Το επικό ταξίδι μίας αρκτικής αλεπούς από τη Νορβηγία στον Καναδά

Περπάτησε πάνω στους πάγους αναζητώντας τροφή.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 03 Ιουλίου 2019

Η Νορβηγία απέχει από τον Καναδά έναν ολόκληρο ωκεανό. Η απόσταση μοιάζει τεράστια για να τη διασχίσεις με αεροπλάνο, πόσο μάλλον με τα πόδια. Μία αρκτική αλεπού (του είδους που είναι περισσότερο γνωστό ως blue fox) κατάφερε να κάνει αυτό το επικό ταξίδι των 3.500 χλμ. σε λιγότερο από τρεις μήνες, αφήνοντας τους επιστήμονες του Νορβηγικού Ινστιτούτου της Αρκτικής με ανοιχτό το στόμα, αφού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καταγεγραμμένο ρεκόρ.

Στο μικρόσωμο θηλαστικό είχε τοποθετηθεί ειδικός πομπός το καλοκαίρι του 2017. Η μεγάλη περιπλάνησή της όμως δεν ξεκίνησε παρά τον Μάρτιο του 2018. Τότε, οι κινήσεις στον πομπό έδειξαν ότι μόλις σε 21 μέρες διένυσε 1.512 χλμ. πάνω σε θαλάσσιο πάγο για να φτάσει μέχρι την Γροιλανδία στις 16 Απριλίου του 2018. Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί αφού συνέχισε να περπατά μέχρι να αγγίξει τις ακτές του Καναδά την 1η Ιουλίου του 2018.

"Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας" δηλώνει στα μέσα η ερευνήτρια Eva Fuglei, για να συνεχίσει: "Αρχικά πιστέψαμε ότι με κάποιον τρόπο βρέθηκε πάνω σε κάποιο πλοίο, όμως δεν υπάρχουν πλοία που πηγαίνουν τόσο βόρεια και τόσο κοντά στους πάγους". Η αρκτική αλεπού κάλυπτε κατά μέσο όρο 46,3 χλμ. τη μέρα, ενώ όταν βρέθηκε στους πάγους της Γροιλανδίας ο πομπός της κατέγραψε τον εξωπραγματικό αριθμό των 155 χλμ. μέσα σε μία μόνο μέρα.

Πέρα όμως από τα εντυπωσιακά νούμερα και τις διαδρομές ρεκόρ που κάνουν ακόμα και τους υπερμαραθωνοδρόμους του Σπάρταθλου να μοιάζουν με ερασιτέχνες, η απίστευτη περιπλάνηση του μικρόσωμου θηλαστικό είναι άλλη μία απόδειξη για το πόσο σημαντική είναι οι πάγοι για τον πλανήτη μας. 

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με απόλυτη σιγουριά γιατί πραγματοποιήθηκε αυτό το επικό ταξίδι. Το πιο πιθανό όμως είναι η αρκτική αλεπού να διέσχισε τα χιλιάδες αυτά χιλιόμετρα μόνο και μόνο για να βρει τροφή. Γιατί το έκανε αυτό; Επειδή η αλυσίδα της τροφής σπάει σιγά σιγά στα διάφορα οικοσυστήματα του πλανήτη. Σε τι την βοήθησαν οι πάγοι; Ουσιαστικά της έφτιαξαν έναν διάδρομο, ο οποίος της έσωσε τη ζωή. Σήμερα πια, η τύχη της αγνοείται, αφού από τον Φεβρουάριο του 2019 ο πομπός της έπαψε να εκπέμπει.


Φωτογραφίες © Unsplash

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την κλιματική αλλαγή

Βρισκόμαστε λίγο πριν την καταστροφή και τα πρώτα σημάδια είναι φανερά.

Η φονική κακοκαιρία χτύπησε χθες το βράδυ τη Χαλκιδική

Ο τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για 6 νεκρούς και τουλάχιστον 60 τραυματίες.