Γιατί ο Donald Trump δεν σταματά να επιτίθεται στην Κίνα

Ένα μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Γράφει: Esquire Editors 02 Αυγούστου 2020

Ένα μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης Trump εις βάρος της Κίνας, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, ανοίγοντας ένα παράθυρο ανάκαμψης (ίσως και εκλογικής επιτυχίας) καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος βιώνει δημοσκοπική πτώση και δέχεται κριτική για τα πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας.

Τα ευρήματα

-Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το κέντρο ερευνών Pew και περιέλαβε τις απαντήσεις 1.003 Αμερικανών, βρήκε πως το 73% των ερωτηθέντων βλέπει αρνητικά την Κίνα. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι που ερωτήθηκαν τοποθετούνται πιο αρνητικά έναντι της Κίνας σε σχέση με τέσσερις μήνες πριν - 6% και 11% αντίστοιχα.

-Οι αριθμοί δείχνουν πως ο Trump ίσως συνεχίσει να στοχεύει την Κίνα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη δημοσκοπική πτώση.

-Περίπου το 64% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν πως η Κίνα έχει κάνει κακή δουλειά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και το 78% λέει πως η κινεζική κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει ένα μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την εξάπλωση του κορονοϊού διεθνώς.

-Επίσης, το 68% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται πως οι οικονομικές σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων είναι σε αρνητικό σημείο, με το 73% των Δημοκρατικών να εκφράζει ανησυχία. Μάλιστα το ποσοστό των ανησυχούντων Ρεπουμπλικάνων είναι 10% μικρότερο.

-Το 73% των ερωτηθέντων, και οι επτά στους δέκα Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, πιστεύουν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβάλλοντας κυρώσεις στο Πεκίνο, ακόμα και αν πρέπει να θυσιαστούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

-Το 26% θεωρεί την Κίνα εχθρό των ΗΠΑ (από 15% το 2012), ενώ το 57% τη θεωρεί ως ανταγωνιστή των ΗΠΑ (από 66% το 2012).

Δύσκολες διμερείς σχέσεις

Πρόσφατα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο,  σημείωσε: "Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη απειλή της εποχής μας. Η Κίνα είναι μία τεράστια οικονομία με την οποία είναι στενά συνδεδεμένη η αμερικανική οικονομία. Είναι μία τεράστια ευκαιρία για εμάς, για να κάνουμε business. Όμως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα υπό τον πρόεδρο Σι έχει στόχους που δεν συνάδουν με τις (δυτικές) αξίες". 

Από την πλευρά του, το Πεκίνο απάντησε καλώντας τον "να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές του προκαταλήψεις και την ψυχροπολεμική του νοοτροπία".

Αμοιβαία τα συναισθήματα...

Η αντιπαλότητα, όμως, είναι αμοιβαία. Μια δημοσκόπηση του Eurasia Group Foundation, που έγινε τον Απρίλιο, βρήκε πως μόνο το 39% των Κινέζων βλέπει θετικά τις ΗΠΑ.

Από: capital.gr


Φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης