Η Αθήνα σε διπλωματικό πυρετό

Οι προκλητικές κινήσεις Ερντογάν έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στη Μεσόγειο.

Γράφει: Esquire Editors 11 Αυγούστου 2020

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τους επικίνδυνους τακτικισμούς Ερντογάν που έστειλε για έρευνες το "Oruc Reis" εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε ολονύχτιο "θρίλερ" για γερά νεύρα είχε μετατραπεί η χθεσινή βραδιά με τα ελληνικά πολεμικά πλοία να έχουν παραταχθεί απέναντι από τα τουρκικά, ζητώντας επίμονα από το ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει από τα χωρικά μας ύδατα. Η κυβέρνηση διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως θα υπερασπιστεί με οποιοδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και προειδοποιεί πως οι έρευνες από το "Oruc Reis" αποτελεί "κόκκινη γραμμή". Οι ισορροπίες στην περιοχή δείχνουν να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, ενώ είναι σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών.

Η νέα ακραία πρόκληση της Άγκυρας δεν αιφνιδίασε την Αθήνα που αντέδρασε άμεσα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεθνοποίησε τις νέες παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ ενώ σήμερα θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι παράνομες ενέργειες Ερντογάν έχουν προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από το Βερολίνο και τις ΗΠΑ ενώ αναμένεται ανακοίνωση και από την Ε.Ε. Ο Τούρκος Πρόεδρος που είδε να "βουλιάζει" το τουρκολιβυκό μνημόνιο μετά την συμφωνία Αιγύπτου – Ελλάδας για την ανακήρυξη ΑΟΖ, απειλεί και δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις έρευνες, όποιες και αν είναι οι συνέπειες.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Η Άγκυρα τραβά το σχοινί με το "Oruc Reis" να βρίσκεται με απλωμένα τα καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με τα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή να ζητούν την αποχώρηση του. Σε περίπτωση που προχωρήσει σε έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή, τότε αυτομάτως θα σημαίνει πως η Τουρκία έχει ξεπεράσει την "κόκκινη γραμμή" που έχει θέσει η Αθήνα. Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.

Αναλυτές επισημαίνουν πως ο Ερντογάν δείχνει να αναζητά το τελευταίο διάστημα ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα προκειμένου να βγει από το εσωτερικά αδιέξοδα που έχει περιέλθει. Μόλις άρχισε η ύφεση του κορονοϊού, η Άγκυρα ξεκίνησε ένα κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων με συνεχείς υπερπτήσεις και απειλητικές δηλώσεις. Ακολούθησε η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί, ενώ η συνέχεια δόθηκε τον Ιούλιο με την πρώτη αποστολή τουρκικών πλοίων στην Μεσόγειο για γεωτρήσεις, αλλά τελικά έκανε πίσω μετά τις πιέσεις που δέχθηκε κυρίως από το Βερολίνο.

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

Να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Άγκυρας καλεί ο πρωθυπουργός την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, όμως οι ευρωπαίοι εταίροι προτίμησαν να συνεχίσουν την στρατηγική του διαλόγου με τον Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας το ζήτημα των κυρώσεων για την επόμενη σύνοδο. Μάλιστα το Βερολίνο που έχει και την προεδρία της Ε.Ε ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ο οποίες όμως μετά τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας δείχνουν να πέφτουν στο κενό.

Ιδιαιτέρως επικριτικός για την ουδέτερη θέση που εξακολουθεί να κρατά το ΝΑΤΟ απέναντι στις παράνομες ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γένς Στόλντεμπεργκ τονίζοντας πως η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με ευρωπαίους ηγέτες, ενώ ανάλογες θα είναι και οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στην Άγκυρα να συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων ζητώντας την άμεση επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν απειλεί και ζητά διάλογο

Με επικοινωνιακά τεχνάσματα ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ξεπεράσει τα σημαντικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του. Τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν με εκτενή ρεπορτάζ εικόνες από την πορεία του "Oruc Reis" το οποίο συνόδευαν πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος με δηλώσεις του έριξε κι άλλο "λάδι στη φωτιά". "Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές" είπε και στην συνέχεια ζήτησε διάλογο. "Είμαστε πάντα εκεί, έτοιμοι για την επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και σε δίκαιη βάση".

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμα καθώς αναμένεται να υπάρξουν πιέσεις προς την Άγκυρα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.