Ελλάδα και Τουρκία έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Angela Merkel, Charles Michel και Recep Tayyip Erdoğan. "Περιφερειακό συνέδριο" θέλει ο τούρκος πρόεδρος.

Γράφει: Esquire Editors 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαριού Μέρκελ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή της τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου επί τάπητος θα τεθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Κατά την τριμερή τηλεδιάσκεψη, όπως αναφέρει η "Χουριέτ" εκτιμήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο -και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- ειπώθηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το "μομέντουμ" πρέπει να διατηρηθεί με αμοιβαία βήματα προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να λειτουργήσουν τα κανάλια διαλόγου. Επίσης, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η συναίνεση για την αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι θα ληφθούν εποικοδομητικές αποφάσεις από ένα περιφερειακό συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.

Η σχετική τουρκική ανακοίνωση για την τηλεδιάσκεψη

"Η τριμερής σύνοδος κορυφής, εκτίμησε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία και η Ελλάδα ειπώθηκε ότι είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η σχετική ορμή που επιτυγχάνεται πρέπει να διατηρηθεί με αμοιβαία βήματα προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να λειτουργήσουν τα κανάλια διαλόγου.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συμφωνία για την αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου.

Ο Ερντογάν είπε ότι πιστεύει ότι θα ληφθούν εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.

Εκ μέρους της Τουρκίας, παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Πρόεδρος της τουρκικής ΜΙΤ Hakan Fidan, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

Εκπρόσωπος Σαρλ Μισέλ: Συζητήθηκε η επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης "συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας" αναφέρει ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ. "Συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών", ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι "αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων".

Την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής

Ολα αυτά συμβαίνουν τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής των 27 όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Η πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο διευκολύνει την λήψη μιας ισορροπημένης απόφασης, για παράδειγμα οι κυρώσεις να αποφασιστούν αλλά να μην ισχύσουν όσο δεν υπάρχει κλιμάκωση της έντασης και συνεχίζεται ο διάλογος Αθήνας και Αγκυρας, αλλά έχει προκύψει αγκάθι με τη στάση της Κύπρου.

Η Λευκωσία, που βλέπει η Τουρκία να έχει ρίξει το βάρος των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αντιδρά και φαίνεται αποφασισμένη να μπλοκάρει τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας αν δεν συμβεί το ίδιο και με την Άγκυρα. Η Κύπρος προειδοποίησε χθες κατά την συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων καθώς δεν συμφώνησε με την επιβολή μέτρων κατά της Λευκορωσία, τονίζοντας πως το ίδιο θα πράξει και κατά την Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιος προβαίνει σε αυτή την παραβίαση. Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear