Το FBI αποκάλυψε νέα "ρωσική εκστρατεία" επηρεασμού των Αμερικανών ψηφοφόρων

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Γράφει: Esquire Editors 02 Οκτωβρίου 2020

Η ομάδα πίσω από την οποία φαίνεται ότι κρύβεται το Κρεμλίνο και που κατηγορείται ότι παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, φέρεται να πληρώνει Αμερικανούς δημοσιογράφους για να γράφουν, σε ένα δήθεν ειδησεογραφικό site του συντηρητικού χώρου, άρθρα κατά του Τζο Μπάιντεν, να επαινούν τον Ντόναλντ Τραμπ και να επικρίνουν το κίνημα "Black Lives Matter”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. 

Η τελευταία αυτή "ρωσική εκστρατεία” υλοποιείται με "όχημα” τον δήθεν ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο που δημιούργησαν τον Ιούνιο άτομα που σχετίζονται με το "Internet Research Agency” (σ.μ. τον ρωσικό οργανισμό που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε η Μόσχα για να αναμιχθεί στις εκλογές του 2016). Το υποτιθέμενο ειδησεογραφικό site "στοχεύει” χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που πρόσκεινται στον συντηρητικό χώρο, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που έχουν γνώση της έρευνας του FBI.

Πρόκειται για τον ιστότοπο "Newsroom for American and European Based Citizens” (NAEBC), ο οποίος αναδημοσιεύει άρθρα άλλων μέσων ενημέρωσης του συντηρητικού χώρου, ενώ φέρεται να έχει προσλάβει Αμερικανούς δημοσιογράφους για να γράφουν επί "καυτών” πολιτικών θεμάτων.

Αυτά τα άρθρα στη συνέχεια διαχέονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω ενός δικτύου λογαριασμών που υποτίθεται ότι ανήκουν σε δημοσιογράφους και συντάκες, σε μια προσπάθεια να φτάσουν στους ψηφοφόρους που πρόσκεινται στον δεξιό χώρο.

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος είναι γεμάτος με άρθρα κατά του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του κινήματος "Black Lives Matter, με δημοσιεύματα που επαινούν τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με κείμενα που υπερασπίζονται τον Κάιλ Ριτενχάουζ, τον 17χρονο που έχει κατηγορηθεί ότι πυροβόλησε τρεις ανθρώπους κατά τη διάρκεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στην Κενόσα του Ουισκόνσιν. 

Κάποιοι από τους τελευταίους πηχυαίους τίτλους των άρθρων που βρίσκονται στην πρώτη σελίδα του ιστοτόπου είναι οι εξής: "Είναι πραγματικότητα: Ο κοιμισμένος Τζο οδηγεί την πολιτική 180 χρόνια πίσω!" "Ο Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε μηδέν φόρο; Μπράβο του", "Οι Πέντε Στρατηγικοί Στόχοι που πέτυχε ο Τραμπ στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ" και "Το Ίδρυμα Μπάιντεν προωθεί τη διεμφυλικότητα σε μωρά ηλικίας 18 μηνών".

Παρότι ο δήθεν ειδησεογραφικός ιστότοπος δεν κατάφερε να προσελκύσει πολλά βλέμματα χρηστών των μεγάλων κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter, LinkedIn), τα οποία μάλιστα "κατέβασαν” τους λογαριασμούς του μετά το δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με την The Daily Beast, το NAEBC κατάφερε να τραβήξει την προσοχή όσων χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Gab και Parler, οι οποίες είναι δημοφιλείς μεταξύ των οπαδών του συντηρητικού χώρου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα, η οποία φέρεται να έχει την υποστήριξη του Κρεμλίνου, προσπάθησε να επηρεάσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους μέσω ενός ψεύτικου ειδησεογραφικού site. 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Facebook εντόπισε και έκλεισε ένα δίκτυο λογαριασμών και ιστοσελίδων που έστελναν κόσμο στον ιστότοπο Peace Data, δήθεν προσκείμενο στον αριστερό χώρο, όπου κάποιοι μέσω ψεύτικων προφίλ παρίσταναν τους editors και προσελάμβαναν αληθινούς αρθρογράφους. Τα άρθρα που δημοσιεύονταν στο Peace Data, παρότι κατά κύριο λόγο δεν ήταν πολιτικού περιεχομένου- φαίνεται ότι είχαν στόχο να διχάσουν τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών παρουσιάζοντας τις υποψηφιότητες Μπάιντεν - Χάρις ως "δάκτυλο” των Συντηρητικών.

Δύο δημοσιογράφοι που έγραψαν για το Peace Data αποκάλυψαν στο Forbes πώς προσελήφθησαν, εξηγώντας ότι μόνο εκ των υστέρων παρατήρησαν κάποια περίεργα σημάδια. "Δύο από τους editors είχαν φωτογραφίες που έμοιαζαν πολύ. [Τα avatars], τα προφίλ τους στο Twitter, ήταν σαν δίδυμα", δήλωσε ο ένας εκ των δύο που έγραφε στο site ως ανεξάρτητος αρθρογράφος και μίλησε στο Forbes υπό τον όρο της ανωνυμίας από φόβο ότι η συγκεκριμένη "περιπέτεια” θα μπορούσε να έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην καριέρα του. "Μου έστελναν επίσης email που περιείχαν συντακτικά λαθάκια”, ανέφερε για να καταλήξει: "Είναι σουρεαλιστική εμπειρία να πιστεύεις ότι έχεις εμπλακεί σε μια ‘επιχείρηση’ ρωσικής μυστικής υπηρεσίας. Νομίζω ότι σχεδόν κατέστρεψα την καριέρα μου".

Από: capital.gr

φωτογραφία getty images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear