Η αποκλιμάκωση φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου την Ελλάδα και την Τουρκία

Σε ρόλο διαιτητή η Γερμανία.

Γράφει: Esquire Editors 16 Σεπτεμβρίου 2020

Πυρετώδεις είναι τα τελευταία 24ωρα οι διπλωματικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου πριν από την Σύνοδο Κορυφής. Αυτό σημαίνει πως οι διερευνητικές επαφές ενδεχομένως να αρχίσουν τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς οι "27" θα συνεδριάσουν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα δηλώνει έτοιμη, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ετοιμάζουν τις διαδικασίες και η Άγκυρα εξακολουθεί να το παίζει σε δύο ταμπλό. Από την μία τάσσεται υπέρ των συνομιλιών και από την άλλη εκδίδει την μία Navtex μετά την άλλη στην ανατολική Μεσόγειο, με το Γιαβούζ να ανακοινώνεται πως θα παραμείνει βόρεια της Κύπρου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης για την έναρξη των συνομιλιών έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τονίζοντας στον Σαρλ Μισέλ, αρκεί να διαρκέσει η αποκλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία.

"Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής κι αυτά συνεχιστούν είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα -το τονίζω- άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία" ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της Αθήνας.

"Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά τις προσεχείς ημέρες για να προετοιμάσουμε καλά αυτή τη συνάντηση" απάντησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στόχος των Βρυξελλών αλλά και του Βερολίνου είναι πριν από την Σύνοδο Κορυφής να έχουν οδηγηθεί στον διάλογο οι δύο πλευρές προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν νέο κύκλο έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαβεβαιώσεις ζητά η Αθήνα

Στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη καχυποψία απέναντι στις κινήσεις της Άγκυρας καθώς δεν αποκλείει η αποχώρηση του "Oruc Reis" είναι ένας ακόμη ελιγμός του Ταγίπ Ερντογάν για να αποφύγει τις κυρώσεις. Άλλωστε τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επιστροφή του ερευνητικού πλοίου αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στην συνάντηση που είχε με την Σαρλ Μισέλ, όσο και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε το έλλειμα εμπιστοσύνης που υπάρχει απέναντι στην Άγκυρα, ζητώντας διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξουν άλλες μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία, τουλάχιστον όσο θα διαρκέσει ο διάλογος.

Γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει να υπάρξει κατάλογος με κυρώσεις εναντίον της Άγκυρα, προκειμένου η γειτονική χώρα να γνωρίζει τις συνέπειες που θα έχει στην περίπτωση που θελήσει εκ νέου να προκαλέσει.

Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα προφασιστεί ένα λόγο για να μην προσέλθει στις συνομιλίες. Το έπραξε στα τέλη Ιουλίου όταν ήταν όλα έτοιμα μετά την τριμερή του Βερολίνου και βρήκε αφορμή με την ΑΟΖ Ελλάδα – Αιγύπτου να πυρπολήσει τον διάλογο στέλνοντας το "OrucReis" για έρευνες στην περιοχή.

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αναμένεται να τεθούν και στην συνάντηση που θα έχει η πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό στις 11 το πρωί. Άλλωστε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την ημέρα που αποχωρούσε ο Τουρκικός στόλος από την ανατολική Μεσόγειο, εκείνη επισκέπτονταν το Καστελόριζο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια ιδιαιτέρως συμβολική κίνηση στήριξε με την παρουσία της τους Ακρίτες που περνούσαν δύσκολες μέρες λόγω των προκλήσεων αλλά και τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού που επί 40 ημέρες ήταν σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, επαναλαμβάνοντας πως αποκλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία θα πρέπει να έχει διάρκεια.

Σε ρόλο διαιτητή η Γερμανία

Οι πληροφορίες θέλουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών να ξεκινούν σε ουδέτερο έδαφος, πιθανότητα στο Βερολίνο. Ωστόσο πριν αρχίσουν οι συζητήσεις έχουν προκύψει ήδη οι πρώτες δημόσιες διαφωνίες. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως συζητά μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ενώ η Άγκυρα ζητά διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, βάζοντας όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο τραπέζι.

Στην περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο είτε πριν είτε μετά την έναρξη των διερευνητικών επαφών τότε παρούσα στις συζητήσεις θα είναι και η Γερμανία, όπως συνέβη στις 14 Ιουλίου στο Βερολίνο. Τα επόμενα 24ωρα πιθανότατα θα υπάρξει νέος κύκλος τηλεφωνικών επικοινωνιών προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Προειδοποιήσεις στην Άγκυρα

Πληροφορίες θέλουν τις ΗΠΑ να έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα πως δεν θα επιτρέψουν να πέσει στο κενό μία ακόμη προσπάθεια διαλόγου με την Ελλάδα. Θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προειδοποιήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να μην πυροδοτήσει νέο κύκλο έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην Άγκυρα τον τόνο δίνουν τα μέσα ενημέρωσης με την εφημερίδα Μιλιέτ, να αναφέρει πως οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα ξεκινήσουν άμεσα, πριν τις 25 Σεπτεμβρίου, σε υπηρεσιακό επίπεδο τονίζοντας πως οι συναντήσεις θα γίνουν για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρας από την Ε.Ε.

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται η Γενί Σαφάκ η οποία προαναγγέλλει νέα Navtex για έρευνες του OrucReis στην ανατολική Μεσόγειο, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του σεισμογραφικού στην Αττάλεια.

Ο εξαφανισμένος Ερντογάν

Εντύπωση προκαλεί η στάση του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος από την μέρα που αποχώρησε το "OrucReis" δεν έχει κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ή εναντίον της χώρας μας όπως συνήθιζε να πράττει σε καθημερινή βάση. Τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας που συνεχίζουν τις εμπρηστικές τους δηλώσεις αλλά σαφώς σε χαμηλότερους τόνους.

Ο Τούρκος πρόεδρος η χώρα του οποίου αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα με την τουρκική λίρα να καταρρέει, αποφεύγει να κάνει δηλώσεις για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων που θα ήταν καταστροφικές για την Τουρκία.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης