Η γαλάζια παρτίδα του Recep Tayyip Erdoğan

Επειδή σήμερα "Κωνσταντινουπόλεις" δεν υπάρχουν προς κατάκτηση, ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να αρκείται και σε τμήματα των ΑΟΖ των γειτονικών χωρών.

Γράφει: Παύλος Παπαφράγκος 08 Ιουλίου 2020

To 1976, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου βροντοφώναξε "Βυθίσατε το "Χόρα”", ο Recep Tayyip Erdoğan ήταν 22 ετών και έπαιζε μπάλα στην Κασίμπασα Σπορ Κουλουμπού. Και το κυρίαρχο πρόβλημά του ήταν το οικονομικό: δούλευε στο δρόμο για να καταφέρει να σπουδάσει και να πάρει το πτυχίο Οικονομικών και Εμπορικών Σπουδών στο Ακσαράι.
Το 1987, όταν η σκληρή στάση –πάλι του Ανδρέα Παπανδρέου– φρέναρε το "Σισμίκ" από τη διενέργεια σεισμικών ερευνών για πετρέλαιο επί της ελληνικής επικράτειας, ο Recep Tayyip Erdoğan ήταν στέλεχος στο Ισλαμιστικό Κόμμα της Ευημερίας.

Το 1996, όταν ο Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε δημόσια τους Αμερικανούς (στην Κρίση στα Ίμια) που μας γλίτωσαν (;) από τα χειρότερα, ο Recep Tayyip Erdoğan ήταν ήδη δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και είχε λύσει σε μεγάλο βαθμό το (προσωπικό του) οικονομικό πρόβλημα...

Ανέλαβε την πρωθυπουργία της Τουρκίας επτά χρόνια αργότερα, το 2003, όταν η Τουρκία μετρούσε 67 εκατ. πληθυσμό (έναντι 23,6 από τη χρονιά που γεννήθηκε) και μάλιστα με μέσο όρο ηλικίας τα 31,5 χρόνια – η χαρά του επενδυτή δηλαδή! Ακολούθησε μια ραγδαία ανάπτυξη, την οποία ο μέσος Τούρκος δεν την είδε ποτέ στο πορτοφόλι του, ωστόσο επέτρεψε στον Erdoğan να διακοσμήσει τη χώρα του με ορισμένα φαραωνικά έργα, ένα εκ των οποίων είναι και το σαράι όπου διαμένει. Παράλληλα, του έδωσε τη δυνατότητα να εξοπλίσει σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και να διεξάγει παρεμβατική εξωτερική πολιτική.

Ο Recep Tayyip Erdoğan είναι ένας άνθρωπος πλήρης. Εξουσία διαθέτει απέραντη, ισχύ σημαντική, τα οικονομικά του είναι ανθηρά και τα παιδιά του τα έχει βολέψει. Το στάδιο της Κασίμπασα Σπορ Κουλουμπού φέρει ήδη το όνομά του. Μόνο από υγεία δεν φαίνεται να τα πηγαίνει καλά.

Αυτό που τον απασχολεί πλέον είναι η υστεροφημία του: έχει "δει" τον εαυτό του κάτι ανάμεσα στον Mustafa Kemal Atatürk και στον Μωάμεθ τον Β', τον επονομαζόμενο "Πορθητή". Κι επειδή σήμερα "Κωνσταντινουπόλεις" δεν υπάρχουν προς κατάκτηση, δείχνει να αρκείται και σε τμήματα των ΑΟΖ των γειτονικών χωρών.

Ως οπαδός της πρακτικής "εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη...", θεωρεί ήδη ελλιπείς τον ΟΗΕ, την Ε.Ε., τη χώρα μας και τις ισχύουσες συνθήκες, ενώ δείχνει να σέβεται μόνο τις δύο υπερδυνάμεις και το Ισραήλ. Όμως ο Trump έχει τα δικά του προβλήματα και ο Putin φαίνεται να διασκεδάζει χαιρέκακα με τους φόβους της Αθήνας για θερμό επεισόδιο. Έτσι στη χώρα μας απομένει, για να ελπίζει σοβαρά, μόνο η ραγδαία κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και ο... καρκίνος του παχέος εντέρου, ώστε να μην προστεθεί το προσωνύμιο "ο Πορθητής" δίπλα στο ονοματεπώνυμο και του Recep Tayyip Erdoğan.


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των Apple και Amazon έρχεται από την Κίνα

Η κινεζική εταιρεία που τις ᾽απειλεί᾽ στην κορυφή των ᾽100 πολυτιμότερων brands᾽.

Ανοδική πορεία για την επιχειρηματικότητα εν μέσω πανδημίας

Το 70% των νέων νεοφυών επιχειρήσεων είναι είτε τεχνολογικές είτε στηρίζονται εξ αρχής στο διαδίκτυο.

Τι θα ισχύει στο εξής με τα self tests

Oι φαρμακοποιοί αποφασίζουν σήμερα για την τύχη της δωρεάν διάθεσης των self test. Θετική η πλειοψηφία. Αρνητικοί οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αττικής και της Αχαΐας.

Η ιστορία του πιο χειριστικού δισεκατομμυριούχου της Αμερικής

Ο Bob Brockman, τα Darth Vader contracts και οι απάτες των δισεκατομμυρίων που έχτισαν μία αυτοκρατορία.

Τα πρώτα προνόμια στους εμβολιασμένους

Χωρίς μάσκα στα γυμναστήρια και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.