Το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Ντόριαν

Ισοπέδωσε τις Μπαχάμες, άφησε πίσω τουλάχιστον 5 νεκρούς και 21 τραυματίες κατά τον πρώτο, προσωρινό απολογισμό και συνεχίζει για τις πολιτείες των Τζόρτζια, Βόρειας και Νότιας Καρολίνας.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 03 Σεπτεμβρίου 2019

"Ιστορική τραγωδία". Με αυτή τη φράση χαρακτήρισε ο τοπικός πρωθυπουργός  του αρχιπελάγους των Μπαχάμας, Hubert Minnis το φονικό και καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ντόριαν, που σάρωσε τα εξωτικά νησιά, Αμάκο και Γκραντ Μπαχάμα.  Κατά τον πρώτο, προσωρινό απολογισμό των τοπικών αρχών, καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε νεκροί και είκοσι ένας τραυματίες, αριθμοί που δυστυχώς αναμένεται να αυξηθούν όσο περνούν οι ώρες.

Δρόμοι, σπίτια –εκτιμάται ότι 13.000 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές- καταστήματα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και τους ανέμους που έφτασαν τα 300 χλμ την ώρα. Ακόμα και το αεροδρόμιο στο Γκραντ Μπαχάμα πλημμύρισε με το νερό να φτάνει σχεδόν τα δύο μέτρα ύψος.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, ο Ντόριαν ισοφάρισε το ρεκόρ του 1935 και έγινε ο δεύτερος πιο ισχυρός κυκλώνας του Ατλαντικού και ο πρώτος τόσο καταστροφικός που έπληξε τις Μπαχάμες, καθώς όταν πέρασε από πάνω τους ήταν κατηγορίας 5 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον.

Αν και υποβαθμίστηκε στην Κατηγορία 4, ο Ντόριαν παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος. Η Φλόριντα, την οποία αναμένεται να χτυπήσει το βράδυ της Τρίτης, 3 Σεπτεμβρίου, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μαζί με τις πολιτείες των Τζόρτζια, Βόρειας και Νότιας Καρολίνας. Οι αρχές έχουν ήδη διατάξει την προληπτική απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων στις παράκτιες αυτές περιοχές, με τον αμερικάνικο Ερυθρό Σταυρό να κάνει λόγο για περίπου 50.000 ανθρώπους που μπορεί να χρειαστούν προσωρινό κατάλυμα έκτακτης ανάγκης.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

O Aμαζόνιος φλέγεται

Φωτογραφίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε τους πνεύμονες του πλανήτη.

Τυφώνας Ντόριαν, οι εικόνες της καταστροφής

Πανίσχυρες καταιγίδες έχουν προκαλέσει θανάτους, τραυματισμούς και τεράστιες καταστροφές στις Μπαχάμες, με την κακοκαιρία να πλησιάζει απειλητικά την Φλόριντα των ΗΠΑ.