδροδοτούνται" αναφέρει το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του BBC. "Μόνο οι βροχές μπορούν να σώσουν τη Τσεννάι" δήλωσε χαρακτηριστικά ένας τοπικός αξιωματούχος. Η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας ταλαιπωρείται εδώ και έξι χρόνια από σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. "Αν δεν βρέξει μέσα στο επόμενο χρόνο, θα καταστραφούμε" συμπλήρωσε σε απαισιόδοξο τόνο.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου ο καύσωνας και η ξηρασία εκτός από τον να σκοτώνουν ανθρώπου οδηγούν και πολλούς άλλους στο μακρύ ταξίδι της ξενιτιάς -με αμφίβολα, βέβαια, αποτελέσματα αφού ως γνωστό όλο και περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους σε πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίστοιχα όσοι μένουν πίσω βρίσκονται σε δεινή θέση, όχι μόνο στη Τσεννάι αλλά και σε άλλες περιοχές της Ινδίας: έχουν αναφερθεί μικρής κλίμακας ταραχές ανάμεσα σε ανθρώπους για τα λιγοστά αποθέματα νερού σε αρκετές περιοχές.

Μήπως όλα αυτά είναι απλά παροδικά; Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο James Anderson, καθηγητής χημείας στο Χάρβαρντ, δυστυχώς όχι. "Αν δεν υπάρξει μία καθολική αλλαγή της παγκόσμιας βιομηχανίας, κι όχι απλά μείωση των ρύπων, κατά την άποψή μου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα έχει μείνει καθόλου πάγος στην Αρκτική" ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του. Την ίδια ώρα εικόνες από παγόβουνα που γίνονται νερό και από ισχνές πολικές αρκούδες που ψάχνουν απεγνωσμένα για τροφή κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Το πιο χειρότερο από όλα είναι ότι καμία κυβέρνηση του κόσμου δεν φαίνεται διατεθειμένη να αντιδράσει. Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμα πιο τρομακτικό: αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι -ακόμα κι αν οι ισχυρές χώρες του πλανήτη το θελήσουν- είναι πια αργά για να αντιδράσουν. Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα. Ο πλανήτης καταστρέφεται.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μία φωτογραφία

Στην Γροιλανδία οι πάγοι λιώνουν με ανησυχητική ταχύτητα.

Το επικό ταξίδι μίας αρκτικής αλεπούς από τη Νορβηγία στον Καναδά

Περπάτησε πάνω στους πάγους αναζητώντας τροφή.