Η Τουρκία παγώνει τις "σεισμικές έρευνες" στην ανατολική Μεσόγειο

Η εξέλιξη οδηγεί σε πλήρη αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και δίνει τέλος στο συναγερμό που είχε προκαλέσει η τουρκική navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Γράφει: Esquire Editors 28 Ιουλίου 2020

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CNN Turk, ο Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την διακοπή των επιχειρήσεων ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε: "Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: "Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο”.

"Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονάς μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα όλα αυτά τα ζητήματα. Ο καθένας να συνεχίσει τις εργασίες στη δική του υφαλοκρηπίδα και στις διαφιλονικούμενες περιοχές ας κάνουμε από κοινού εργασίες. Ο πρόεδρός μάς είπε "ας είμαστε εποικοδομητικοί, να περιμένουμε ένα διάστημα". Ελάτε να λύσουμε οι δυο μας τα διμερή θέματα. Δεν θα έχει αποτέλεσμα η χρήση της υποψηφιότητάς (της Τουρκίας) στην ΕΕ ως μέσο πίεσης".

Τα σημάδια για αποκλιμάκωση της κρίσης είχαν φανεί νωρίτερα όταν έγινε γνωστό ότι το Oruc Reis όχι μόνο δεν μετακινείται αλλά παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Αττάλειας. Σύμφωνα με τη σελίδα Marine traffic, η οποία παρακολουθεί την πορεία των πλοίων, το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis, ενώ αρχικά φάνηκε ότι ετοιμάζεται να μετακινηθεί, τελικά έκανε πίσω και επέστρεψε στο λιμάνι όπου έδεσε.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear