Το plan B της ελληνικής κυβέρνησης για την αύξηση των κρουσμάτων

Η ανησυχία από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων είναι μεγάλη, με τους λοιμωξιολόγους να πραγματοποιούν σύσκεψη και να εισηγούνται νέα, πιο αυστηρά μέτρα.

Γράφει: Esquire Editors 15 Ιουλίου 2020

Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Η ανησυχία από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων είναι μεγάλη, με τους λοιμωξιολόγους να πραγματοποιούν σύσκεψη και να εισηγούνται νέα, πιο αυστηρά μέτρα. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται η χρήση της μάσκας να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Είναι γεγονός ότι οι επιστημονική κοινότητα ήταν από την αρχή υπέρ της γενικευμένης χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και σε όσους ανοιχτούς παρατηρείται συνωστισμός. Ωστόσο, στα πλαίσια της χαλάρωσης των μέτρων και του ανοίγματος του τουρισμού, οι χρήση προστατευτικής μάσκας περιορίστηκε στα ΜΜΕ και σε μερικούς ακόμη χώρους.

Οι λοιμωξιολόγοι έχουν ανησυχήσει από τη γενική χαλάρωση που επικρατεί όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, και σε συνδυασμό με τα δεκάδες εισαγόμενα κρούσματα, αποφάσισαν να εισηγηθούν την αυστηροποίηση των μέτρων στους κλειστούς χώρους. Μάλιστα, η ανησυχία δεν περιορίζεται μόνο στα εισαγόμενα, αλλά και στα εγχώρια κρούσματα, καθώς πολλά είναι πλέον αυτά που χαρακτηρίζονται "ορφανά".

Πλέον, το μπαλάκι είναι στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία θα αποφασίσει αν θα επιβληθεί η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, ακολουθώντας έτσι την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η χρήση μάσκας να καταστεί υποχρεωτική... παντού, δηλαδή σε όσους χώρους, ανοικτούς ή κλειστούς, παρατηρείται συνωστισμός.

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί ακόμα και σε μαγαζιά της εστίασης, από τους πελάτες, αλλά και αν θα επεκταθεί σε εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα.

Συναγερμός με υπερδιπλάσια κρούσματα - 58 νέα σε μια μέρα, τα 28 στις πύλες εισόδου

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα είναι 58, συνολικά ανέρχονται σε 3.883 από την αρχή της πανδημίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Από αυτά, τα 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με χθες Δευτέρα, καθώς είχαν ανακοινωθεί 24...

Τα νέα 58 κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ κατανέμονται γεωγραφικά ως εξης: 28 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 6 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 8 κρούσματα δηλώθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα 'Αρτας και 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Οι νεκροί παραμένουν 193, αφού δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος εδώ και αρκετές μέρες. Οι διαδωληνωμένοι ασθενείς είναι 13.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα (σ.σ. χθες) ανακοινώνουμε 58 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3883, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.

1042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κικίλιας: "Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown - Έχουμε Plan B για τα κρούσματα"

"Ξέραμε όλοι, και εμείς και οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Αυτό ήταν γνωστό, είναι προφανές", τόνισε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

"Από την άλλη, καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός. Αυτό έχει διαφορά από το δεύτερο κύμα. Επαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από εμάς, από την ατομική μας συμπεριφορά, από τους κανόνες της δημόσιας υγείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση.

Απαγορεύσαμε τα πανηγύρια. Είναι η φύση του event αυτού τέτοια..." τόνισε ο υπουργός Υγείας που συμπλήρωσε: "Να μην κλειστεί κανένας μέσα. Να χαρούμε τη χώρα μας, τις ομορφιές, τις θάλασσές της. Να κάνουμε το μπάνιο μας, αλλά να αποφύγουμε το συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι".

Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για μια ακόμη φορά για τήρηση των φυσικών αποστάσεων, μάσκα στους εσωτερικούς χώρους όταν πρέπει και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κανόνες υγιεινής και αντισηπτικά στα χέρια, όχι πάρα πολύς κόσμος σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούμε να προστατευθούμε και ειδικά μίλησε για τις ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται διπλή και τριπλή προσοχή, όπως είπε. Αν τηρηθούν όλα αυτά όπως ανέφερε "προφανώς έχουμε υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να τα πάμε καλά και αυτή τη δεύτερη φορά, εάν και εφόσον έχουμε δεύτερο κύμα".

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown και έκανε λόγο για δεύτερο πλάνο: "Ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε".

Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα, τόνισε και κατέληξε: "Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της Πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα".

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης