Το αμφίσημο μήνυμα του Erdogan για την εύρεση πολιτικής λύσης με την Ελλάδα

"Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Γράφει: Esquire Editors 03 Σεπτεμβρίου 2020

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και δεν δείχνουν να τελειώνουν σύντομα, μετά τις διεθνείς πιέσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να τέσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο στη βάση του win-win.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη "Χουριέτ", επιμένει ότι έχει 100% δίκιο σε όλα και αποκλείσει από το διάλογο την Κύπρο.

Πάντως οι δηλώσεις που του αποδίδει η εφημερίδα έρχονται μετά την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε "όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο".

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη, o Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας, μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι "στην ανατ. Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του. Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη "νότια Κύπρο" (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος). Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία".

"Η οικονομία μας είναι μια χαρά"

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας λέγοντας ότι "η συρρίκνωση στις ΗΠΑ ήταν 31,7%, αλλά σε εμάς 9,9%. Η οικονομία μας είναι μια χαρά", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο 14%. Η κατάστασή μας είναι καλή σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Θα το δούμε την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένουμε τα μεγέθη ανάπτυξης να είναι πάνω από 12-13%", ανέφερε.

Πομπέο: Να συζητήσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με τη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο ανέφερε: "Πρέπει να καθίσουν μαζί και να αρχίσουν συνομιλίες για όλα αυτά και να βρουν διπλωματικές λύσεις. Είναι ανώφελο να αυξάνονται οι στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή, αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αρνητικά πράγματα", επέμεινε ο Πομπέο.

Οι σχέσεις Ερντογάν - Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας έχουν κλονιστεί μετά την δημόσια στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την στιγμή που συνεδρίαζαν οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. και συζητούσαν τον κατάλογο με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Εκείνη την ημέρα και συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου είχε διαρρεύσει από την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας σε εκείνο τον περίφημο διάλογο που είχε με τον Ζοζέ Μπορέλ, πως η Άνγκελα Μέρκελ θα τηλεφωνούσε στον Ταγίπ Ερντογάν.

Το τηλέφωνο του Τούρκου Προέδρου χτύπησε, όμως στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής δεν ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος, αλλά ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλντεμπεργκ. Η Άνγκελα Μέρκελ γνώριζε, πως μετά τα όσα είχε πει, δεν θα είχε και την καλύτερη αντιμετώπιση από τον Τούρκο Πρόεδρο και η οποιαδήποτε μεσολαβητική προσπάθεια θα έπεφτε άμεσα στο κενό. "Δεν μίλησα, ούτε πρόκειται να μιλήσω σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αλλά υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ μας", είχε πει στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από: thetoc.gr

φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης