Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο

Επιχειρεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αποφάσεις της Ε.Ε. για την επιθετική της συμπεριφορά με απειλές και εκβιασμούς.

Γράφει: Esquire Editors 12 Ιουλίου 2020

Με προειδοποιήσεις, που περιέχουν απειλές και εκβιασμούς, επιχειρεί η κατοχική Τουρκία να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αποφάσεις της Ε.Ε. για την επιθετική της συμπεριφορά. Όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ενόψει των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα έχει φροντίσει να διαμηνύει πως η αντίδρασή της θα είναι "αποφασιστική και θα επιβάλει νέα τετελεσμένα".

Όλα αυτά, βέβαια, είναι αφορμή, δικαιολογία για να εφαρμογή των σχεδιασμών της, καθώς δεν αναμένονται να αποφασισθούν κυρώσεις ή μέτρα κατά της Τουρκίας. Στην ατζέντα θα είναι το θέμα του ρόλου του Μπορέλ στα ευρωτουρκικά. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της τόσο προς τη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. όσο και προς την Κομισιόν, όταν ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, επισκέφθηκε την Άγκυρα πρόσφατα. 

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας υπάρχουν τα εξής σενάρια:

Πρώτο σενάριο να στείλει σεισμικό σκάφος στην περιοχή του Καστελόριζου. Μια τέτοια ενέργεια θα συνιστά μια πρώτη κίνηση προέλασης στην ελληνική θαλάσσια περιοχή. Γιατί το Καστελόριζο; Επειδή, είναι πιο κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ αξιολογώντας τις ελληνικές αντιδράσεις τις θεωρούν πιο ήπιες σε σχέση με ενδεχόμενες έρευνες στην Κρήτη. 

Δεύτερο σενάριο, να σταλεί σεισμικό σκάφος στην περιοχή της Κρήτης, νοτίως του νησιού, ενδεχομένως σε σημείο πέραν των 12 ναυτικών μιλίων. 

Στόχος της Άγκυρας είναι να υλοποιήσει και τα δύο σενάρια. Το ζητούμενο σήμερα είναι ποιο από τα δύο θα επιλέξει.  Επικρατέστερο φαίνεται να είναι το πρώτο, αυτό το Καστελόριζου. 

Πολλά θα εξαρτηθούν σε σχέση με το πώς θα προχωρήσει η Τουρκία και από την αντίδραση της Αθήνας. Κι αυτό είναι ένα ζητούμενο για τη συμπεριφορά της Άγκυρας. Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως θα αντιδράσει αποφασιστικά. Κι αυτό έχει αναφερθεί στους εταίρους μας στην Ε.Ε., αλλά και στις ΗΠΑ και προφανώς το μήνυμα θα έχει φθάσει και στην Άγκυρα. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τη Γαλλία και στα πλαίσια αυτά φαίνεται πως υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών, το περιεχόμενο της οποίας είναι άκρως απόρρητο. 

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε σε χρόνο ρεκόρ από συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για τον Τσίπρα

Μια ζωντανή συνέντευξη στον ΣΚΑΪ μετατράπηκε σε μικρό τηλεοπτικό "θρίλερ", όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να αποχωρήσει από το πλατό μόλις δύο λεπτά μετά την έναρξή της.

Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn

Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.

Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'

Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής

Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.

Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε

Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένοχος ο Βασίλης Μπισμπίκης-το πρόστιμο και η κατάθεσή του

Ο Βασίλης Μπισμπίκης τιμωρήθηκε με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για το τροχαίο - "Δεν είχα πιει, χτύπησα δύο αυτοκίνητα λόγω κακού χειρισμού", κατέθεσε.