Το Oruc Reis θα κάνει έρευνες μέχρι Ρόδο και Καστελόριζο

"Στόχος του Oruc Reis είναι να φθάσει στα 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα" λέει η Γενί Σαφάκ, αναφέροντας τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Γράφει: Esquire Editors 02 Σεπτεμβρίου 2020

Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ευθυγραμμισμένη πλήρως με το κλίμα της προπαγάνδας και της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Έως σήμερα, έχει ερευνηθεί μία θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 km², ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 15.000 km² φτάνοντας 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα" σημειώνει το δημοσίευμα.

Γενί Σαφάκ: "Στόχος του Oruc Reis είναι να φθάσει στα 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα"

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κορυφώνει την ένταση, έχοντας απέναντί του τη διεθνή διπλωματία, το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ αναφέρει στον τίτλο του: "Συνεχίζει την αποστολή του: Το Oruc Reis θα κάνει έρευνες μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο". Και συνεχίζει:

"Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, χωρίς να επηρεάζεται από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Tο πλοίο το οποίο μέχρι τώρα έχει ερευνήσει μία περιοχή μεγαλύτερη από 2.000 km² θα συνεχίσει τα καθήκοντά του ως τις 12 Σεπτεμβρίου. Στη δεύτερη και τρίτη φάση των εργασιών του θα χαράξει την πορεία του προς το βορρά και θα ερευνηθούν συνολικά 15.000 km² μέχρι εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν επιδιώκει θερμό επεισόδιο - Η αποκάλυψη της "Die Welt"

Την ίδια ώρα, με πολεμικές ιαχές, απειλές και εκβιασμούς εναντίον της χωρά μας, της Γαλλίας και της Ε.Ε ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ουάσιγκτον τον "αδειάζει" διπλά, καθώς τον καλεί να σταματήσει τις προκλήσεις ενώ αναστέλλει μερικώς το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες με τον Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται.

Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ανέβηκε επικίνδυνα μετά το γερμανικό δημοσίευμα της "DieWelt" στο οποίο φέρεται να έδωσε εντολή στους στρατηγούς του για "θερμό" επεισόδιο, είτε βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, αφήνοντας εμβρόντητους τους στρατηγούς που αναρωτιόντουσαν πως θα μπορεί να συμβεί μία πολεμική σύγκρουση χωρίς θύματα.

Το δημοσίευμα που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε διαψευστεί από την Άγκυρα δείχνει πως ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να αναζητά διέξοδο καθώς δείχνει να έχει εγκλωβιστεί στην στρατηγική που ο ίδιος χάραξε. Ένα αναίμακτο "θερμό" επεισόδιο ενδεχομένως θα τον βοηθούσε να αποχωρήσει από την ανατολική Μεσόγειο, καθώς στο εσωτερικό της χώρας του θα είχε κερδίσει τις εντυπώσεις.

Αντίστροφη μέτρηση για τις κυρώσεις

Ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αντιληφθεί πλέον, μετά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, πως η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας είναι μονόδρομος. Ωστόσο ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία εκφράζουν την ανησυχία μήπως η 24η Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής είναι μακριά, βλέποντας την κλιμάκωση της έντασης από τον Ερντογάν και την συγκέντρωση πολλών δυνάμεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στην Αθήνα συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές και οι συνεχείς συσκέψεις στο Πεντάγωνο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει: "Η Τουρκία έχει πια ένα δρόμο. Είναι στη σέντρα. Μπορεί να διαλέξει το γήπεδο που οδηγεί στην έμπρακτη αποκλιμάκωση ή το γήπεδο που οδηγεί στις κυρώσεις". Παράλληλα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, τόσο στον τομέα της στελέχωσης όσο στα εξοπλιστικά και την στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".