Το νέο κύμα της τουρκικής προκλητικότητας

Ο Ερντογάν επαναφέρει το μεταναστευτικό ως μέσο πίεσης για Ελλάδα και Ευρώπη.

Γράφει: Esquire Editors 06 Σεπτεμβρίου 2020

Επί ποδός έχουν τεθεί οι ελληνικές αρχές στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, μετά τις πληροφορίες για αύξηση των μεταναστευτικών ροών μέσω των χερσαίων συνόρων. Η κινητικότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με την αύξηση των ροών να ανέρχεται στο 20%. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ και που τράβηξε διακινητής δείχνει τουλάχιστον 12 άτομα να στοιβάζονται σε αυτοκίνητα, στις Φέρρες. Πολλοί από τους μετανάστες που συλλαμβάνονται υποβάλλουν αίτημα πολιτικού ασύλου, ενώ υποστηρίζουν ότι ήταν κρατικοί λειτουργοί στην Τουρκία και αντιφρονούντες της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ως εκ τούτου,  έχουν ληφθεί μέτρα επιπλέον θωράκισης των συνόρων από την ελληνική κυβέρνηση.Ήδη, οι περιπολίες είναι αυξημένες τόσο μέσα στον ποταμό όσο και στις παραποτάμιες περιοχές, από δύο ομάδες τύπου ΕΚΑΜ, 30 ατόμων η μία. Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με τους συνοριοφύλακες που προσλήφθηκαν πρόσφατα, ενώ θα έχουν ως έδρα την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη.

Την ίδια ώρα, έχει ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή νέου φράχτη στον Έβρο αλλά και την ενίσχυση του παλαιότερου, μετά και την υπογραφή και της σύμβασης με τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Το έργο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει να παραδίδεται τμηματικά σε διάστημα 5-8 μηνών. Το έργο κρίθηκε απαραίτητο μετά τα γεγονότα της παράνομης εισβολής του περασμένου Μαρτίου, ενώ οι αρμόδιες αρχές συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για να δημιουργηθεί νέος φράχτης, στα ευάλωτα σημεία των χερσαίων τμημάτων στην ελληνοτουρκική μεθόριο, όπως και για ενίσχυση του παλαιότερου τμήματος.

Οι πληροφορίες για μεταφορά τουρκικών αρμάτων στον Έβρο

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη να ρίχνει λάδι στη φωτιά, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Όπως μεταδόθηκε χθες το βράδυ από τουρκικά μέσα, η Τουρκία έχει δρομολογήσει τη μεταφορά περίπου 40 αρμάτων μάχης από τη Συρία προς την ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.

Ως αφορμή για την κίνηση των τουρκικών δυνάμεων, το haberler.com ανέφερε την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την οποία την ευθύνη έχει η Ελλάδα που δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Τουρκίας για διάλογο. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έδωσε μια διαφορετική διάσταση της είδησης μιλώντας για προγραμματισμένη δραστηριότητα της 2ης Στρατιάς με έδρα τη Μαλάτεια και πως δεν πρόκειται για οποιαδήποτε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με την Ελλάδα.

Από: Capital.gr


Κεντρική φωτογραφία © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Μύθοι και αλήθειες για την αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου

Τι πραγματικά προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία στο Αιγαίο.

Μπορεί η Merkel να κατευνάσει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

Μετά την παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελάριου και οι δύο πλευρές υποχώρησαν - αν και μόνον για λίγο.